Sarah Forsyth – Mijn terugkeer naar de hel

In 2019 las ik ‘Mijn leven in de hel‘, het eerste boek van Sarah Forsyth en was hiervan onder de indruk. Dus toen ik zag dat er een vervolg zou verschijnen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij niet veel later een positief antwoord terug en nog voor de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In haar bestseller Mijn leven in de hel beschreef Sarah Forsyth hoe ze als Engelse tiener in de gedwongen prostitutie in de rosse buurt van Amsterdam belandde, en over haar dramatische ontsnapping uit die wereld. Eenmaal terug in Engeland was ze nog steeds verslaafd aan drugs en drank, en worstelde ze met het leven, met de liefde en het huwelijk waarvan ze verwachtte dat het haar gelukkig zou maken. Het zou nog drie lange, zware jaren duren voordat ze voorgoed afscheid kon nemen van de gevolgen van haar gevangenschap. Terwijl ze vocht om te overleven, besefte Sarah dat ze meer moest doen. Ze wilde dat meer mensen bewust zouden worden van de problemen van prostitutie en sekshandel en keerde terug naar de hel van de Amsterdamse wallen.
In Mijn terugkeer naar de hel vertelt Sarah over haar zoektocht om in het reine te kunnen komen met zichzelf. Daarnaast beschrijft ze de reis die ze maakte om de andere gedwongen prostituees te vinden die ze jaren geleden achterliet toen ze zelf ontsnapte. Het vergde alle kracht, moed en liefde die ze in zich had, maar ze móest het doen. Er staan levens op het spel.

De cover

Op de cover is een jonge blonde vrouw te zien. Op de achtergrond is een huis te zien met roze lampen achter het raam. Ik neem aan dat dit een pand op de Amsterdamse wallen is. De ondertitel ‘Een gewoon Engels meisje werd gedwongen als prostituee te werken. Ze ontsnapte, maar keert terug naar de Amsterdamse wallen om lotgenoten te helpen.’ maakt mij nieuwsgierig. Doordat ik het eerste boek van Sarah Forsyth heb gelezen, zou deze mij ook zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Sarah Forsyth (pseudoniem) is geboren in Newcastle, Verenigd Koninkrijk. Ze is negentien als ze op een advertentie reageert waarin om een leidster voor een kinderdagverblijf in Amsterdam wordt gevraagd. Ze wordt aangenomen, maar de mensen die haar op Schiphol ophalen, dwingen haar om onmiddellijk in de prostitutie te werken. Het duurt lang voordat het haar eindelijk lukt te ontsnappen. In 2007 vertelde ze haar verhaal in een Engelse televisiedocumentaire voor ITTV en daarna schreef ze haar boek Mijn leven in de hel, waarvan inmiddels zo’n 100.000 exemplaren zijn verkocht in Nederland en Vlaanderen.

Mijn mening

In haar vorige boek ‘Mijn leven in de hel’ kregen wij een kijkje in het leven van Sarah Forsyth en kon je lezen hoe Sarah op de Amsterdamse wallen terecht kwam en uiteindelijk uit deze hel weet te ontsnappen. Dat boek heb ik echt met verbijstering gelezen. Niet beseffende dat het er zo aan toe gaat in een land als Nederland.

Nu is Sarah Forsyth terug met haar nieuwe boek waarin ze terug naar Amsterdamse wallen gaat om lotgenoten te helpen. Hier was ik natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar. Ik kon dan ook niet wachten tot ‘Mijn terugkeer naar de hel’ aan de beurt was, op onze nog-te-lezen-lijst.

Toen ik begon met lezen merkte ik dat Sara veranderd was. Ze is in het verhaal geen slachtoffer meer, maar ze zet zichzelf, voor mijn gevoel, neer als iemand die alles ‘beter’ weet. Dit ging mij al snel storen en dit gevoel hield ik eigenlijk het hele verhaal en dit vond ik erg jammer. Je merkte dat dit verhaal meer over andere slachtoffers ging en niet over Sarah zelf. Hierdoor bleven voor mij de emoties weg en was het verhaal een beetje vlak.

Ik ben wel van mening dat Sarah echt duidelijk wil maken in wat voor benaderde positie de slachtoffers van mensenhandel zich bevinden. Dit is natuurlijk goed om dit bespreekbaar te maken. Maar op een bepaald moment heeft ze echt een dwingende toon en hier ben ik persoonlijk niet zo van gecharmeerd en hierdoor begon ik mij steeds meer aan haar te irriteren en dit kwam het lezen van dit boek helaas niet ten goede.

Pas toen ik de eerste honderd pagina’s voorbij was, werd het verhaal enigszins interessant, maar dit was voor mij te laat. Op een bepaald moment heb ik me echt door het verhaal heen moeten worstelen en dat heb ik eigenlijk nooit met verhalen over dit soort onderwerpen.

Helaas wist het verhaal mij niet te grijpen, iets waar ik zelf best verbaasd over ben, aangezien ik haar eerste boek verslonden heb.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook eens onderstaand leesfragment.

Mijn-terugkeer-naar-de-hel

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn terugkeer naar de hel
Auteurs: Sarah Forsyth en Tim Tate
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Janet Limonard
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 272
Verteller luisterboek: Sanne Bosman
Duur luisterboek: 08:31:10
ISBN paperback: 9789022595596
ISBN e-book: 9789402318807
ISBN luisterboek: 9789052865263
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge