Suzan Hilhorst – Sara en Liv

Van Hollands Diep ontving ik het boek Sara en Liv om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Hollands Diep hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.
Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Ik had al hier en daar wat gelezen over dit boek en was er dus behoorlijk nieuwsgierig naar. Dus toen ik het boek in de bus had liggen ben ik ook vrijwel meteen gaan lezen.

Sara en Liv vertelt het autobiografisch verhaal van Suzan Hilhorst. Ze vertelt over haar twee dochters, die beiden na een voldragen zwangerschap en een probleemloze bevalling toch in de eerste weken komen te overlijden. Na onderzoek blijken Jens en Suzan drager te zijn van een nog onbekende stofwisselingsziekte. Hier zijn beide meisjes aan overleden. Doordat beide waarschijnlijk drager van deze genen zijn is er bij 25{0a4034c56799fdcbb6c9f01bb4616d6430cd375384c5fb1edad2021a4dfb32ec} van de geboortes kans op problemen met het hart, met de dood tot gevolg.

De cover van dit boek is vrij eenvoudig. De namen Sara en Liv zijn met roze/paarse waterverf op een wit/grijsachtige achtergrond. Echter deze eenvoudige achtergrond vind ik perfect passen bij dit boek. Het maakt indruk.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is Sara en het tweede deel is Liv. Het boek wordt beschreven vanuit Suzan maar ook vanuit Sara, het eerste baby meisje. Deze hoofdstukken zijn duidelijk herkenbaar door de tekens boven de hoofdstukken. Suzan heeft een ander teken als Sara. Hierdoor weet je van te voren al, van uit wie het verhaal verteld wordt. Hier krijg je ook al hun gedachten en de emotionele rit van vallen en opstaan, verbetering en terugval en verlies mee.

Na het eerste verlies van Sara komt er opnieuw de hoop en blijdschap van een nieuwe dochter. Ook hier kom je de gedachten van Sara nog tegen. Sara wil op afstand nog steeds voor haar kleine zusje zorgen, ook al is ze niet meer lichamelijk aanwezig. Dit geeft het verhaal een gevoel van een sprookje ook al lees je in het ware een nachtmerrie. Echter op de waardige en mooie manier waarop Suzan dit opgeschreven heeft, geeft dit verhaal een hele warme klank. Ook al is de boodschap zo koud.

Ik hoop dat Jens en Suzan samen met Nils een gelukkig gezin kunnen blijven en dat ze Sara en Liv in gedachten blijven meedragen. De liefde tussen Jens en Suzan komt in dit boek heel duidelijk naar voren.

Gegevens van dit boek:
Titel: Sara en Liv
Auteur: Suzan Hilhorst
Uitgever: Hollands Diep
Aantal pagina’s paperback: 192
ISBN Paperback: 9789048839667
ISBN E-book: 9789048839674
Prijs Paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

2 thoughts on “Suzan Hilhorst – Sara en Liv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge