Sanneke Langendoen – Dit gebeurt alleen in films

We zagen in de aanbiedingsfolder dat er een aantal mooie boeken gingen verschijnen bij Growing Stories. Een van die boeken was ‘Dit gebeurt alleen in films’ geschreven door Sanneke Langendoen, nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wisten we dat dit wel eens een boek voor ons zou kunnen zijn. Na een mailtje naar Growing Stories kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum ontvingen wij een mooi pakketje van Growing Stories. Hier willen we Growing Stories uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 2006 is Marga Langendoen twee maanden lang vermist, voordat blijkt dat ze is omgebracht door haar echtgenoot. Heel Nederland is in de ban van wat ineens ‘de Udense kofferbakmoord’ heet. Iedereen lijkt zich te storten op dochter Sanneke (21) kind van zowel de dader als het slachtoffer. Maar die heeft wel wat anders aan haar hoofd dan uithuilen in de media: ze is in één klap beide ouders kwijt, moet duizend praktische zaken regelen en vooral proberen overeind te blijven en door te gaan met haar eigen leven.

Na zeventien jaar vertelt Sanneke in dit boek voor het eerst openlijk en tot in detail over de bizarre maanden van de vermissing, de rechtszaken daarna en haar eigen leven zoals ze dat weer opbouwde, zonder moeder en met een vader in de gevangenis. Bij alle obstakels die ze tegenkomt, houdt Sannekes levensfilosofie haar op de been: je hebt altijd een keuze.

Dit gebeurt alleen in films is het verhaal van een jonge vrouw die vecht om te bewijzen dat ze veel méér is dan het dubbele slachtoffer van een ongelooflijke misdaad. Een verhaal dat soms gruwelijk, soms aangrijpend en soms gek genoeg zelfs grappig is.

De cover

De cover is in roodtinten. Er is boven in de cover een oude foto van Marga en haar man gebruikt en onder in de cover staat de auto waar het stoffelijk overschot van Marga in vervoerd werd. Deze cover geeft mij het gevoel van een film en daarom past hij erg goed bij het boek en dan vooral bij de titel van het boek. Door de cover zou ik het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Sanneke Langendoen (1985) woont haar hele leven al in het Brabantse Uden. Ze studeerde commerciële economie, werkte als innovator in de zorgsector, is getrouwd en moeder van twee kinderen. Maar in 2006 werd ze toch vooral ‘de dochter van’. Voor Sanneke betekende de moord die heel Nederland bezig hield een privédrama: terwijl ze de zorg voor haar jongere broertje op zich moest nemen en alle praktische zaken moesten regelen, voelde ze de ogen van iedereen om haar heen én de media voortdurend in haar rug. Met dit boek doorbreekt ze dit stigma.

Mijn mening

Het verhaal begint met een kort stukje gericht aan de kinderen van Sanneke. Hoe vertel je aan je kinderen wat er met je opa en oma gebeurd is? Hierin vertelt ze ook kort waarom ze dit boek is gaan schrijven. En ik kan haar keuze hierin best begrijpen. Sanneke komt meteen op mij over als een no nonsens type. Positief in het leven en overal het beste van willen maken. En dat blijkt ook verder in het boek.

Ieder hoofdstuk begint met een toepasselijke songtekst. Deze heeft ze echt bewust uitgekozen en passen perfect bij het stuk wat ze gaat vertellen. Het is uiteraard een bizar en ongelofelijk verhaal, wat ik me zelfs niet in een film kan voorstellen, want dan wordt al snel gezegd dat het plot ongeloofwaardig is. Maar nu weet je dat het echt gebeurd is, en deze verhalen zijn vaak nog veel heftiger en bizarder dan een film. Zo blijkt ook deze keer weer.

Sanneke blijft echter overal heel positief, ondanks de afschuwelijke gebeurtenissen. Nu is het natuurlijk ook al wat jaren geleden gebeurd, maar ze verteld duidelijk hoe ze destijds in bepaalde situaties gehandeld heeft. En ondanks dat ze vertwijfeld was, in eerste instantie omdat haar moeder verdwenen was en later omdat haar vader de dader bleek te zijn, blijft ze ook haar vader steunen. En dat vind ik erg knap. Ze blijft hem tot op zekere hoogte trouw en denkt hierbij vooral ook aan de goede dingen. De leuke dingen die hij als vader met haar gedaan heeft en hoe hij er altijd voor haar was. Ze veroordeelt hem niet en dat denk ik dat velen wel gedaan zouden hebben. Ze zet zeker vraagtekens bij zijn daad en neemt op een bepaalde manier ook afstand van hem, zodat ze er zelf mee kan leven, maar laat hem nooit vallen. Hierin laat ze duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt en zelf altijd kunt besluiten hoe je met bepaalde zaken om kunt gaan. Dit verhaal laat ook duidelijk zien wat Sanneke voor sterke vrouw is. Haar ouders hebben haar zo opgevoed dat ze een zelfstandige sterke en besluitvaardige vrouw geworden is. Ze weet welke keuzes ze moet maken en waarom ze deze keuzes maakt. Ik denk dat velen, als die hetzelfde overkomen was, eerder ingestort zouden zijn en niet meer zouden weten wat ze met hun leven aan moesten, maar Sanneke laat duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt. En of die keuze altijd goed is daar kom je vanzelf achter, anders moet je dealen met de gevolgen. Zoals ook haar vader met de gevolgen van zijn daad moest dealen. Daar was ze voor mij ook heel duidelijk over.

Sanneke schrijft op een bepaald moment dat ze op zich blij is dat ze niet voor de keuze staat om te dealen met het moment dat haar vader vrij komt, ook vanwege haar kinderen. En dat kan ik me voorstellen. Hoe ga je daar mee om, wat voor keuze maak je hier in? Dit zijn toch best moeilijke vraagstukken en door omstandigheden hoeft ze niet meer over deze keuzes na te denken. Ik kan me voorstellen dat dit best een opluchting is, ondanks de omstandigheden waardoor ze deze keuze niet meer hoeft te maken.

Als je van true crime boeken houdt, is dit een boek wat je echt moet lezen. Dit is op zo’n mooie manier geschreven en Sanneke laat duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt. Respect!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dit gebeurt alleen in films
Auteur: Sanneke Langendoen
Uitgever: Growing Stories
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 312
Verteller luisterboek: Momo Samwell
Duur luisterboek: 08:33
ISBN paperback: 9789493089853
ISBN e-book: 9789493089655
ISBN luisterboek: 9789180518192
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge