Shari J. Ryan – De boekhandelaar van Dachau

We zagen dat er bij The House of Books een oorlogsboek zou verschijnen. Aangezien ik oorlogsboeken altijd erg interessant vind, wist ik dat ik dit boek graag wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, stond rond de verschijningsdatum de postbezorger aan de deur met een recensie-exemplaar. Hier willen we The House of Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1940. Matilda’s vriend Hans is in gevaar. Ze aarzelt niet om hem te beschermen en verbergt hem op haar zolder. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans meenemen.

2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet wist. Ze duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda en ontdekt een schokkend verraad dat haar familie onherstelbaar heeft verwoest.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw achter prikkeldraad. Op de achtergrond zie je een rij barakken. Er vliegen ook twee vliegtuigen door de lucht. Ik denk dat de jonge vrouw Matilda is die na de bevrijding het kamp in Dachau bezoekt. De cover maakt me nieuwsgierig en ik vroeg me meteen af wie deze jonge vrouw was en wat ze daar doet. Dit boek zou me zeker opvallen in de boekhandel.

De auteur

Shari J. Ryan is een USA Today-bestellerauteur. Ze heeft twee voorouders die de holocaust overleefden en als eerbetoon aan hen heeft ze zich toegelegd op het schrijven van historische romans. Ze woont in New England met haar man, twee zoons en een Australian Shephard.

Het verhaal

1940. Matilda woont met haar ouders in een appartement. Beneden hun woont Hans met zijn zusje en ouders. Het gezin van Hans is in gevaar. Hans en Matilda zijn goede vrienden en Matilda besluit Hans te beschermen en verbergt hem op haar zolderkamer. Maandenlang kunnen ze elkaar alleen bij kaarslicht zien, als ze hem eten komt brengen, en kunnen ze niks anders dan fluisteren. Dan wordt ze op een dag door haar moeder om een boodschap gestuurd en als ze terug komt, wordt Hans door een aantal soldaten naar buitengesleurd.

2018. Grace krijgt een brief van een advocaat, gevestigd uit Dachau. Ze blijkt een boekhandel geërfd te hebben van haar grootmoeder, waar ze het bestaan niet van wist. Ze besluit, zeer tegen haar eigen gewoonte in, overhaast een ticket te kopen en op reis te gaan. Ze krijgt meer over het verleden te horen. Iets waar ze samen met haar moeder lang naar gezocht heeft. Ze ontdekt een verraad waardoor haar familie voor altijd is verwoest.

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog die zich afspeelt in 1943 in Dachau, vertelt vanuit Matilda. Zonder dat ze het duidelijk zegt, weet je dat ze het over het concentratiekamp heeft. Hierna maken we een sprong in de tijd. We zijn in 2018 en het verhaal wordt verteld vanuit Grace. Grace heeft een brief ontvangen van een advocatenkantoor in Dachau. Ze blijkt een boekwinkel geërfd te hebben van haar grootmoeder, waarvan ze niet wist dat ze bestond. Omdat ze niet erg gelukkig is, besluit ze, tegen haar gewoonte in, vakantie te pakken en meteen af te reizen naar Dachau. Ze is, samen met haar moeder, jaren op zoek geweest naar bloedverwanten en heeft deze nooit kunnen vinden. Dus nu vindt ze dat ze, ter ere van haar overleden moeder, deze reis moet maken.

Het verhaal kent hierdoor twee verhaallijnen. Aan de ene kant heb je de verhaallijn van Matilda gedurende de oorlog en de verhaallijn van Grace in het heden. Matilda heeft haar verhaal opgeschreven en dit lees je samen met Grace. Ryan heeft het verhaal op zo’n beeldende manier opgeschreven dat je het verhaal niet alleen leest, maar ook zelf beleefd. Je hebt het gevoel alsof je midden in het verhaal staat. Hierdoor wist het boek mij ook van de eerste tot de laatste letter in zijn greep te houden.

De verhaallijn van Matilda is het heftigst. Doordat Matilda nog jong is als de oorlog uitbreekt en nog bij haar ouders woont, merk je dat ze in het begin over dingen redelijk makkelijk denkt en de gevaren van de oorlog niet echt ziet. Echter naarmate ze ouder wordt en de gruwelen van de oorlog steeds meer tot haar doordringen, merk je dat ze dingen steeds meer begin in te zien, maar ook dan wil ze haar ogen hier niet voor sluiten en niet zomaar meegaan in het nieuwe regime. Hier had ik erg veel respect voor. Vooral omdat je merkt dat haar ouders hier veel meegaander in zijn, en veel meer volgens de Duitse regels willen leven en hierdoor begrip tonen dat hun buren, waar ze heel goed contact mee hadden, door de Duitsers uit hun woning verdreven worden. Matilda kan dit niet aanzien en besluit zelf iets te doen. Dit is het begin van een razend spannend avontuur. Je blijft onder het lezen steeds hopen dat alles goed blijft gaan, maar eigenlijk weet je van te voren al dat dit niet kan. En zo is het dan natuurlijk ook. Er gebeurd van alles, waardoor ik tijden het lezen, steeds sneller wilde lezen, want ik moest gewoon weten of het goed af liep voor Matilda en Hans.

Nu denk je wellicht, en de verhaallijn van Grace dan? Deze is net zo interessant. Ze leert in de boekhandel Archie kennen die na de dood van haar oma op de boekhandel gepast heeft. Hij kan ervoor zorgen dat Grace meer over Dachau en haar grootmoeder te weten komt. Door de verhaallijn van Grace komt er ook wat luchtigheid in het verhaal en dit zorgt ervoor dat de verhaallijn van Matilda ook niet te zwaar of te heftig wordt.

Wat ik daarnaast erg origineel vond is dat in dit verhaal niet het concentratiekamp en het leven daar centraal staat, maar het leven buiten de muren van het kamp en hoe de geliefden zich staande moeten houden met de wetenschap dat hun geliefden moeten zien te overleven achter het prikkeldraad.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De boekhandelaar van Dachau
Auteur: Shari J. Ryan
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Clarine Smeets
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 276
Verteller luisterboek: Frank Rigter
Duur luisterboek: 07:19
ISBN paperback: 9789044364736
ISBN e-book: 9789044364743
ISBN luisterboek: 9789044364750
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge