
In de aanbiedingsfolder zagen we dat er een nieuw boek uit kwam van Stephanie-Joy Eerhart. In een ver verleden heb ik haar boek ‘ Pappie’s kleine meid slaapt op straat’ gelezen, dus ik was wel benieuwd naar dit boek. Na een mailtje naar de uitgever ontvingen we het boek al snel. Hier willen we Just Publishers uiteraard hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ze zou de nachtmerrie van elke ouder zijn. Stephanie-Joy Eerhart. Ze had een slecht gehoor, raakte gehandicapt na een auto-ongeluk en kreeg het stempel borderliner. Ze kerfde haar armen open, had anorexia, mislukte op school en deed zelfmoordpogingen. Het was geen wonder dat pappie’s kleine meid vanaf haar veertiende dakloos langs de Haarlemse straten zwierf.
In haar zoektocht naar aandacht, geborgenheid en liefde raakt Stephanie-Joy Eerhart verslaafd aan drugs, de kick van de straat en de aandacht van hulpverleners. Haar zwerftocht duurt vijf jaar. Uiteindelijk vindt het meisje met de rode haren en de wijde skatebroek de kracht om haar dakloze bestaan te ontvluchten.
Haar moedige gevecht leidde haar naar een eigen huis, een opleiding en een baan als hulpverleenster bij het Leger des Heils. Want wie begrijpt een verslaafde, ziek en afgeschrevenen dakloze nu beter dan Stephanie-Joy Eerhart?
In een rauwe en beklemmende stijl beschrijft Stephanie-Joy haar geschiedenisals tiener en als jonge vrouw tussen de dak- en thuislozen en drugsverslaafden in de nacht- en dagopvang van het Leger des Heils.
De cover
Op de cover staat een foto van Stephanie-Joy met haar kenmerkende rode haren en wijde skatebroek. Zo was ze altijd meteen herkenbaar voor iedereen. De cover vind ik dan ook erg passend bij het boek.
De auteur
Stephanie-Joy Eerhart is slechthorend en na een auto-ongeluk raakt ze gehandicapt en ze kreeg het stempel borderlinder. Ze leefde jarenlang op straat en was verslaafd aan drugs. Ze beschrijft in haar boeken haar leven op straat en hoe ze hier uiteindelijk uitgekomen is. Ze werkt momenteel als beleidsmedewerker/projectleider en leidinggevende Abstinent wonen bij het Leger des Heils, waar ze ook altijd haar eigen ervaringen kan gebruiken.
Mijn mening
Het was voor mij al erg lang geleden dat ik ‘Pappie’s kleine meid slaapt op straat’ gelezen had, dus ik was benieuwd of ik me er nog iets van zou kunnen herinneren. Echter toen ik eenmaal begonnen was met lezen, merkte ik dat het verhaal mij toch wel bekend voor kwam. En nadat ik even gezocht had, zag ik op Kobo Plus het luisterboek staan van Pappie’s kleine meid slaapt op straat’ en nadat ik deze gedownload had en afspeelde tijdens het lezen, merkte ik dat het eerste deel van het boek dus eigenlijk ‘Pappie’s kleine meid slaapt op straat’ is. Nu wist ik gelukkig niet erg veel meer van dit boek, en hierdoor bleef het boek toch bijzonder interessant voor mij om te lezen. Echter had ik wel het vermoeden dat het tweede deel dan het boek ‘Littekens van de straat’ zou zijn, en na het luisterboek opgezocht te hebben, bleek dit inderdaad het geval te zijn. Nu is dat natuurlijk absoluut geen probleem, echter, zou ik het zelf wel gewaardeerd hebben als op de cover gestaan had dat dit beide boeken, nu gebundeld in één boek was. Ik kan me namelijk voorstellen als je beide boeken met veel interesse gelezen hebt, en een nieuw boek in de boekhandel ziet liggen van Stephanie-Joy Eerhart je dan nieuwsgierig wordt naar een nieuw boek en het wellicht zo meeneemt en je dan teleurgesteld thuis komt. In het Nawoord wordt er namelijk wel over gesproken dat deze boeken gebundeld zijn in dit boek, dus ik snap de redenatie niet helemaal om het niet op de cover te plaatsen. Maar dit ter zijde. Dit doet verder natuurlijk geen afbreuk op het verhaal, want dit blijft rauw en beklemmend en het verhaal houdt je gedurende alle pagina’s in zijn greep.
Het verhaal laat het gevecht van Stephanie-Joy zien, ze is slechthorend en na een auto-ongeluk is ze gehandicapt en heeft ze een hoop operaties die er voor moeten zorgen dat de pijn in haar voet dragelijker wordt. Ze voelt zich vreemd en merkt dat ze anders is als andere kinderen. Aangezien ze thuis niet meer te houden is, wordt ze door haar ouders uit huis geplaatst. Dit zorgt er voor dat ze vanaf haar veertiende dakloos is.
Je leest over de moeilijkheden die Stephanie-Joy ervaart, maar tussen de regels door lees je eigenlijk dat ze vooral liefde en aandacht mist. Dit probeert ze vooral ook van de begeleiders van de opvang te krijgen. Je merkt dat ze op een bepaald moment echt in de slachtofferrol zit en doordat bepaalde mensen haar op een harde manier hier van laten doordringen, zorgt dit er voor dat ze uiteindelijk hier iets aan gaat doen.
Wat ik wel jammer vind, is doordat beide boeken gewoon samengevoegd zijn, dat je in het tweede deel een hoofdstuk hebt met als titel ‘ Pappie’s kleine meid slaapt op straat’. In dit hoofdstuk vertelt Stephanie-Joy Eerhart haar verhaal tijdens een lezing en op deze manier krijg je in grote lijnen het eerste deel van het boek weer te lezen. Dit is met twee afzonderlijke boeken natuurlijk ideaal, aangezien je geheugen op deze manier opgefrist wordt, echter doordat beide boeken gebundeld zijn, is het iets te veel herhaling voor mijn gevoel.
Wat ik wel een groot pluspunt vind, is dat het boek een aantal pagina’s met foto’s heeft. Dit voegt voor mij altijd iets toe aan een waargebeurd verhaal. Je krijgt op deze manier een nog beter beeld van de persoon. Zo zie je Stephanie na het ongeluk, maar ook bijvoorbeeld in de periode dat ze verslaafd is en op straat slaapt.
Mocht je het verhaal van Stephanie-Joy nog niet kennen, en veel interesse hebben in waargebeurde verhalen dan kan ik ‘ Pappie’s kleine meid slaapt niet meer op straat’ echt aanbevelen. Stephanie-Joy geeft je een uniek inkijkje in het harde leven van de straat, maar ook hoe het brein werkt, en dat je ondanks je het soms toch beter hebt, je toch terug kunt verlangen naar het leven op straat.
Ik lees Nederlands Challenge
Dit is het eerste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Pappie’s kleine meid slaapt niet meer op straat
Auteur: Stephanie-Joy Eerhart
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 486
ISBN paperback: 9789089758743
Prijs paperback: € 22,50
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.