Suzanna Esther – De stem

Ik werd door Suzanna Esther benaderd of het mij leuk leek om aan de blogtour mee te doen, die ze ging houden met haar boek ‘De stem’. Dit boek had ik al eerder gezien en ik was hier toch wel nieuwsgierig naar, dus ik zag deze blogtour natuurlijk wel zitten. Ik wil Suzanna Esther dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van De Stem, maar wanneer hij merkt dat De Stem hem adviezen geeft waar hij daadwerkelijk iets aan heeft, accepteert hij De Stem en geeft haar zelfs een naam: Amelie.
Amelie geeft hem op geestige wijze onder meer advies over hoe hij zijn aantrekkelijke leidinggevende Lisa mogelijk zou kunnen veroveren. Lisa krijgt van haar baas een voorstel voor een nieuw project; een project dat in de relationele sfeer grote veranderingen met zich meebrengt.

De cover

De cover is voornamelijk geel, waarin het in midden net lijkt of het papier gescheurd is en er een mond en neus door heen komt. Ik stel me voor dat dit de mond van Amelie moet voorstellen. Ik denk dat de cover me niet meteen opgevallen zou zijn in de boekhandel. Ik vind hem niet erg sprekend door het vele geel in de cover.

De auteur

Suzanna Esther is een gepassioneerd auteur en columniste, en schrijft al vanaf haar tiende levensjaar dagelijks in dagboeken. Haar passie voor taal heeft zij omgezet in de studie Literatuurwetenschappen en later, door haar interesse in het analyseren van het leven en de mens, in een studie Psychologie. Momenteel volgt zij een opleiding Redactie. Sinds 2015 schrijft zij columns en korte verhalen voor publiek – met name voor online magazines, fora en op social media. Eerder verscheen van Suzanna de novelle Wervelstof.

Het verhaal

De ietwat sullige en ingedutte Maarten Brugman die gescheiden is en niet echt meer goed in de markt ligt bij de vrouwen hoort op een bepaald ogenblik een stem die hem de weg wijst. Hierdoor wordt hij in een richting geduwd waardoor hij een minder saai bestaan krijgt. Hij wil in het begin niets weten van deze stem, maar als hij merkt dat hij toch wel baat heeft bij de adviezen van De stem, accepteert hij de stem en geeft hem zelfs een naam: Amelie.

Amelie geeft hem onder andere advies hoe hij in contact kan komen met zijn leidinggevende Lisa, waar hij stiekem een oogje op heeft. Lisa krijgt van haar leidinggevende een opdracht voor een nieuw project. Dit zorgt voor behoorlijke veranderingen in de persoonlijke sfeer van Lisa en Maarten.

Mijn mening

‘De stem’ is het eerste boek dat ik lees van Suzanna Esther. Ik had wel al eerder van Suzanna Esther gehoord, aangezien ze het boek ‘Wervelstof’ al geschreven heeft, en er in de boekenwereld natuurlijk over geschreven is. Echter dat boek sprak mij niet aan, en heb ik dan ook links laten liggen. De verhaallijn van ‘De stem’ vond ik wel interessant dus, toen ik door Suzanna benaderd werd vond ik dit meteen leuk. Het boek begint meteen met een spannende proloog, die uitnodigt om verder te lezen. Dit klonk al erg goed. Ondanks dat ‘De stem’ een roman is, kwam de proloog op mij over alsof ik een thriller ging lezen.
Na de proloog kabbelt het verhaal een beetje verder en merk je dat je vooral de personages even moet leren kennen. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld waarbij de verhaallijn van Maarten in de ik-vorm verteld wordt.

Op een bepaald moment begint Maarten een stem te horen die hem allerlei adviezen geeft en Maarten volgt deze adviezen klakkeloos op, ondanks dat hij zelf in eerste instantie niks van deze stem moet weten. Als ik ergens niks van moet weten, dan ga ik niet trouw dat advies opvolgen. Dit kwam op mij een beetje ongeloofwaardig over. Maar ook andere dingen kwamen ongeloofwaardig op mij over. Lisa die eigenlijk nooit met Maarten gepraat heeft op het werk, is opeens bijna volledig gefocust op Maarten. En  deze dingen begonnen mij echt te storen waardoor ik moeite kreeg om dit boek uit te lezen.
Het boek is wel goed uitgewerkt qua karakters. Je leert ze voldoende kennen, en ook is het verhaal goed afgesloten aan het einde, zonder losse eindjes. Ik had er meer van verwacht, echter door de verschillende dingen die ongeloofwaardig op mij over komen, kon het verhaal mij op een bepaald moment niet meer heel erg boeien. Terwijl je qua schrijfstijl wel ziet dat Suzanna Esther het echt in zich heeft om te schrijven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Zoals ik al aangaf, maakt deze recensie deel uit van de blogtour rond ‘De stem’. Hieronder vind je een overzicht van de deelnemers.

01-11-2018 Boeklovers
06-11-2018 De wereld van Bryan
15-11-2018 Mustreads or not
18-11-2018 Ans Stier
24-11-2018 Koukleum
28-11-2018 Mustreads or not
02-12-2018 Perfecte buren
05-12-2018 ThrillZone
11-12-2018 Mieke Wijnants Recenseert

Breng ook zeker mijn collegabloggers een bezoekje om te lezen wat zij van ‘De stem’ vinden.

Gegevens van dit boek:
Titel: De stem
Auteur: Suzanna Esther
Uitgever: Futuro uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 176
Aantal pagina’s E-book: 176
ISBN paperback: 9789492221940
ISBN E-book: 9789492939050
Prijs paperback: € 18,95
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge