Sarah Bailey – De huisgenoot

We werden door uitgeverij Marmer benaderd of we wellicht interesse hadden om de nieuwe stand alone van Sarah Bailey te lezen. Aangezien ik de Gemma Woodstock-serie van haar hand ontzettend goed vond, was ik ook wel erg benieuwd naar dit verhaal. Dus we hebben enthousiast terug gemaild. Toevallig zouden we Sara van uitgeverij Marmer rond de verschijningsdatum van ‘De huisgenoot’ ontmoeten in Maastricht en toen had ze dus ook het recensie-exemplaar voor ons bij ons. Hier willen we uitgeverij Marmer hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Journaliste Olive Groves werkte als junior-verslaggever aan het verhaal van ‘De moord op de huisgenoot’, en raakte geobsedeerd door de zaak. Nu, negen jaar later, wordt de huisgenoot die vermist werd, dood aangetroffen op een afgelegen terrein. Oli krijgt het verhaal opnieuw toegewezen, alleen zal ze dit keer, tegen haar zin, moeten samenwerken met de jonge betweter Cooper, een bekende podcastmaker.

Oli en Cooper ontdekken nieuwe feiten over de drie huisgenoten en verborgen geheimen komen boven tafel. De onthullingen brengen Oli terug naar de dood van de eerste huisgenoot en dwingen haar om trauma’s en onzekerheden uit het verleden onder ogen te zien.

Wat is er die nacht echt gebeurd tussen de drie huisgenoten? Oli bijt zich vast in haar zoektocht naar de moordenaar…

De cover

Op de cover staan drie papieren poppetjes, waarvan twee poppetje doorgeknipt zijn. De cover is eenvoudig en toch blijf ik er naar kijken. Hij maakt me nieuwsgierig. Hierdoor zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Eerder schreef ze drie delen in de Gemma Woodstock-serie: ‘Het duistere meer‘, ‘In de donkere nacht‘ en ‘Het spoor van de doden‘. Hiervoor won ze belangrijke prijzen, waaronder die voor beste Australische thrillerdebuut. Ook ‘De huisgenoot’ werd lovend ontvangen. Haar boeken zijn wereldwijde bestsellers.

Het verhaal

Journaliste Olive Groves mocht als junior-verslaggever aan een groot verhaal werken, namelijk ‘De moord op de huisgenoot’. Ze heeft de zaak nooit helemaal los kunnen laten en was geobsedeerd door deze zaak. Nu, bijna tien jaar later, wordt de huisgenoot die destijds plotseling verdwenen was, dood teruggevonden op een afgelegen terrein. Oli mag zich opnieuw in dit verhaal verdiepen, alleen moet ze deze keer, totaal tegen haar zin, samen werken met de jonge Cooper, die van de krant een podcast mag gaan maken.

Oli en Cooper ontdekken nieuwe feiten over de drie huisgenoten en goed verborgen geheimen komen uiteindelijk toch boven tafel. Dit brengt Oli terug in de tijd en ze zal enkele trauma’s en onzekerheden uit het verleden nu toch echt onder ogen moeten zien.

Wat is er die nacht echt gebeurd tussen de drie huisgenoten? Oli bijt zich vast, want ze vindt het tijd worden dat de waarheid boven tafel komt…

Mijn mening

Het verhaal begint met de moord op de huisgenoot in 2005. Oli komt net van een feestje terug waar ze behoorlijk doorgehaald heeft. Ze beseft dat dit wel eens groot nieuws kan zijn en dat ze de kans krijgt om hierover te schrijven. Na het eerste hoofdstuk lezen we het krantenartikel dat Oli geschreven heeft. Vervolgens maken we een sprong in de tijd en zijn we in 2015.

Deze wisseling in tijd maken we regelmatig mee en dit zorgt er voor dat je je gedachten goed bij het verhaal moet houden. Het begin van het verhaal komt wat traag op gang. Bailey neemt zich de tijd de personages en de verhoudingen tussen de personages goed uit te werken. Hierdoor komen zij echt tot leven en heb je het gevoel alsof het echt bekenden van je zijn. Bailey geeft in de verhouding tussen Dean en Oli en tussen Cooper en Oli geen ruimte tot eigen interpretatie, want Bailey vertelt alles. Echter in de verhaallijn van tien jaar geleden en de momenten dat Oli alleen is, laat Bailey genoeg ruimte voor de eigen fantasie te gebruiken en past ze het show don’t tell principe perfect toe.

In de verhaallijn van 2015 heb je enerzijds het werk van Oli wat ontzettend belangrijk is, en waar Oli ontzettend gedreven in is. Hier wordt ze soms in tegengewerkt omdat niet alles zo loopt als zij wil. Zo moet ze noodgedwongen gaan samenwerken met Cooper, die van hogerhand de mogelijkheid gekregen heeft om een podcast te gaan maken. En dat gaat hij nu net doen over de Huisgenootmoord, met als gevolg dat Oli gedwongen wordt met hem samen te werken. In eerste instantie zit ze hier niet op te wachten, maar ook hierbij merk je dat ze gaandeweg toch wel blij is met de samenwerking, al zijn er ook genoeg strubbelingen. Doordat de krant noodlijdend is en op het punt staat om verkocht te worden, zijn er sowieso ook wat dat betreft enkele spanningen merkbaar.
Anderzijds heb je de relatie van Oli met Dean. Deze vergt meer energie van haar als dat ze verwacht had en het is niet meer zo fijn als in het begin. Hierdoor begint ze ook tegenover hem verdenkingen te krijgen en ik als lezer, ga mee in haar twijfels en ik merk dat ik al een heel idee heb hoe het verhaal in elkaar zou moeten zitten. Een idee wat natuurlijk helemaal fout is.

Ongemerkt gaat het verhaal over van een gevoel dat er iets niet klopt naar een spannend verhaal waarbij je gewoon moet weten wat er destijds gebeurd is. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en ik was soms zelfs verbijsterd, omdat ik dingen niet aan zag komen. Dit heeft Bailey erg goed gedaan.

‘De huisgenoot’ is een heel ander soort verhaal dan de Gemma Woodstock-serie en ondanks dat het verhaal wat trager op gang komt heeft Bailey mij overtuigd. Zij kan beslist thrillers schrijven. Ze laat personages echt tot leven komen en hierdoor heb je het gevoel dat je over bekenden leest. Ik heb genoten!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

de-huisgenoot

Gegevens van dit boek:
Titel: De huisgenoot
Auteur: Sarah Bailey
Uitgever: Marmer
Vertaald door: Ireen Niessen
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 480
ISBN paperback: 9789460684500
ISBN e-book: 9789460687259
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge