Suzanne Vermeer – Nachtvorst

Naar de boeken van Suzanne Vermeer wordt hier in huis altijd naar uitgekeken. En iedere keer als er een nieuwe catalogus van A.W. Bruna Uitgevers uit komt, bladeren we door naar het nieuwe boek van Suzanne Vermeer om de korte inhoud te lezen. Ook deze keer werden we weer enthousiast en na een mail naar de uitgever, kregen we al snel een bevestiging dat we het boek zouden ontvangen. En dit boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lieke Brouwer is in de voorjaarsvakantie bij haar familie in Noorwegen. Wanneer ze met een groepje vrienden gaat wildkamperen, verdwijnt een van hen. Er wordt al snel gespeculeerd over de Nachtvorst, die volgens de eeuwenoude mythe in de regio vijftienjarige kinderen laat verdwijnen.

Vijfentwintig jaar later wordt Lieke door haar vriendin Birgit gebeld. De Nachtvorst heeft weer toegeslagen. En deze keer is de zoon van hun vriendin Freya verdwenen. Lieke vertrekt naar Stavanger om samen met Birgit op onderzoek uit te gaan. Komt de waarheid nu eindelijk boven tafel?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een vest aan. Ze staat op een berg en onder haar ligt een meer. Het sneeuwt licht. Er zit een kader rond de cover, zoals we dat tegenwoordig bij eigenlijk alle boeken van Suzanne Vermeer zien. Hierdoor zijn de boeken van haar hand goed herkenbaar. Hij zou me daarom ook zeker opgevallen zijn in de winkel.

De auteur

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Het verhaal

Lieke Brouwer woont in Nederland, maar tijdens haar schoolvakanties gaat ze altijd naar haar familie in Noorwegen, zo ook deze voorjaarsvakantie. Ze besluiten met een groepje te gaan wildkamperen. Dan verdwijnt er een van hen. Er wordt al snel gezegd dat dit de Nachtvorst is geweest. De Nachtvorst laat, volgens de mythe in die regio, vijftienjarige kinderen verdwijnen.

Vijfentwintig jaar later heeft Lieke haar leven in Nederland opgebouwd, maar op haar werk is ze niet helemaal gelukkig. Er is te weinig tijd voor haar cliënten en ze denkt dat ze te weinig kan doen voor hun. Als er iets verschrikkelijks gebeurd op het werk neemt ze even vrij. Dan belt toevallig ook haar vriendin Birgit nog om te vertellen dat de Nachtvorst weer heeft toegeslagen. Deze keer is het de zoon van hun vriendin Freya, waar destijds het broertje van verdween. Lieke besluit meteen naar Stavanger te vertrekken en gaat samen met Birgit op onderzoek uit. Komen ze er nu eindelijk achter wie de Nachtvorst is?

Mijn mening

Nachtvorst begint met Kim die als ambulant begeleider, jongeren begeleidt die het moeilijk hebben. Als er een vervelend voorval gebeurd op haar werk, besluit Kim in overleg met haar teamleider haar vrije dagen op te nemen. Echter gaat ze niet thuis uitrusten, maar besluit ze meteen een ticket te kopen naar Noorwegen.

Je wordt meteen het verhaal ingetrokken, want het verhaal begint dat Kim met haar ronde bezig is en bij een cliënt komt, waar ze niet echt tot door kan dringen met alle gevolgen van dien. Je merkt dat Kim haar werk graag anders zou willen doen.

In Noorwegen aangekomen gaat ze samen met Birgit op onderzoek uit, en als lezer kun je goed mee puzzelen. Ik had lange tijd niet door hoe het verhaal in elkaar zat en werd verschillende keren op het verkeerde been gezet.

Birgit en Kim zijn twee eigenwijze personages die het politieonderzoek doorkruisen en zijn bezig met hun eigen onderzoek, waarbij ze een hoop regels aan hun laars lappen. Hierdoor boeken ze wel resultaat, waarmee rechercheur Pedersen eindelijk een aanknoping heeft zodat hij verder kan in zijn onderzoek.

Ik had de ontknoping absoluut niet aan zien komen en had dit absoluut niet verwacht. Hier liet de auteur mij echt verbluft achter. En ik vond dit ontzettend goed uit gedacht.

Ik merkte dat Vermeer in dit boek ook verschillende maatschappelijke problemen aan de kaak stelde, onder andere drugsgebruik bij jongeren, pestgedrag, automutilatie en falende gezondheidszorg door tijdgebrek. Dit kan ik me van eerdere boeken van Vermeer ook niet echt herinneren en dit vind ik persoonlijk altijd wel een pluspunt als dit in een boek naar voren gebracht wordt, zonder er echt de nadruk op te leggen. Dit maakt een boek realistischer, aangezien deze problematiek in het normale leven ook veelvuldig voorkomt.

Ik vond de spanning in dit boek van Suzanne Vermeer sowieso meer aanwezig als in haar voorgaande boeken, die ik gelezen heb. Ik heb het gevoel alsof nu een andere auteur deze boeken schrijft. Er was een ander soort spanning aanwezig, waardoor ik het gevoel had dat ik door moest lezen en ik het boek maar met moeite aan de kant kon leggen. Ik hoop dat deze auteur de boeken blijft schrijven, want de boeken zijn beslist naar een hoger niveau getild.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Nachtvorst

Gegevens van dit boek:
Titel: Nachtvorst
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Willemijn de Vries
Duur luisterboek: 07:32:02
ISBN paperback: 9789400513587
ISBN e-book: 9789044932577
ISBN luisterboek: 9789046174760
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge