Simon Holland – Hoe slim is je kat?

Van HarperCollins Holland ontving ik het boek ” Hoe slim is je kat?” om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: – de leukste test voor jou en je kat
Benut je kat al zijn capaciteiten? Kan hij:

 • jou om zijn vinger winden
 • met modder en veren een abstract expressionistisch kunstwerk maken
 • zich naar binnen kletsen bij alle buren met een kattenluik

Of is je kat meer het type dat:

 • nog bang is van een goudvis
 • niet gelooft in het gezegde dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen

Breng de competenties en vaardigheden van je kat in kaart op het gebied van:

 • ruimtelijk inzicht
 • communicatieve vaardigheden 
 • meteorologische kennis en intuïtie
 • psychologisch inzicht
 • gevoel voor het bovennatuurlijk

Ontdek hoe slim je kat echt is met deze even betrouwbare als grappige intelligentietest.
Met:

 • suggesties om het IQ van je kat te verbeteren
 • tips voor een betere kat-mens communicatie 

Aangezien er hier in huis twee katten rondlopen, die behoorlijk eigenwijs zijn, dus ik was wel eens benieuwd of ze ook slim zijn. Ze denken namelijk zelf van wel. 🙂

Je komt in het boek “Hoe slim is je kat?” de gekste, maar zeker ook de leukste vragen tegen. En hier valt meteen op te merken dat wij 2 heel verschillende katten hebben. Als ik de vragen en scores bekijk vanuit het boekje dan hebben we een hele slimme kat en een hele domme. Of dat ook werkelijk zo is, vraag ik me wel af. Want onze “domme” kat speelt het vaak zo, dat we de andere kat uitschelden en zij overal mee wegkomt. Dus of ze zo dom is, ik betwijfel het.

Zo is er de vraag: “Zet meerdere tafels neer, met verschillende hoogtes, en leg er elke dag meer of minder voorwerpen op. Observeer je kat (zonder dat hij het ziet) terwijl hij op de onbekende oppervlakken springt. Na een paar dagen kun je zijn prestaties inschatten door de relevante punten hieronder aan te kruisen.

Nou ik kan je al meteen zeggen. Simba is onze Neil Armstrong. Die springt overal op en landt altijd netjes op zijn pootjes. Hoe smal het plekje ook is, waar hij springt. Luna daar tegenover…. Die springt op bekende plekken, maar het moet al niet te hoog of te vreemd zijn, want dan neemt ze zich de moeite niet eens. Ze blijft liever met alle vier de pootjes op de grond. Dus volgens de test zou Simba hier veel hoger scoren en dus op dit onderdeel een stuk slimmer zijn.

Ook vind je bij een ander onderdeel de vraag “Als de deurbel gaat, hoe reageert je kat dan meestal?” Nou… Ik kan je zeggen… We hebben één keer de dierenarts aan huis hier gehad voor Luna. Op zich ideaal, maar sindsdien is Luna er vandoor als de bel gaat. Het is net alsof de bel het startsein is. Zodra de bel gaat, schiet Luna van haar plekje weg en vliegt ze onder de bank.

Dus ook hier verdient Luna weer geen punten. Simba kijkt eerst zichzelf uit de boom… En dan, als hij het vertrouwt, is hij bereidt om op ontdekkingstocht te gaan. Dus ook hier wordt Simba weer tot de slimste van de twee gerekend.

Een aantal vragen gaan over hoe katten buiten reageren, maar onze katten komen nooit buiten, daar zijn ze te verwend voor om zomaar de kou op te zoeken. Hebben zich dus echt aan mij aangepast en zijn ook echte Koukleumen. Liggen liever lekker naast de verwarming 🙂 Maar we wonen op 4 hoog dus dat zou ook een beetje lastig worden. Daarbij zou ik veel te bang zijn, dat ze niet meer terug komen. Dus we laten deze vragen mooi achterwege.

Achter in het boek, vind je een analyse aan de hand van de punten die je kat gehaald heeft. Dit moet je natuurlijk niet al te serieus nemen. 😀

En op de allerlaatste pagina vind je een waar kattendiploma. Dit verdient je kat sowieso, al heeft hij niet alle tests doorlopen. Maar gewoon door mee te doen.

Dit boek is ontzettend leuk voor kattenliefhebbers. Of je nu zelf een kattenliefhebber bent of dat je dit cadeau geeft aan een kattenliefhebber. Alleen de vragen lezen gaf mij al veel plezier. Ik zag bepaalde dingen al meteen voor me. En ik denk dat iedere kattenliefhebber dat zal hebben. En voor de prijs is dat ook nog een geweldig cadeautje om erbij te doen voor Sinterklaas of Kerstmis.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hoe slim is je kat?
Auteur: Simon Holland
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 144
Aantal pagina’s E-book: 82
ISBN paperback: 9789034772435
ISBN E-book: 9789402753837
Prijs paperback: € 5,00
Prijs E-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij HarperCollins Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge