Sterre Collins – Verstoten *Blogtour*

Bij de boeken van Hamley Books kunnen wij altijd van te voren aangeven bij welke boeken we graag mee willen doen aan een blogtour rondom het betreffende boek. Nadat we gelezen hadden waar het boek ‘Verstoten’ over ging was onze interesse gewekt en hebben we ons al snel opgegeven. Nog voor verschijning werd het blogtour-pakket hier dan ook afgeleverd door de bezorger. Hier willen wij Hamley Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lucy is een rustige, wat onzekere zestienjarige. Haar vader heeft zijn gezin verlaten toen Lucy drie jaar was en sindsdien woont ze samen met haar moeder, Carleen.

Als ze de oudere Fraser ontmoet, steunt hij haar in haar zoektocht naar antwoorden over haar vader, die volgens haar moeder niets waard was. Maar is Fraser wel de man die hij lijkt?

De gebeurtenissen rondom de Nederlandse Bonnie en Clyde brachten Sterre Collins op het idee voor deze roman.

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw op de rand van een bed met de rug naar ons toe. Ik stel me voor dat dit Lucy is als ze bij Fraser is. Door de titel, in combinatie met de afbeelding, zou ik nieuwsgierig geworden zijn, en het boek opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Sterre Collins leest al vanaf het moment dat ze van letters een woord kan maken. Ze houdt van verhalen die doen nadenken en lezers raken. ‘Verstoten is haar Young Adult-debuut. Onder de naam Esther Boek schrijft ze spannende romans.

Het verhaal

Lucy woont samen met haar moeder Carleen, haar vader heeft hun verlaten toen Lucy drie jaar was. Als Lucy vragen stelt over haar vader krijgt ze eigenlijk nooit antwoorden van haar moeder, alleen dat hij niks waard was. Dan ontmoet Lucy de oudere Fraser en krijgen ze een relatie. Hij steunt haar in de zoektocht naar haar vader. Maar is Fraser wel diegene die hij lijkt te zijn? Lucy verandert van de onzekere Lucy in een jonge vrouw die voor niemand meer bang lijkt.

Mijn mening

‘Verstoten’ begint met het verhaal van Lucy die onzeker geworden is. Doordat haar moeder aangeeft dat haar vader haar niet belangrijk vindt, is ze in de loop der tijd ook gaan geloven dat ze ook echt niet belangrijk is, wat natuurlijk een foute gedachte is, maar wel een heel begrijpelijke voor een meisje van deze leeftijd. Als ze Fraser leert kennen, zie je dat ze langzaam uit haar schulp kruipt, echter voel je als lezer ook meteen aan dat deze relatie niet goed is voor Lucy. Fraser is lief en zorgzaam voor haar, maar samen halen ze ook het slechtste in elkaar naar boven. Dit zie je soms in een relatie dat ze gewoon niet gemaakt zijn voor elkaar, terwijl ze wel alles voor elkaar over hebben en dat zie je in dit verhaal ook.

Doordat Fraser aan de ene kant het beste met Lucy voor heeft, gaat hij op zoek naar haar vader in de hoop dat er dan rust komt in het leven van Lucy. Echter de rust komt er niet. Wat denk ik veel kinderen van gescheiden ouders meemaken is het naar elkaar uitspelen van de kinderen. En dat zie je ook heel goed in dit boek. Lucy wordt heen en weer geslingerd. Haar moeder maakt haar vader zwart en haar vader maakt haar moeder zwart, echter niemand kijkt naar Lucy zelf en hoe dit voor haar is. En hier door gaat Lucy zich steeds slechter voelen.

Natuurlijk wisten we al dat Collins (Pseudoniem van Ester Boek) kan schrijven en gevoelige onderwerpen durft aan te stippen. Dit doet ze in ‘Verstoten’ wederom op zo’n sublieme manier dat je geraakt wordt door het verhaal, vooral door de opbouw van het verhaal. Je leest niet alleen het verhaal, maar ook brieven die Vincent, de vader van Lucy, altijd aan Lucy is blijven schrijven. Je ziet het verhaal dan al van een andere kant. En daarna lees je ook altijd de gedachten van een van de hoofdpersonen. Hierdoor heb je het idee alsof je in het hoofd van de hoofdpersonages kunt kijken. Dit zorgt dat het boek binnen komt. Zowel Lucy en Fraser zijn gehard door de manier waarop ze opgegroeid zijn. En beiden zouden gewoon eens een knuffel willen van een volwassenen, iemand die ze begrijpt. En dat vinden ze alleen bij elkaar.

Er komen ook heftige onderwerpen aan bod, zoals automutilatie, psychische aandoeningen, sterfgevallen en de gevoelens die hier bij komen kijken en natuurlijk echtscheiding en hoe dit voor kinderen is. Ik denk dat heel veel jeugd zich hierin herkend en wellicht steun in vind. Maar ik denk dat het ook een goed boek zou zijn voor die ouders die kiezen voor een ‘vechtscheiding’ met hun ex-partner en waar de kinderen dan de dupe van worden. Wellicht gaan hun dan ook de ogen open.

Blogtour

Bij de boeken van Hamley Books doen we eigenlijk altijd mee aan de blogtours rondom de nieuw verschenen boeken. Dit is bij ‘Verstoten’ natuurlijk ook het geval. Er zijn naast onze recensie ook nog een heel aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Verstoten

Gegevens van dit boek:
Titel: Verstoten
Auteur: Sterre Collins
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s hardcover: 380
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN hardcover: 9789463967884
ISBN e-book: 9789463967891
Prijs hardcover: € 18,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge