Sonja Graansma – Losse haren

Ik hoorde van een kennis dat ze graag dit boek wilde lezen, dus toen ik ging lezen waar het boek over ging, was ik zelf ook geïnteresseerd. Dus meteen op de site van de bibliotheek gekeken of de bibliotheek hier in het centrum het boek op voorraad had, maar helaas. Dus toen besloten het boek te reserveren en afgelopen week kreeg ik bericht dat het boek binnen was en ik het in de bieb hier in Kerkrade kon komen ophalen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: In de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 september 2003 trekt een onbekende man de 20-jarige Sonja van haar fiets. Onder bedreiging van een steekwapen verkracht hij haar meerdere malen. Ze leefde een leven in vrijheid, met de warmte van een liefdevol gezin in een dorp op de Veluwe. Tot die stille nacht. Een donkere gedaante sneed het elastiekje, dat haar blonde haren samenbond, kapot. Alles wat overbleef, was angst.
Sonja schrijft open en eerlijk over alles wat er in de jaren daarna op haar afkwam. Een pijnlijk palet van steun en vernedering, rompslomp en triomf, angst en verlossing, wanhoop en uithoudingsvermogen. Ontroerend zijn de mailwisselingen en ontmoetingen die Sonja met de ex-partner van de dader heeft; een vrouw die geen slachtoffer mag zijn.
Sonja wil laten zien hoe zeer een ernstig geweldsdelict ingrijpt in het leven. Maar bovenal wil ze vertellen hoe zij zichzelf weer hervond.  

Ik begon dit boek met erg veel interesse te lezen. Ze is in 2003 door een onbekende man meerdere malen verkracht onder bedreiging van een mes. Ze leeft hierna vooral met een grote angst. Ze beschrijft heel open en eerlijk haar verhaal over de jaren na dit geweldsdelict. Ze vertelt o.a. hoe haar leven beheerst wordt door angst en hoe ze hier steeds een nieuwe manier probeert te vinden dat ze niet in het donker de weg op hoeft. Ook laat ze door haar positieve manier van leven zien dat ze ondanks haar eigen angst nog steeds kan denken aan de andere personen. Bijvoorbeeld de ex-partner van de dader.

Ik stond heel erg versteld van de positieve manier hoe ze haar leven na dit gruwelijke geweldsdelict haar leven weer oppakt. De schrijfstijl van dit boek was erg makkelijk en toegankelijk geschreven. Het boek is op zo’n manier geschreven dat ik steeds verder wilde lezen. Ik denk dat heel veel mensen heel veel kunnen leren uit  de positieve wijze waarop Sonja haar leven weer oppakt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Losse haren
Ondertitel: leven na verkrachting
Auteur: Sonja Graansma
Uitgever: De gezonde pers
Aantal pagina’s Paperback: 140
Aantal pagina’s E-book: 121
ISBN Paperback: 9789082350333
ISBN E-book: 9789082350357
Prijs Paperback: € 19,90
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge