Sven Mary & Erwin Verhoeven – De rebelse advocaat

We kregen van Kennes uitgeverij een mailtje dat er bij hun een non-fictie boek uit zou komen en dat dit wellicht een boek voor ons zou zijn. Na dat we de korte inhoud gelezen hadden, was ik overtuigd. Dit boek had mijn interesse en ik heb terug gemaild dat dit boek mij erg interessant leek. Rond de verschijningsdatum viel dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen wij Kennes uitgeverij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Advocaat van het crapuul’, ‘procedureprins’ en ‘rebelse advocaat’, zijn maar drie van de namen waaronder Sven Mary bekendstaat.
Hij droomde van een professionele voetbalcarrière, maar ging uiteindelijk rechten studeren. Sven Mary hoort vandaag bij de beste strafpleiters van België. Hij verdedigt onder andere criminelen en jihadisten die niemand anders wil vertegenwoordigen. Zo nam hij Fouad Belkacem, woordvoerder van de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium, Michel Lelièvre, handlanger van Marc Dutroux, Murat Kapllan, de ‘ontsnappingskoning’, en Nordine Amrani, de ‘dolle doder van Luik’, aan als klanten. Hij verdedigde Patrica Lefranc, die door haar ex-vriend met bijtend zuur overgoten werd, en de familie van Joe Van Halsbeeck, een tiener die voor zijn mp3-speler vermoord werd. Sven Mary wordt echter wereldwijd beroemd wanneer hij aanvaard om Salah Abdeslam, staatsvijand nummer 1 en vermoedelijke organisator van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, te verdedigen.
In dit boek, een echt waarheidsinterview, vertelt de topadvocaat over de markante zaken die zijn carrière en leven het meest beïnvloed hebben en licht hij de rechtsprincipes die hem nauw aan het hart liggen toe. Hij geeft ons een blik achter de schermen van de grootste assisenprocessen van de laatste twintig jaar.

De cover

Op de cover staat een zwart-wit foto van Sven Mary. Boven zijn foto staat groot zijn naam en eronder staat ‘De rebelse advocaat’ één van zijn bijnamen en de titel van het boek. Onder de titel staat ‘Gesprekken met Erwin Verhoeven’. De cover zou me niet direct opgevallen zijn in de boekhandel, maar ik denk ook doordat de naam Sven Mary mij in eerste instantie niet zoveel zei.

Mijn mening

De naam Sven Mary kende ik in eerste instantie niet, maar nadat ik een stuk gelezen had, vielen wel enkele puzzelstukjes op hun plek en kon ik Sven Mary plaatsen en wist ik dat ik hem wel kende uit de media. Hij heeft enkele spraakmakende zaken gedaan, waaronder waarschijnlijk het meest bekend is, dat hij de verdediging van Salah Abdeslam op zich nam.

Het boek is in een unieke vorm geschreven , je leest het in principe in een interview vorm. En dit maakt het boek verfrissend en makkelijk te lezen. Sven Mary is een advocaat met een duidelijke mening die hij absoluut niet onder stoelen of banken steekt. Hij durft ook kritiek te uiten op de Belgische rechtstaat. Wat ook wel duidelijk wordt in dit boek. Hierdoor begrijp je ook meteen waar zijn bijnaam ‘Procedureprins’ vandaan komt.

Mary durft in dit interview ook zeer zeker zijn hand in eigen boezem te steken. Door aan te geven dat hij soms wellicht dingen anders had moeten aanpakken. Maar hij durft ook rustig aan te geven dat bepaalde wetgeving aangepast wordt, vaak pas als er in een zaak iets misgegaan is. In de Nederlandse rechtsstaat zou dat eerst via de kamer en dergelijke moeten, maar blijkbaar kan dit in België redelijk eenvoudig aangepast worden. En hierdoor wordt de wetgeving een beetje een chaotisch zooitje.

Sommige stukken vond ik iets te langdradig, maar ik denk dat dit ook vooral komt omdat ik dan toch net iets te weinig kennis heb van de Belgische wetgeving en het dan soms toch te specifiek over de wet ging. Wel vond ik vooral de stukken waar Mary, over de zaken die hem bijgebleven zijn, spreekt, erg boeiend en ik merkte dat ik over veel van deze zaken toch wel iets gehoord had.

Ik denk dat dit boek interessant is voor iedereen die iets van true crime wil weten en een inkijkje wil krijgen in het werk van een advocaat. Ik weet wel dat ik door dit boek veel meer respect gekregen heb, voor de advocaat die een verdachte verdedigt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-rebelse-advocaat

Gegevens van dit boek:
Titel: De rebelse advocaat
Auteur: Sven Mary & Erwin Verhoeven
Uitgever: Kennes Uitgeverij
Aantal pagina’s paperback: 286
ISBN paperback: 9789464006339
Prijs paperback: € 19,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge