Sarah Sundin – De boekhandel van het verzet

In de aanbiedingsfolder zagen we dat er een boek over het verzet uit zou komen. Nu lees ik dat soort boeken altijd erg graag, dus mijn interesse was gewekt. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Kokboekencentrum uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1940. Terwijl de nazi’s Parijs naderen, koopt de Amerikaanse ballerina Lucie Girard haar favoriete Engelstalige boekhandel zodat de Joodse eigenaars kunnen vluchten. Hoewel de Duitsers het Lucie erg moeilijk maken, wil ze de boekhandel koste wat het kost openhouden; het verzet gebruikt haar boeken om geheime boodschappen te versturen.

Weduwnaar Paul Aubrey wil niets liever dan met zijn dochtertje teruggaan naar AmerIka, maar het Amerikaanse leger haalt hem over zijn automobielfabriek in Parijs draaiende te houden om militaire informatie van zijn Duitse klanten los te peuteren. Tegelijkertijd draagt hij zijn steentje bij aan het verzet door de productie te saboteren en Britse soldaten te verbergen in zijn fabriek.

Als Lucie en Paul elkaar ontmoeten, bloeit er iets moois op tussen hen. Totdat Lucie ontdekt dat hij met de Duitsers samenwerkt en hun omgang resoluut beëindigt, niet wetend dat hij in werkelijkheid bij het verzet betrokken is. Wanneer Lucie enige tijd late Pauls hulp nodig heeft, is dat het begin van een levensgevaarlijke geheime liefde.

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw op een bankje in een boek te lezen. Op de achtergrond staat de Eiffeltoren. De kleuren van de cover zijn erg mooi. Hierdoor zou deze cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik hem opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Sarah Sundin schrijft graag verhalen over de Tweede wereldoorlog, een onderwerp dat haar mede door haar eigen familiegeschiedenis fascineert. Eerder schreef ze ‘Sterren in de schemering’.

Het verhaal

Het is 1940. De oorlog dreigt en de nazi’s naderen Parijs. De Amerikaanse ballerina Lucie Girard heeft net haar favoriete Engelse boekhandel gekocht van de Joodse eigenaren, zodat zij kunnen vluchten naar Amerika. De Duitsers maken het Lucie moeilijk om haar boekhandel goed te kunnen runnen. Er worden steeds meer boeken verboden, maar Lucie wil koste wat kost de boekhandel open houden. Het verzet gebruikt de boekhandel om geheime boodschappen te versturen.

Paul Aubrey is weduwnaar en heeft de zorg voor hun dochtertje. Het liefst zou hij samen met zijn dochtertje teruggaan naar Amerika, maar het Amerikaanse leger heeft hem overgehaald om in Frankrijk te blijven om zijn automobielfabriek draaiende te houden en militaire informatie van zijn Duitse klanten los te krijgen en door te spelen aan het Amerikaanse leger. Samen met een aantal vertrouwelingen in zijn fabriek besluit hij zijn steentje bij te dragen door de productie van zijn auto’s te saboteren. Ook besluit hij Britse soldaten in zijn fabriek te verbergen.

Lucie en Paul ontmoeten elkaar en ze hebben meteen een bijzondere klik. Dan ontdekt Lucie dat Paul samenwerkt met de Duitsers en ze verbreekt het contact resoluut. Ze weet echter niet dat hij in werkelijkheid bij het verzet betrokken is. Dan ontstaat er een liefde tussen hen die ze niet tegen kunnen houden, maar om hun levens niet op het spel te zetten, moeten ze deze geheim houden.

Mijn mening

Als je bekijkt welke boeken er verschenen zijn die over een boekhandel in oorlogstijd gaan, is dit niet gering. Dan is het natuurlijk belangrijk om origineel te blijven en dit is Sarah Sundin zeer zeker gelukt. Sundin heeft veel historische details in het verhaal verwerkt en hierdoor komt het verhaal levensecht over. Het zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn.

Aan de andere kant heeft Sundin er voor gekozen om niet de meest gangbare onderwerpen te kiezen. Zo komt de sabotage in de automobielfabriek uitgebreid ter sprake, maar ook over de beginperiode van het verzet en de methode hoe zij berichten doorgeven in de boekhandel. Deze dingen lees je niet snel in een boek over de oorlog en hierdoor wordt ‘De boekhandel van het verzet’ toch een origineel verhaal.

De personages zijn goed uitgewerkt. Sundin heeft ze op een levensechte manier neergezet, waardoor je het gevoel hebt alsof je de personen echt kent. Sundin heeft duidelijk laten zien hoe de verdeeldheid in de beginperiode van de oorlog was. Geloof je de Duitsers, of ben je nog steeds bevriend met de buren die toevallig Joods zijn en nu opeens niet meer zouden deugen.

Wat ik erg mooi vond om te lezen was de manier hoe ze de omgang tussen Lucie en Paul laat opbloeien en hoe Lucie vervolgens het contact verbreekt als ze merkt dat Paul duidelijk met de Duitsers omgaat. De kleine Josie sluit je meteen in je hart. De verbeelding die zij heeft en die ze op zo’n mooie manier in haar verhaaltjes uitbeeld, zorgt er voor dat je van dit kleine meisje gaat houden. Josie is ook de verbindende factor tussen Lucie en Paul. De manier hoe Lucie Josie wel begrijpt en Paul in eerste instantie niet, is zo treffend omschreven. Hierin wordt voor mij de rol die Paul speelt, nog eens extra benadrukt, de drukke zakenman die voor het grote geld ook met de vijand zaken doet en hierdoor minder tijd heeft voor de creatieve kant van zijn dochtertje Josie, terwijl wel duidelijk wordt dat Josie alles voor hem betekend.

Op het moment dat ze de overtocht maken naar Amerika, was het verhaal ook nog eens razend spannend, en kon ik het boek echt niet meer aan de kant leggen. Ik moest verder lezen, om te achterhalen of het met iedereen goed zou komen. Dit verhaal heeft me echt in zijn greep gehouden en dit verhaal was toch veel origineler dan ik op voorhand gedacht had.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Boekhandel-van-het-verzet

Gegevens van dit boek:
Titel: De boekhandel van het verzet
Auteur: Sarah Sundin
Uitgever: Kokboekencentrum
Vertaald door: Marijne Thomas
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 395
Verteller luisterboek: Eva Damen
Duur luisterboek: 10:59
ISBN paperback: 9789029733151
ISBN e-book: 9789029733168
ISBN luisterboek: 9789029733175
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge