Shelley Burr – In de schaduw

We zagen in de aanbiedingsfolder van Ambo Anthos het boek ‘In de schaduw’ staan en nadat ik gelezen had waar dit boek over ging, wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum ontvingen wij het boek dan ook. Hier willen we Ambo Anthos uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Negentien jaar geleden verdween haar zus Evelyn zonder een spoor achter te laten. Mina McCreery is nog steeds bezig met het verwerken van die ingrijpende gebeurtenis. Destijds was de publieke belangstelling voor de zaak enorm, maar die is helemaal weggeëbd, ook al staat er nog een geldbedrag van 1 miljoen dollar open voor de gouden tip. Mina leidt een teruggetrokken bestaan op de boerderij waar ze is opgegroeid, in een afgelegen dorp in Australië.

Dan biedt privédetective Lane aan de zaak opnieuw te onderzoeken, maar Mina weigert omdat ze uit ervaring weet dat dat weer veel ongewenste aandacht met zich zal meebrengen en omdat ze er weinig vertrouwen in heeft. Toch weet Lane haar zover te krijgen toestemming te geven, al verzwijgt hij dat hij zijn eigen duistere redenen heeft om de zaak te heropenen…

De cover

Op de cover staat een boerderij die omgeven is door akkerland. De lucht is rood en komt onheilspellend over. De quote ‘Geen vingerafdrukken. Geen sporen van inbraak. Wat is er met Evelyn McCreery gebeurd?’ maakt mij meteen nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Shelley Burr won met In de schaduw de prestigieuze CWA Debut Dagger Award. Als ze niet schrijft, werkt ze op het ministerie van Landbouw, Water en Milieu. Ze woont in Canberra, Australië, en groeide op in Newcastle en Glenrowan. In de schaduw is haar debuutthriller.

Het verhaal

Negentien jaar geleden verdween Evelyn, het zusje van Mina McCreery, zonder een spoor achter te laten. Mina is nog steeds bezig met deze verdwijning en kan het geen plek geven. Destijds was er veel publieke belangstelling en hield haar moeder dit ook in stand, echter tegenwoordig is de belangstelling helemaal weggeëbd, ook al staat er een beloning van 1 miljoen dollar open voor de gouden tip. Mina leidt tegenwoordig een teruggetrokken leven op de boerderij waar ze opgegroeid is, in een klein dorpje in Australië.

Privédetective Lane biedt aan om de zaak opnieuw te onderzoeken. Echter Mina voelt hier weinig voor, omdat ze uit ervaring weet dat dat veel ongewenste aandacht oplevert en ze weinig vertrouwen heeft, dat dit de zaak zal oplossen. Toch weet Lane haar zover te krijgen dat ze toestemming geeft, al verzwijgt hij de dubbele agenda voor haar. Hij heeft duistere redenen om de zaak te heropenen….

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Mina in het dorp is om haar bestelde boodschappen op te halen. Ze is niet op haar gemak en als ze een vreemde man ziet, vlucht ze naar buiten, echter deze man komt achter haar aan en spreekt haar aan. Het is detective Lane Holland die de verdwijning van haar zus wil onderzoeken. Mina wil echter het liefst met rust gelaten worden.

Vervolgens begint het volgende hoofdstuk met een aantal korte chatfragmenten van het online MyMurder-forum, waar de verdwijning van Evelyn nog steeds besproken wordt. Van deze chatfragmenten vraag ik me lange tijd af wat de meerwaarde hiervan is, en deze komen wel heel kort ter sprake op een later tijdstip in het verhaal, maar hier was volgens mij meer uit te halen geweest. Nu wordt het zo kort aangestipt, dat de meerwaarde van deze chatfragmenten voor mij niet echt duidelijk is.

Het verhaal is niet echt superspannend, maar het houdt wel steeds mijn aandacht vast en ik blijf aan het boek gekluisterd om er achter te komen wat er nu precies gebeurd is. Het wordt al vrij snel duidelijk dat Lane een dubbele agenda heeft, maar het blijft lang onduidelijk waarom hij persé deze zaak op wil lossen. Het geld is handig, en zou mooi meegenomen zijn voor Lane, maar niet de voornaamste reden. Langzaam ontvouwt zich ook waarom Lane deze zaak zo graag wil oplossen en wat hij hier voor over heeft.

De personages zijn voldoende diep uitgewerkt. Wel had ik ook wel wat meer over Lynnie willen weten, wat is zij voor een persoon en wat heeft zij allemaal meegemaakt waardoor Lane zo gedreven is.

In het begin lijkt dit een verhaal te worden zoals we wel vaker gelezen hebben. Een vermissing die een detective gaat proberen op te lossen. Echter Burr heeft hier een geweldige draai aangegeven, waardoor het verhaal erg origineel wordt en ik het boek echt niet aan de kant kon leggen. En het verhaal bleef tot het einde aan toe boeiend.

Een volgend boek van Burr zal ik zeer zeker weer oppakken, want het verhaal smaakt naar meer en door de originele schrijfstijl leest het boek vlot en kon ik hem niet aan de kant leggen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

In-de-schaduw

Gegevens van dit boek:
Titel: In de schaduw
Auteur: Shelley Burr
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Ralph van der Aa
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 355
Vertellers luisterboek: Ronald Top, Karin Douma
Duur luisterboek: 11:40
ISBN paperback: 9789026359323
ISBN e-book: 9789026359330
ISBN luisterboek: 9789026361746
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge