Susan Muskee – Nooit meer hetzelfde

We zagen in de aanbiedingsfolder dat Susan Muskee haar eerste paperback zou krijgen bij HarperCollins Holland. Nadat ik gelezen had waar het verhaal over ging, werd ik nieuwsgierig. Dit verhaal wilde ik weer lezen. Dus nadat we het persbericht ontvangen hadden, hebben we snel terug gemaild en rond de verschijningsdatum ontvingen wij het boek dan ook van de uitgever. Hier willen we HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Claudette heeft alles. Als de succesvolste relatietherapeut van het land weet ze elke relatie weer op de rit te krijgen. Haar praktijk heeft een ellenlange wachtlijst, haar boek met relatietips is toe aan de twaalfde druk en een plekje bemachtigen voor haar onlinecursus is slechts weggelegd voor ’the lucky few’. Ook haar eigen huwelijk met jeugdliefde Lammert is er een volgens het boekje, met als kers op de taart hun tweeling Rijk en Eloise. Kortom: Claudettes leven is perfect.

Totdat Lammert op een doodgewone woensdagavond de drie woorden uitspreekt die ze nooit had verwacht: ‘Ik wil scheiden.’ Het kunnen lijmen van andermans huwelijk is één ding, maar hoe red je dat van jezelf?

De cover

Op de cover staat een groot bord die met tape aan elkaar geplakt is. Aan de onderkant van de cover staat een koppel in silhouet hand in hand. Er omheen zie je twee konijntjes en vlinders. Deze vlinders staan ook nog bovenaan de cover net als een aantal rozen. Bij de eerste snelle blik dacht ik dat het aan elkaar geplakte bord een maan was, maar bij beter kijken zag ik dat dit niet zo was. Ik vind de cover erg mooi en passend bij het verhaal. Het bord staat symbool voor het huwelijk dat aan elkaar gelijmd is, maar de scheuren blijven zichtbaar. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Susan Muskee (1993) is auteur en stemacteur. Van haar hand verschenen onder andere de Kobo Original serie ‘Zand erover’ en de feelgoodserie ‘Liefde natuurlijk‘. ‘Nooit meer hetzelfde’ is haar debuut op papier.

Het verhaal

Claudette is de meest succesvolle relatietherapeut van het land. Ze krijgt elke relatie weer gelijmd en wil je een afspraak in haar praktijk, dan moet je ellenlang wachten. Haar boek met relatietips is een megasucces en heeft ondertussen al de twaalfde druk. En wil je een plekje bemachtigen voor haar onlinecursus die bij haar boek hoort? Dan moet je wel heel veel geluk hebben. Ze heeft een relatie met haar jeugdliefde Lammert en deze is er een uit het boekje. Perfect… Met ultiem bewijs van hun liefde hun tweeling Rijk en Eloise. Het is duidelijk, het leven van Claudette is gewoon volmaakt.

Maar dan… Op een woensdagavond tijdens het eten spreekt Lammert de drie woorden uit die Claudette nooit had verwacht ‘Ik wil scheiden’. Dit kan niet. Hoe krijgt Claudette haar eigen huwelijk gered?

Boektrailer

Mijn mening

‘Nooit meer hetzelfde’ is het papieren debuut van Susan Muskee… En wat voor een debuut. Haar voorgaande boeken, uitgebracht als digitale versies, waren al geweldig om te lezen, maar ik kan me voorstellen dat het voor als auteur toch net wat extra voelt als je een boek echt in handen hebt.

We hadden Susan ontmoet bij de World of Romance dag die HarperCollins Holland georganiseerd had, en op dat moment hebben we ook besloten om naar de boekpresentatie te gaan die een paar dagen later was van Susan Muskee, zo kregen we meteen een mooie krabbel van Susan in ons boek.

Het verhaal begint op het moment dat Claudette en Lammert aan tafel zitten en aan het eten zijn. Lammert spreekt de drie woorden uit die Claudette nooit verwacht had, namelijk ‘Ik wil scheiden’. Hiermee is de toon meteen gezet. Dit wordt geen feelgood met zwijmelende personages, die voor de mooiste mannen in katzwijm vallen, maar een heerlijk origineel en verfrissend verhaal. Een relatie die op de klippen loopt, maar waarbij de vrouw des huizes, die toevallig de beste relatietherapeut van het land is, in therapie wil bij zichzelf. Het idee alleen al is hilarisch. Maar toch heeft Susan een verhaal weten neer te zetten dat ook serieus is en waarbij voldoende diepgang in het verhaal zit.

De personages zijn goed uitgewerkt en Claudette is een fijn personage, maar ondanks dat vond ik haar soms een beetje naïef. Als zakenvrouw, wat ze naar mijn mening toch echt is, zoals ze in het begin neergezet wordt, weet ze van bepaalde zaken toch erg weinig af. Echter dat zorgt ook voor meer body in het verhaal. Ik vond broer Boaz het leukste karakter in het verhaal. Hij zegt waar het op staat en zorgt er regelmatig voor dat het humeur van Charlotte zienderogen verbeterd en hij laat Claudette regelmatig zien dat, hoe goed ze ook is als relatietherapeut, ze toch ook maar een mens is en fouten maakt. Maar ook de personages die een kleinere rol spelen zijn goed uitgewerkt en hebben voldoende diepgang en unieke karaktertrekken, waardoor ze een geloofwaardig geheel vormen.

Het verhaal is zo geschreven dat het ook het verhaal van je buren kon zijn. Het zijn realistische personages en er gaan genoeg dingen mis, om het verhaal geloofwaardig te laten zijn. Wat dat betreft heeft Susan voor mij echt een unieke schrijfstijl. Het is zo’n toegankelijk verhaal, maar zij schrijft dit op zo’n manier dat het verhaal bijzonder wordt en dit is een kracht die niet iedere schrijver heeft.

De hoofdstukken worden afgewisseld met stukjes tekst die Claudette ooit gepubliceerd heeft in haar boek, of in tijdschriften. Dit zijn uitspraken die weer van toepassing zijn op het hoofdstuk en waarbij vaak duidelijk wordt dat het in de praktijk gebeurd en hoe ze dit dan zelf toepast.

Wil je een originele feelgood lezen, waarbij niet alles alleen maar rozengeur en maneschijn is? Dan moet je echt ‘Nooit meer hetzelfde’ gaan lezen. Het verhaal is origineel en door de manier van schrijven is het heel toegankelijk en zou Claudette zomaar je buurvrouw kunnen zijn. Ik heb genoten en kan niet wachten tot een volgend boek van Susan uit komt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Nooit-meer-hetzelfde

Gegevens van dit boek:
Titel: Nooit meer hetzelfde
Auteur: Susan Muskee
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 367
Aantal pagina’s e-book: 315
Verteller luisterboek: Susan Muskee
Duur luisterboek: 10:33:38
ISBN paperback: 9789402710649
ISBN e-book: 9789402766226
ISBN luisterboek: 9789402766462
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge