Sophie Wester – Moordende hitte

In de aanbiedingsfolder van De Crime Compagnie zagen we een nieuw talent met de pakkende titel ‘Moordende hitte’ staan. Nieuwe schrijvers zijn we altijd nieuwsgierig naar, dus nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wisten we, dit boek wilden we lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we De Crime Compagnie uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer Annejet besluit om samen met haar buurvrouwen een belevingstuin te creëren haalt ze zich meer op de hals dan ze ooit had kunnen bedenken.
De komst van Katja, een aantrekkelijke nieuwe buurvrouw, zet alle verhoudingen op scherp. Als de temperatuur blijft stijgen en de hitte ondraaglijk wordt, komen de zorgvuldig bewaarde geheimen aan het licht en loopt alles gruwelijk uit de hand.

De cover

Op de cover staat een bloem met, naar mijn gevoel, dauwdruppels op de bladeren. De bladeren hangen slap van de warmte. Door het warme kleurgebruik denk je meteen aan de warme zomer. Hier denk je natuurlijk ook door de titel aan. De cover beeldt de titel dus erg goed uit. Door de quote ‘Kleine leugens, grote geheimen en een dodelijke afloop…’ word ik nieuwsgierig en zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Sophie Wester is het pseudoniem van schrijversduo Sophie Fraza en Ester Ankoné. De docenten Nederlands schrijven samen thrillers met subtiele humor en verrassende plots. ‘Moordende hitte’ is hun debuut.

Het verhaal

Annejet besluit om samen met haar buurvrouwen een tuin te ontwikkelen waar niet alleen groente verbouwd worden, maar het moet een echte belevingstuin worden. Het project is echter groter als ze gedacht had.
Dan komt Katja, een aantrekkelijke jonge vrouw, in hun straat wonen. Dit zet meteen alle verhoudingen op scherp. Als de temperatuur dan ook nog steeds verder stijgt en de hitte ondraaglijk wordt, komen de zorgvuldig bewaarde geheimen aan het licht en loopt alles gruwelijk mis.

Mijn mening

Het is altijd leuk om een debuut te mogen lezen. Een auteur, in dit geval eigenlijk twee auteurs, die samen besloten hebben te gaan schrijven, die hun verhaal opeens in boekvorm mogen vasthouden. Dit lijkt me voor een auteur, zeker een debuterend auteur, erg bijzonder.

‘Moordende hitte’ gaat aan de ene kant over een aantal buurvrouwen die een belevingstuin willen opzetten, maar vooral over de verhoudingen tussen deze buurvrouwen en de geheimen die er leven tussen deze personen.
Het boek begint met een kleine plattegrond van ’t Netelhof waar de personages allemaal wonen en onder aan de plattegrond staat wie waar woont. Wat ik dan wel een beetje jammer vind, is dat je bij bepaalde nummers geen namen hebt staan. Ik vraag me dan meteen af, wie woont daar dan. Ook al spelen ze geen rol in het verhaal. Ik snap dat dat verwarrend is, als die dan genoemd worden. Echter doordat de nummers wel genoemd worden, wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld.

Hierna lezen we de proloog. Deze gaat over Nora en Amber. Nora houdt Amber ergens gevangen en dwingt haar om een pil te nemen. Als ze dat weigert draait Nora door. Het maakt meteen nieuwsgierig en ik wil verder lezen. Wie zijn deze twee personen, want bij de plattegrond worden geen Nora en Amber genoemd. Dus snel verder lezen.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Namelijk ‘Broeien’ en ‘Branden’. Deze titels voor de afzonderlijke delen vind ik erg goed gekozen. In de eerste hoofdstukken merk je dat er van alles broeit onderhuids, wat er echter nog niet echt uitkomt, maar vanaf deel 2 komt dit echt tot uiting, laait het vuurtje op tot een brand zeg maar.

Het verhaal wordt vanuit de verschillende vrouwen vertelt en hierdoor leer je als lezer de verschillende personages erg goed kennen, je leest hoe ze denken en wat ze allemaal buiten het zicht van de andere vrouwen uitvoeren. Hierdoor heb je zelf een completer overzicht dan de vrouwen zelf.

Ik had lange tijd niet het gevoel dat ik een thriller aan het lezen was, er was wel wat onderhuidse spanning, maar dit was meer wat ergernissen onder de vrouwen dan dat er echt een hoog thrillergehalte aanwezig was. Echter doordat de schrijfstijl van het duo Wester erg fijn is, las het boek zo lekker dat ik wel steeds door bleef lezen. Wel hebben ze een bepaalde verwachting in het verhaal gebouwd. Je merkt onder het lezen dat er gewoon nog iets moet gaan gebeuren. Er zijn bepaalde ergernissen onderling die zo hoog oplopen dat je er vanuit kon gaan dat er nog wat moest gebeuren. Vanaf het tweede deel merk je ook dat het verhaal spannender wordt, en de ergernissen en irritaties meer naar buiten komen. Het einde was vrij onverwachts. De gebeurtenissen volgen zich opeens razend snel achter elkaar op en ik had het gevoel alsof ik opeens in de sneltrein zat, terwijl ik eerst in een boemeltreintje meereed. En dat was even schakelen.

Wel zou ik persoonlijk het verhaal eerder onder een spannende roman scharen als een thriller. Want ik denk dat de doorsnee thrillerlezer, deze te soft vindt en er teveel gekeuveld wordt in het begin voordat het verhaal echt een thriller wordt.

Echter met ‘Moordende hitte’ heeft Sophie Wester echt wel bewezen dat ze weten wat schrijven is. Dit belooft nog veel goeds voor de toekomst en qua schrijven hebben ze ook een tempo erin, want hun volgende boek ‘Een lege plek‘ staat reeds aangekondigd voor februari 2023 en de korte inhoud klinkt veelbelovend. Bij mij staat hij al op het verlanglijstje.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Moordende-hitte

Gegevens van dit boek:
Titel: Moordende hitte
Auteur: Sophie Wester
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 297
Aantal pagina’s e-book: 254
Verteller luisterboek: Nicolette de la Rambelje
Duur luisterboek: 07:17:23
ISBN paperback: 9789461096777
ISBN e-book: 9789461096821
ISBN luisterboek: 9789461097057
Prijs paperback: € 7,99
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en te luisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge