Sofie Cramer – Een teken van jou

In de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen we het boek ‘Een teken van jou’ staan. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek erg graag zou willen lezen. Het verhaal sprak mij erg aan en ik was benieuwd of dit een positief verhaal zou worden, of dat het verdriet zou overheersen. Bij het verschijnen van dit boek, ontvingen we dan ook een recensie-exemplaar van de uitgever. Hier willen we uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Clara’s grote liefde Ben plotseling overlijdt, stort haar wereld in. Het stel had zich net verloofd en in plaats van haar dagen te vullen met het plannen van hun toekomst, moet Clara zich nu voorbereiden op een leven zonder hem. Ben was altijd degene bij wie ze haar hart kon uitstorten en nog steeds stuurt Clara regelmatig berichtjes naar zijn nummer om haar dagelijkse beslommeringen te delen, herinneringen op te halen of Ben te vragen haar een teken te geven dat hij nog steeds bij haar is.

Wat Clara niet weet, is dat Bens telefoonnummer na verloop van tijd weer is vrijgegeven en dat haar berichten terechtkomen bij Sven, een journalist die geïntrigeerd is door de mysterieuze berichtjes en op zoek gaat naar de onbekende afzender.

De cover

De cover komt vrolijk op mij over. De stippen op het boek laten mij eerder aan confetti denken en dan vind ik het niet echt passen bij het verhaal. De quote onder aan de cover maakt mij nieuwsgierig.

De auteur

Sofie Cramer studeerde Duitse literatuur en politicologie voor ze zich op het schrijven toelegde. Inmiddels werkt ze als auteur en freelance script-schrijver in Hamburg. Haar roman ‘Een teken van jou’ betekende haar internationale doorbraak. Het boek werd in Duitsland al verfilmd en er is een tweede verfilming in de maak.

Het verhaal

Clara is pas verloofd als ze te horen krijgt dat haar verloofde Ben plotseling is overleden. Haar wereld staat op de kop. Ze hadden samen zoveel dromen en plannen voor de toekomst, en die is ze nu opeens allemaal kwijt. Ze moet haar leven weer proberen op te pakken, hoe moeilijk dit ook is. Het is onduidelijk hoe Ben gestorven is. Was het een ongeluk of was het toch zelfmoord? Ondanks alle vragen waar Clara geen antwoord op krijgt, pakt ze toch langzaam de draad van haar leven weer op. Ze begint zelfs weer met schilderen, wat ze lange tijd niet meer gedaan heeft en brengt meer tijd met haar beste vriendin Katja door. Op de momenten dat ze het moeilijk heeft, of even haar verhaal kwijt wil, stuurt ze een sms-bericht aan Ben. Er gebeuren soms rare dingen en Clara weet zeker dat Ben haar op die manieren signalen stuurt om nieuw geluk te vinden. Maar wat Clara niet weet, is dat haar sms-berichten afgeleverd worden, omdat het nummer van Ben weer vrijgegeven is, en Sven ondertussen dit nummer heeft. Deze journalist is nieuwsgierig van wie deze mysterieuze berichtjes komen, maar durft niet terug te antwoorden. Daarom gaat hij op zoek naar de onbekende afzender.

Mijn mening

Het boek wordt aangekondigd ‘Meeslepend romantiek voor fans van ‘The Notebook’ en ‘P.S. I love you’. Nu ben ik meestal iemand die niks met deze quotes kan. Want als ik een auteur goed vind, en die wordt dan op een cover van een andere auteur verkondigd, dan heb ik er net niks mee. En laat ik nu ook niet veel hebben met ‘The notebook’ en ‘P.S. I love you’. Dus ik was benieuwd hoe dit boek mij zou bevallen. De schrijfstijl van Sofie Cramer bevalt meteen goed. Ze heeft een schrijfstijl die er voor zorgt dat ik meteen in het verhaal zit.

Het verhaal begint met een proloog waarin Clara droomt over de tijd dat Ben er nog was en ze het erg fijn hadden samen. Maar dan wordt ze wakker….

Het verhaal wordt daarna vanuit de perspectieven van Clara en Sven verteld. En dit zorgt ervoor dat je als lezer veel meer weet dan de hoofdpersonen en dat maakt het verhaal in dit geval eigenlijk net leuker. Natuurlijk is het een beetje achterhaald in 2021 dat mensen van rond de dertig die nog sms’en. Volgens mij zou iedereen eerder kiezen voor bijvoorbeeld whatsapp of een andere app-methode. Echter als ik deze gedachte laat varen, aangezien het boek oorspronkelijk in 2016 in Duitsland verschenen is, kan ik hier heel goed vrede mee hebben. Net zoals er tegenwoordig niet meer op iedere straathoek een telefooncel staat.

Maar ondanks dat las het boek erg prettig weg. Het verhaal is niet heel hoogstaand en ik moet zeggen dat het gevoel van Clara mij niet echt wist te raken. Het verdriet stapt ze toch makkelijk overheen en komt niet echt op mij over, wat ik op zich jammer vindt. Maar dat maakt de verhaallijn van Sven voor mij weer goed. Hilke, collega van Sven, heb ik echt in mijn hart gesloten en is voor mij ook de favoriete persoon uit het boek. Haar nieuwsgierigheid en de figuurlijke schop onder de kont die ze Sven regelmatig geeft, zorgden bij mij regelmatig voor een glimlach onder het lezen.

De hoofdpersonen zijn niet heel diep uitgewerkt, je leert ze redelijk kennen, maar niet zo dat je je echt in hun kunt verplaatsen. Dit had wat mij betreft wel iets dieper uitgewerkt mogen worden, zodat de personages iets meer gingen leven.

De hoofdstukken waren kort en doordat het boek erg makkelijk wegleest, ben je snel geneigd om toch nog een hoofdstuk te lezen, waardoor je echt door het verhaal vliegt. Dit zorgt ervoor dat het boek sneller uit was dan verwacht.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen, en ik zal een volgend boek van Cramer zeker weer oppakken, maar het is een luchtig boek, wat makkelijk wegleest, maar die niet lang in je geheugen blijft hangen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Een-teken-van-jou

Gegevens van dit boek:
Titel: Een teken van jou
Auteur: Sofie Cramer
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Sylvia Wevers
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 240
Verteller luisterboek: Jorien Zeevaart
Duur luisterboek: 06:15:00
ISBN paperback: 9789022593677
ISBN e-book: 9789402317282
ISBN luisterboek: 9789052864075
Prijs paperback: € 18,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge