Sandrone Dazieri – Wespenman

In de aanbiedingsfolder zagen we een nieuw boek van Dazieri aangekondigd staan. Ondanks dat ik nog niks van hem gelezen had, werd mijn nieuwsgierigheid vrij snel gewekt en kon ik het niet laten om een recensie-exemplaar aan te vragen. Hier kregen we al vrij snel een positief antwoord op en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger dan ook op onze stoep met een recensie-exemplaar. Hier willen we Xander uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In het idyllische Cremona in Noord-Italië wordt de jonge vrouw Amala ontvoerd. Al snel blijkt dat ze de laatste is in een reeks verdwenen tieners, in een zaak die schrikbarend veel lijkt op een beruchte cold case. Dertig jaar geleden werd een onschuldige man naar de gevangenis gestuurd voor het ontvoeren en wurgen van drie tienermeisjes.

Amala’s tante Francesca Cavalcante is een geharde advocaat en verdedigde de vals beschuldigde man. Ze weet dat de echte moordenaar nog vrij rondloopt – en dat hij misschien degene is die nu haar nichtje heeft ontvoerd. Terwijl Amala beseft dat ze het er niet levend vanaf zal brengen als ze niet weet te ontsnappen, is Francesca vastbesloten haar op te sporen voor het te laat is. Ze vindt een onverwachte bondgenoot in een mysterieuze ex-agent van de special forces die bereid lijkt alles te doen om Amala te vinden, zelfs als hij daarvoor moet moorden… Maar wat is zijn motief en wat is de link met de cold case die zich op gruwelijke wijze lijkt te herhalen?

De cover

De cover is groen en in rode letters (van bloed?) staat de titel van het boek groot op de cover. Onder de titel staat een wesp. Wat natuurlijk erg toepasselijk is, aangezien wespen een rol spelen in het verhaal. De cover maakt mij nieuwsgierig en ik zou hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Sandrone Dazieri (1964) is geboren in Cremona, Italië.. Voordat hij doorbrak als thrillerauteur werkte hij als journalist, redacteur, scenarioschrijver en kok. Eerder verschenen ‘Dood de vader’, ‘Dood het kind’ en ‘Dood de koning’. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald.

Het verhaal

De jonge vrouw Amala wordt, terwijl ze onderweg naar huis is, ontvoerd. Dit gebeurt in het normaal zo rustig en idyllische plaatsje Cremona in Noord-Italië. Al snel wordt duidelijk dat zij de laatste is in een reeks van verdwenen tieners. Deze zaak lijkt schrikbarend veel op een beruchte cold case. Dertig jaar geleden werd een onschuldige man naar de gevangenis gestuurd voor het ontvoeren en wurgen van drie tienermeisjes.

Amala’s tante Francesca Cavalcante is een geharde advocaat. Destijds was zij pas advocate en verdedigde zij de vals beschuldigde man. Ze weet dat de echte moordenaar nog steeds ergens vrij rondloopt, en misschien heeft diegene nu wel haar nichtje ontvoerd. Amala is zich er ondertussen van bewust dat ze het er niet levend vanaf brengt als ze niet weet te ontsnappen. Francesca is vastbesloten om Amala te vinden voordat het te laat is. Dan krijgt ze hulp van een onverwachte bondgenoot. Een mysterieuze ex-agent van de special forces, die bereid is tot het uiterste te gaan om Amala te vinden. Hij schuwt zelfs moord hiervoor niet. Maar wat is zijn motief en wat is de link met de cold case uit het het verleden?

Mijn mening

Wespenman is voor mij de eerste kennismaking met de schrijver Sandrone Dazieri. Ik heb de Colomba Caselli serie wel nog steeds op mijn nog te lezen lijst staan, maar doordat dit nieuwe boek nu eerst voorbij kwam, leek mij dit een mooie kans om kennis te maken met deze auteur.

Het verhaal begint op het moment dat Amala onderweg naar huis is met de bus en het laatste stuk naar huis loopt. Ze merkt dan al snel dat ze niet alleen is. Het is meteen spannend en ik wil snel verder lezen, want dit is veelbelovend. Maar deze spanning ebt al snel weg. Dazieri verzandt vervolgens in een afwisseling tussen heden en verleden en de korte hoofdstukken worden opeens vervangen door lange hoofdstukken, die de vaart uit het verhaal haalt. Er komen een hoop personages langs, waar ik mij bij afvraag wat ze toevoegen aan het verhaal en ik raak dan ook regelmatig de draad van het verhaal kwijt, waardoor ik regelmatig weer een stuk terug moet lezen, in de hoop dat ik dan weer terug vindt waar het verhaal over gaat. Dit lukt niet altijd en ik heb me regelmatig afgevraagd wat ik nu in hemelsnaam aan het lezen was. En dit zorgt er voor dat ik echt moeite moet doen om dit verhaal door te lezen.

De motieven van Francesca, als tante van Amala en voormalig pro-deo advocaat van de verdachte van de coldcase zaak, kan ik goed begrijpen, maar de rol van Gerry heb ik heel lang niet begrepen en ik vond dit ook maar een heel vreemd en verwarrend personage. Doordat ik zo regelmatig de draad kwijt was, vraag ik me af of dit aan de vertaling ligt, of dat Dazieri deze keer toch echt de plank misgeslagen heeft, want de Colomba Caselli serie werd goed ontvangen. Dit zorgt er wel voor dat ik nog nieuwsgieriger geworden ben naar deze serie.

Op een bepaald moment komen de verhaallijnen toch bij elkaar, en dat heeft Dazieri dan toch nog knap gedaan, maar voor mij was dit te laat, ik was al te vaak de draad kwijt geraakt en het was meer een moetje om hem uit te lezen, dan dat ik hem voor mijn plezier uit las.

Mocht je besluiten om Wespenman te gaan lezen, zorg dat je je aandacht goed bij het verhaal houdt, want ik ben bang dat je anders, net als mij, al vrij snel de draad van het verhaal kwijt zult raken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Wespenman

Gegevens van dit boek:
Titel: Wespenman
Auteur: Sandrone Dazieri
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Irene Goes & Astrid Molenberg
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 435
ISBN paperback: 9789401619721
ISBN e-book: 9789401619738
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge