Sterre Carron – Zonder genade

Ik ben al een aantal jaren fan van de Vlaamse Sterre Carron, en haar Rani Diaz-serie lees ik altijd met enorm veel plezier. Daardoor durfde ik ‘Zonder genade’ eigenlijk blindelings aan te vragen. Het duurde even voor dat wij ons recensie-exemplaar ontvingen. Dit komt doordat Sterre, tijdens het uitbrengen van deze thriller, gewisseld heeft van uitgeverij. Uiteindelijk ontvingen wij van Phoenix Books een recensie-exemplaar van deze thriller. Hier willen wij hen natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Esmée, een achtendertigjarige rechter, heeft alles om gelukkig te zijn: een mooi huis, een ambitieuze man, een zoontje van wie ze zielsveel houdt en leuke vrienden. Op een dag krijgt ze een geheimzinnige boodschap, waardoor ze weet dat het verleden haar heeft ingehaald en zij in gevaar is.
Terwijl de jonge Jill als oppas aan het werk is, wordt zij opgeschrikt door een schaduw op de muur. Een paar seconden later hoort ze een schot. Als ze in paniek naar buiten kijkt, ziet ze een lichaam liggen.

Hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team worden met deze mysterieuze zaak belast. Het slachtoffer is Lee Eelen, Jills ex-vriendje. Op het hele domein zijn geen vreemde sporen te vinden. Wie vermoordde de jonge student en wat is het motief van de dader? Wie liegt en wie vertelt de waarheid? Uit het onderzoek blijkt dat het slechts een kwestie van tijd is voor de moordenaar opnieuw zal toeslaan…

De cover

Op de cover is het silhouet van een man te zien die door een mistig bos loopt. De cover is simpel, maar dat maakt hem ook sterk. De titel van het verhaal staat er in paarse letters op, waardoor deze goed opvalt. De auteursnaam en serienaam staan er in het wit op. De cover zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel aangezien deze een beetje mysterieus overkomt.

De auteur

In de Rani Diaz-reeks van Sterre Carron verschenen eerder de veelgelezen thrillers Mara, Tirtha, Matsya, Trifla, Indigo, Indra, Gotcha!, Carta, Puta, Preta, Pitta, Amla, Satya, Infinitum, Arcanum, Tot nooit meer, Verdwaalde ziel en Vals ritueel. Van deze boeken werden vele duizenden exemplaren verkocht. Sterre Carron behoort daarmee tot de meest gelezen thrillerschrijfsters uit ons taalgebied.

Het verhaal

Esmée is achtendertig jaar en in het dagelijks leven rechter. Ze heeft alles wat haar hartje begeerd: een goede baan, een gezin, bestaande uit haar man en zoontje, waar ze alles voor over heeft, een mooi huis en leuke vrienden. Als ze op een dag een geheimzinnige boodschap krijgt, weet ze dat haar leven en dat van haar familie in gevaar is.
Terwijl Jill, een jonge meid, als oppas aan het werk is, wordt ze opgeschrikt door een schot. Als ze poolshoogte gaat nemen, ziet ze in de tuin een lichaam liggen. Ze schrikt zich een hoedje en vraagt zich meteen af wat hier gebeurd is…

Hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team krijgen deze mysterieuze zaak toegeschoven en al snel wordt het duidelijk dat het slachtoffer Lee Eelen is, het ex-vriendje van Jill. Rondom het huis zijn geen vreemde sporen te vinden en de vragen stapelen zich op: wie heeft deze jonge student vermoord en wat was het motief? Rani Diaz en haar team zullen alle zeilen bij moeten zetten om de dader op te sporen. Want wie liegt er en wie vertelt de waarheid? Hoe verder ze in het onderzoek komen, hoe duidelijker het wordt dat het een kwestie van tijd is voor dat de dader opnieuw toeslaat.

Mijn mening

Ondertussen is dit alweer het negentiende deel in de Rani Diaz-serie, van de hand van Sterre Carron. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de serie niet vanaf het eerste deel gelezen heb. Maar dit laat wel duidelijk zien dat de verhalen van Sterre Carron los te lezen zijn, en dit is fijn, vooral als het een langlopende serie is. Dit is bij ‘Zonder genade’ niet anders. Ook al gaat het soms over dingen die in het verleden zijn gebeurd, Sterre weet het zo te schrijven dat je als nieuwe lezer begrijpt waar het over gaat en geen vraagtekens hoeft te zetten.

In het eerste hoofdstuk is te lezen hoe Esmée aan het hardlopen is in het bos. Ze heeft de avond ervoor net een discussie met haar man Olivier gehad en ze moet even stoom afblazen. Als ze plotseling ziet dat een man, met een bivakmuts op, haar van achteren nadert en haar vastgrijpt. Het wordt Esmée al snel duidelijk dat het met haar werk als rechter te maken heeft en ze krijgt een flinke bedreiging aan haar broek. Dit eerste hoofdstuk is meteen spannend, want ik vraag mij meteen af wie de man met de bivakmuts is. Dit zorgt er dan ook voor dat ik snel verder wil lezen.

Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen. Zo is er de verhaallijn van rechter Esmée, maar ook een ’toen’-verhaallijn. Vooral deze vond ik persoonlijk erg interessant, aangezien Sterre deze verhaallijn in de ik-vorm heeft geschreven blijft het lange tijd gissen naar wie dit ik-personage is. Sterre geeft maar mondjesmaat informatie vrij en dit zorgt dat je echt lekker mee kan puzzelen naar het hoe en wat.

Natuurlijk komen wij ook de bekende personages tegen. Niet alleen Rani Diaz speelt weer een rol in het verhaal, maar ook Rani’s vriend Frederik, haar beste vriendin Lies en haar collega’s Fien en Bert komen uiteraard veelvuldig aan bod. Stuk voor stuk zijn, en blijven, het fijne personages en Sterre weet de personages, in elk deel van deze serie, weer iets verder uit te werken. Chapeau, dat vind ik knap.

Het vervolg op ‘Zonder genade’ heeft de titel ‘Lafaard!‘ gekregen en is ondertussen overal verkrijgbaar. Een thriller die hoog op mijn NTL-lijstje staat, want een verhaal over Rani Diaz verveelt nooit!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan ook zeker onderstaand leesfragment.

Zonder-genade

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het zestiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder genade
Serie: Rani Diaz
Auteur: Sterre Carron
Uitgever: Phoenix Books
Aantal pagina’s paperback: 336
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 09:14:00
ISBN paperback: 9789083307107
ISBN e-book: 9789493292208
ISBN luisterboek: 9789180517553
Prijs paperback: € 22,50
Prijs e-book: € 13,99
Prijs luisterboek: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge