Suzy Zail – De gave van Hanna Mendel

Op Twitter zag ik een tweet voorbij komen van Uitgeverij Karmijn, of er onder hun volgers bloggers waren die aandacht aan het boek “De gave van Hanna Mendel” wilden besteden in de aanloop naar mei. Aangezien ik boeken over de tweede wereldoorlog bijna altijd indrukwekkend vind, heb ik op deze tweet terug gereageerd. Binnen een paar dagen kreeg ik het boek thuis gestuurd. Hier wil ik Uitgeverij Karmijn hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hanna speelt de sterren van de hemel. Maar redt het ook haar leven? 1944. De Hongaarse Hanna Mendel heeft een droom. Ze wil net zo’n beroemde pianiste worden als Clara Schumann. Haar toelatingsbewijs voor het conservatorium belooft in ieder geval een mooie toekomst. Maar op een dag wordt haar getto leeggeruimd en moet ze op transport naar Auschwitz, samen met haar familie. In het kamp blijft haar talent niet onopgemerkt. Ze wordt gesommeerd op auditie te komen bij de sadistische kampcommandant; haar pianospel betovert hem. Vanaf dat moment wordt ze elke dag in zijn huis verwacht en moet ze naar believen voor hem spelen. Soms de hele dag, soms helemaal niet, omdat zijn hoofd er niet naar staat. Elke dag is er de angst dat ze een faux pas maakt. Als ze verliefd wordt op de zoon van de kampcommandant wordt haar leven nog gecompliceerder; kan dat eigenlijk wel, verliefd zijn op de vijand?  

Ik had even snel gelezen waar het boek over ging en dit sprak me heel erg aan. Dus toen het boek binnen kwam was ik erg gebrand om snel in dit boek te beginnen. Want ik wilde hem het liefst nog voor dodenherdenking of Bevrijdingsdag uit hebben. Want dit vind ik wel een dag dat er extra aandacht aan dit soort boeken besteed mag worden.

Het boek is opgedragen aan de kinderen die naar links gestuurd werden. Dit wordt in het boek duidelijk wat hier mee bedoelt wordt. Als je je al meer in oorlogsboeken verdiept hebt, kun je je eigenlijk al bijna voorstellen wat met deze kinderen gebeurd is.

Het boek vertelt het verhaal van de 15 jarig Hanna Mendel, die net een toelatingsbewijs heeft ontvangen voor het conservatorium. Ze verwacht een mooie toekomst in de muziek als pianiste. Echter er is oorlog en helaas is de familie Mendel joods. Het boek begint op het moment dat ze het ’s nachts te horen krijgen dat ze zich de volgende ochtend moeten melden bij de synagoge waarna ze naar een oude steenfabriek geleid werden. Na hier een paar nachten overnacht te hebben, werden ze in een veewagen geleid en per trein naar Auschwitz vervoerd. Hier moet ze op een bepaald moment auditie doen voor de kampcommandant. Uit de verschillende meisjes die auditie doen, wordt Hanna gekozen. Hierdoor moet ze dagelijks naar de woning van de kampcommandant en moet ze wachten tot hij wil dat zij piano speelt. Ook de zoon van de kampcommandant zit regelmatig in de muziekkamer. Ze is altijd bang dat ze een fout maakt in haar pianospel. Op een bepaald moment krijgt ze gevoel voor de zoon van de kampcommandant. Kan ze deze gevoelens wel toelaten? Hoe slecht is dit?

Dit verhaal laat duidelijk zien hoe de hoop van de familie Mendel blijft bestaan. Dat ze als ze uit het getto gevoerd worden, denken dat het alleen maar beter kan worden. Hanna heeft zich voorgenomen in huis van de kampcommandant zoveel mogelijk mee te smokkelen dat haar zus Erika het toch iets beter heeft en het zware werk iets makkelijker vol kan houden. Ook laat dit verhaal duidelijk zien, dat niet iedereen is, zoals ze op het eerste gezicht is. Dit boek is erg emotioneel geschreven en je zou bijna zeggen dat Suzy Zail er zelf bij geweest is, zo heeft zij me weten te raken met dit boek. Wat mij ook opviel in dit boek is dat het boek vrij eenvoudig geschreven is, waardoor ook de jongere lezer, of de lezer die niet zoveel kennis heeft van de tweede wereldoorlog, dit boek heel eenvoudig kan lezen.

Achterin het boek staat een woordenlijst, waar je de schuingedrukte woorden in het boek kunt terug vinden en hun betekenis kunt vinden. Vooral voor bepaalde joodse uitdrukkingen was dit wel fijn, al worden deze ook al redelijk goed in het verhaal uitgelegd.

Gegevens van dit boek:
Titel: De gave van Hanna Mendel
Auteur: Suzy Zail
Uitgever: Uitgeverij Karmijn
Aantal pagina’s: 208
ISBN:9789492168023
Prijs: € 7,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge