Schrijven met penseel

sam_0011

Sinds enige tijd is handlettering een enorme hype. Je ziet de mooiste creaties voorbijkomen. En de een schrijft nog mooier als de ander. Nu vind ik dat ook altijd heel erg mooi uit zien, dus vorig jaar december zag ik door toeval op de Facebook pagina van Karin Joan, dat zij bezig was met een workshop te ontwikkelen om te leren schrijven met penseel. Dit leek mij heel erg leuk. Dus mezelf dit cadeau gedaan. En ook meteen gaan oefenen. Je begint in eerste instantie met de streken up en down te maken. Dus dikke lijnen als je de lijn naar beneden maakt en dunne lijnen als je naar boven gaat. En het ziet er heel simpel uit, maar om dit goed voor elkaar te krijgen… is toch nog een hele klus. Dus heel wat papiertjes volgemaakt met lijntjes, voor ik het een beetje onder de knie had.

Hierna leer je de letters van het woord Love schrijven. En krijg je de verschillen hierin geleerd. Als je het woord Love geschreven hebt heb je de basis eigenlijk geleerd. Je weet nu hoe je de streken naar boven en onder moet maken en hoe bepaalde letters gaan. Maar pfff je bent er dan nog lang niet. Er zijn zoveel letters, die allemaal tijdens het gewone schrijven, zo eenvoudig zijn, maar tijdens het schrijven met penseel, zo ingewikkeld. Dit komt echt doordat je dan opeens bewust bent van het schrijven. Je gaat heel erg nadenken en dan wil het zelfs wel eens mis gaan. 🙂 Ik heb echt gigantisch veel blaadjes volgeschreven en ook weggegooid omdat er wel ergens een schrijffout stond. Maar wat is het toch gigantisch leuk.

Ik heb echt heel veel geleerd van de online cursus Schrijven met Penseel van Karin Joan. En leer er nog steeds van, aangezien er nog steeds lessen bijkomen. Je leert naast het schrijven op papier ook schrijven op allerlei andere materialen. Van hout of plastic tot op glas. Schrijven met folie enz. Heel veel technieken heb ik nog niet eens uitgeprobeerd omdat ik met het schrijven nog niet tevreden ben. Maar ik wil het dan ook altijd perfect hebben.

Naast de cursus heb ik ook nog enkele boeken gebruikt en ook daar nog enkele handige tips uitgehaald. O.a. het boek Handlettering doe je zo! heb ik veel tips uitgehaald. Aan de hand van dit boek heb ik dan ook de volgende quotes gemaakt.

Andere boeken die erg veel informatie geven en die ik zelf regelmatig inkijk, zijn de boeken Creatief handletteren en meer en het boek Handletter Workshop.

Sommige dingen komen in de boeken natuurlijk altijd terug, maar toch heeft ieder boek ook weer extra dingen die in de andere boeken niet staan, of wat in de online cursus niet aan bod komen. Het handletteren is gigantisch uitgebreid. Je hebt het stuk schrijven met penseel en dan heb je het stuk handletteren. Waarbij je de letters meer tekent. Wat voor mij een hele grote uitdaging is, omdat tekenen nooit echt mijn ding was, maar met veel geduld en oefening lukt het mij ook. En ben ik ook best trots op de resultaten.

Ben jij creatief? En wat doe je dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge