Selma Noort – Stiefkind


Informatie die te lezen is op de achterflap: Virginia is vijftien. Omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde, woont ze sinds haar zevende bij haar vader en stiefmoeder. Na een ruzie met haar vader besluit ze in een opwelling de herfstvakantie bij haar moeder door te brengen. Onderweg komen er hooligans in de trein. Virginia filmt de mishandeling van een conducteur met haar mobiel, met de bedoeling het filmpje naar de politie te sturen. Maar ze bedenkt zich als ze eenmaal bij haar moeder in het huis vol herinneringen is, en haar moeders nieuwe vriend een van de hooligans blijkt te zijn…  

Ik lees soms jeugdboeken, dit is zo’n jeugdboek wat meteen mijn aandacht wist te pakken toen ik las waar het boek over ging. Dus het boek in de bieb gaan lenen, en omdat ik al een paar dagen geen boek kon vinden wat mijn aandacht vast kon houden helpt een jeugdboek me vaak door zo’n dipje heen. Dat was met dit boek ook het geval. Ik begon te lezen en zat al vrij snel in het verhaal. En had meteen zoiets, dit is geen boek alleen voor de jeugd, denk dat menige volwassenen dit boek ook met plezier zal lezen.

Virginia wordt opgevoed door haar vader en stiefmoeder omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen. In het verhaal krijg je regelmatig flashbacks waarbij Virginia dingen van vroeger herbeleefd, waardoor je het verhaal beter gaat begrijpen en beter begrijpt hoe de relatie tussen Virginia en haar moeder Jill zit.

De titel Stiefkind wordt tijdens het verhaal wel duidelijk. De gevoelens van Virginia zorgen ervoor dat zij zich het stiefkind voelt, al had ik zelf het idee, dat ze dit verkeerde voelde, maar denk dat we dit allemaal wel eens hebben, dat we dingen anders ervaren als dat het is en dit heeft Selma Noort erg goed verwerkt in het boek.

Er komen veel verschillende personages aan bod, waardoor iedereen zich wel door iemand aangesproken voelt. Ook is het onderwerp behoorlijk actueel en zijn het dingen die we helaas dagelijks meemaken. De moeder van Jill is oorspronkelijk Amerikaans, en haar Nederlands is nog doorspekt met Engelse woorden. Dat geeft wel een aparte draai aan het boek. Wat ik zelf wel een erg leuke afwisseling vond.

De opbouw van het boek vind ik erg goed. De spanning wordt goed opgebouwd. Ik leefde heel erg mee met Virginia maar had ook soms zoiets van dit zie je helemaal verkeerd. En was ik me lichtelijk aan het ergeren. Maar dat is voor mij altijd een goed teken. Dan heeft het boek me echt weten mee te nemen in zijn verhaal. Het boek eindigt voor mij wel met een hoop losse eindjes… Wat vindt Remco, de vader van Virginia, van het hele gebeuren, wat gebeurt er met Harvey, Gaat Jill met Tonny samenwonen, gaat Virginia echt niet meer naar Jill enz.. Genoeg dingen om verder over te fantaseren. Wellicht een idee voor een vervolg boek?

Gegevens van dit boek:
Titel: Stiefkind
Auteur: Selma Noort
Uitgever: Leopold Uitgevers
Aantal pagina’s Paperback: 144
Aantal pagina’s E-book: 144
ISBN-Nummer Paperback: 9789025862794
ISBN-Nummer E-book: 9789025862916
Prijs Paperback: € 14,95
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

One thought on “Selma Noort – Stiefkind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge