Suzanne van Brakel – Ontvlucht

We zagen ‘Ontvlucht’ langs komen op onze sociale media en nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werden we meteen nieuwsgierig. Dit leek ons wel een boek die aansloot bij wat wij graag lezen. Na de auteur een bericht gestuurd te hebben, ontvingen we enkele dagen later het boek in onze brievenbus. Hier willen we Suzanne van Brakel hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vanuit landen als Colombia verspreiden zich jaarlijks miljoenen kilo’s cocaïne over de hele wereld. De onverminderd populaire harddrug wordt steeds efficiënter en in puurdere vorm verscheept, veelal naar Europa waarbij de havens van Rotterdam en Antwerpen een hoofdrol spelen. Maar vervoer via het water is niet de enige manier. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van coke zijn creatief en continue op zoek naar alternatieve wegen om hun handelswaar aan de man te brengen.

Kris Verburgt is 25 jaar en werkzaam bij de Amsterdamse recherche. Haar werk is haar passie, maar ook een roeping. Ze wil goed maken wat haar vader als onverbeterlijke draaideurcrimineel heeft aangericht. Terwijl ze wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in de horeca, doet een jeugdvriendin een beroep op haar. Deze KLM-stewardess beweert door een collega te worden bedreigd en gechanteerd. Het brengt Kris in gewetensnood en dwingt haar buiten de lijntjes te kleuren met alle gevolgen van dien. Is haar vriendin echt in gevaar? En welke linken zijn er met een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost?

De cover

Op de cover staat een vliegtuig die, naar mijn gevoel, aan het opstijgen is. De hemel lijkt in brand te staan. Onder het vliegtuig staat de titel ‘Ontvlucht’. Helemaal boven aan de cover staat dat het een politieroman is. Door het kleurgebruik van de lucht, ziet de cover er mooi uit en zou hij me waarschijnlijk opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Suzanne van Brakel (1972) begon haar werkzame leven bij de regionale recherche in Rotterdam en maakte vervolgens de overstap naar de landelijke recherche. In 2003 koos zij voor het Openbaar Ministerie. Sinds 2007 is zij officier van justitie. Ze specialiseerde zich in grootschalige fraude en witwaszaken. In haar huidige functie binnen Eurojust, houdt ze zich bezig met de internationale coördinatie van de aanpak van ernstige grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.

Het verhaal

Kris Verburgt is werkzaam als rechercheur en haar standplaats is momenteel Haarlem. Ze ziet haar werk als haar roeping en heeft ontzettend veel passie hiervoor. Ze wil goed maken wat haar vader vroeger verkeerd gedaan heeft als draaideurcrimineel. Met haar team werkt ze aan een grote zaak waarin corruptie in de horeca onderzocht wordt. Als ze hieraan werkt, krijgt ze ook een berichtje van een jeugdvriendin, die momenteel bij de KLM als stewardess werkt. Zij beweert dat ze door een collega bedreigd en gechanteerd wordt, terwijl dit eerst een goede vriend van haar was. Kris belooft haar dit te onderzoeken, maar hiervoor moet ze buiten de lijntjes kleuren en dat bezorgt haar gewetensnood. Is haar vriendin echt in gevaar? Wat is de link tussen haar en een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost? Kan Kris haar vriendin helpen?

Mijn mening

Ik kwam er eigenlijk na het lezen pas achter dat ‘Ontvlucht’ het vervolg was op ‘Ondermijnd’, het debuut van ‘Suzanne van Brakel. Echter tijdens het lezen mis je geen cruciale informatie als je ‘Ondermijnd’ niet gelezen hebt. Er wordt wel soms naar een oudere zaak verwezen, maar er wordt dan ook beknopt uitgelegd hoe dingen destijds gegaan zijn. ‘Ontvlucht’ is dus heel goed als losstaand verhaal te lezen, zoals ik ook gedaan heb. Al moet ik wel zeggen, toen ik zag dat dit het tweede deel was, ik meteen hoopte dat er meer delen volgden. Het verhaal leest namelijk ontzettend fijn.

Doordat Van Brakel o.a. ervaring heeft als rechercheur en officier van justitie weet ze ook waarover ze schrijft en dat merk je tijdens het lezen van het verhaal. Dit komt de geloofwaardigheid echt ten goede. Dit komt echter, naar mijn gevoel, niet alleen door haar kennis, maar ook door de manier waarop ze het verhaal neergezet heeft. Van Brakel heeft het verhaal neergezet als een politieroman en niet als een thriller en ik denk dat dit ook meewerkt aan de geloofwaardigheid. De personages zijn niet alleen maar stoer en goed gelukt. Ze komen over als mensen van vlees en bloed met echte emoties. Hier kan ik van genieten. Doordat het een politieroman is, is het niet nagelbijtend spannend, maar dat is bij dit verhaal ook absoluut niet nodig. Er is wel een bepaalde spanning aanwezig gedurende het verhaal en dit zorgt er ook voor dat je nieuwsgierig blijft naar de afloop.

Ook heeft Van Brakel een beeldende schrijfstijl en ik kon de omgeving zo voor me zien. Maar ik denk dat diegene die bekend is in Haarlem of Amsterdam echt het gevoel hebben alsof ze door de stad lopen of rijden, dat vind ik altijd een pluspunt bij het lezen van een Nederlands boek.

Wat ik ook erg prettig vond, is dat ze voor een niet alledaagse smokkelmethode gekozen heeft. En dat ze ook heel realistisch laat zien dat bij sommige zaken de stekker eruit gehaald wordt en de verdachten vrij uit gaan, gewoon omdat er te weinig te halen is. Helaas is dit inderdaad zoals de politie tegenwoordig moet werken door personeelstekort en te grote werkdruk. Erg goed dat Van Brakel dit ook in dit boek terug laat komen. Dit zie je niet snel in een politieverhaal. Meestal worden alle verdachten opgepakt of verdwijnen met de noorderzon en blijven wel verdachte.

Het is een politieroman, dus er komt ook wat romantiek om de hoek kijken en dit zorgt voor een goede balans in het verhaal. Doordat dit een tweede deel met Kris Verburgt als hoofdpersonage is, hoop ik dat dit een teken is dat er nog meer delen zullen volgen met Kris, want dit verhaal smaakt beslist naar meer. Houd je van een goed politieverhaal met realistische personages? Dan kan ik je ‘Ontvlucht’ zeker aanbevelen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Ontvlucht

Gegevens van dit boek:
Titel: Ontvlucht
Serie: Kris Verburgt
Auteur: Suzanne van Brakel
Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s paperback: 254
Aantal pagina’s e-book: 239
ISBN paperback: 9789464492699
ISBN e-book: 9789464492705
Prijs paperback: € 18,95
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge