Sandra J. Paul – Paniek *Blogtour*

Aangezien wij in het blogteam van Hamley Books zitten, krijgen wij al ruim van te voren te horen welke boeken er gaan verschijnen. Toen wij de cover zagen en de korte inhoud lazen waren wij meteen enthousiast. Dit kon wel eens een Koukleum-boek zijn. Dus hebben wij ons snel opgegeven voor de blogtour rondom ‘Paniek’ en vandaag mogen wij jullie laten weten wat wij van deze thriller vinden. Wij willen Hamley Books natuurlijk hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:
Willem
De eerste knallen lijken op voetzoekers, tot het schreeuwen begint. Verborgen in een schuilplaats met vijf anderen luistert Willem wanhopig naar de kreten om hulp. Ze zitten in the middle of nowhere, niemand komt hen helpen. Hoelang zal het duren voor de schutters hun schuilplaats ontdekken?

Jake
Jake staart verward naar de feestelijk uitgedoste gasten die in paniek de trap oprennen, en te laat beseffen dat er geen uitweg voor hen is. Schoten weergalmen door het gebouw, hij ziet de schutters op zich afkomen. Hij beseft dat enkel de dood op hem wacht als hij niet meteen reageert.

Willem en Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet.

De cover

De cover is rustig. Je ziet enkele tegels met twee kogels en wat bloedvlekken. En de tekst ‘Wat er ook gebeurt Paniek is geen optie’. Waarbij ‘Paniek’ de titel van het boek is en in rood op de cover staat. De tegeltjes lopen ook naar de achterkant door en dit kan ik altijd wel waarderen in een cover. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Sandra J. Paul (1972) schrijft sinds jaren psychologische thrillers. Zij debuteerde met ‘Azerty‘, gevolgd door ‘Moordspel’, ‘Kwijt‘, en ‘Mijn waarheid‘. ‘Paniek’ is haar vijfde thriller. Ook haar jeugdboeken, waaronder ‘De duistere school‘, ‘Het verlaten huis‘ en ‘De vergeten tuin‘ zijn zeer populair bij een ruim publiek.

Het verhaal

Willem is gevlucht naar een schuilplaats met vijf anderen, nadat hij de eerste knallen hoorde. Hij dacht in eerste instantie aan voetzoekers, maar aan het geschreeuw te horen is er meer aan de hand. Ze luisteren naar de wanhopige kreten om hulp. Ze zitten in de middle of nowhere, dus ze hoeven niet te rekenen op hulp van buitenaf. Hoelang zal het nog duren voor de schutters hen vinden?

Jake staart naar de feestelijk uitgedoste gasten die in paniek de trap oprennen. Ze beseffen te laat dat ze geen kant op kunnen. Schoten klinken door het gebouw, hij ziet de schutters ook op zich afkomen. Hij beseft dat de dood ook op hem wacht als hij niet meteen reageert.

Zowel Willem als Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie…. Maar in paniek raken is dat ook niet…

Mijn mening

Bij de thrillers van Sandra J. Paul weet je eigenlijk altijd dat er iets aparts mee is. Ze heeft altijd wel een twist erin die niet standaard is. En dat is met Paniek niet anders. Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel wordt verteld vanuit Willem en het tweede deel wordt verteld vanuit Jake. En wat ik dan weer erg origineel vind, is dat het tweede deel bij hoofdstuk 8 begint en dan terug telt naar hoofdstuk 1, aangezien je tijdens het lezen ook steeds verder terug in de tijd gaat. Dit zijn van die details die een thriller van Sandra altijd net dat beetje extra geven.

Het verhaal gaat over een schietpartij op een exclusieve school, die redelijk afgelegen ligt, waardoor er geen bereik van mobiele telefoons is. Hierdoor zijn de slachtoffers al vrij snel afgesloten van de buitenwereld, vooral ook omdat de school ook geen internet heeft, omdat dit de leerlingen maar zou afleiden.

Willem is hoofdinspecteur en hij kan niet niks doen, dus hij komt al vrij snel uit zijn schuilplaats om richting de enige vaste telefoon in het gebouw te gaan om hulp in te schakelen. Sandra krijgt het al snel voor elkaar dat je helemaal in het verhaal zit, waarom knallen de daders onschuldige slachtoffers neer en met wat voor reden. Dan hoort Willem een gesprek tussen de daders en hij is verbijsterd. Hoe kan het dat iemand zo ernstig ontspoord en dit tot op het laatste moment weet te verhullen? Als het verhaal van Willem afgesloten wordt, blijf ik toch nog met enkele vragen zitten. Ik ben nog niet volledig overtuigd, echter Sandra zou Sandra niet zijn, als die losse eindjes in het tweede deel niet opgelost worden.

In dit tweede deel lezen we het verhaal van Jake. Jake vertelt het verhaal vanaf het moment van de schietpartij, maar dan terug in de tijd. Hij vertelt de lezer wat er aan vooraf gegaan is en hoe deze schietpartij heeft kunnen ontstaan. Ik vind het erg goed gekozen dat het verhaal van Jake terug in de tijd gaat, hierdoor vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek en wordt ieder los eindje weer opgepakt en afgewerkt. Hierdoor klopt het hele verhaal gewoon en blijf je als lezer verbijsterd achter. Dat iets wat zo onschuldig bedacht wordt, in zoiets verschrikkelijks kan uitdraaien.

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en vraag me toch bij ieder nieuwe psychologische thriller af of Sandra zichzelf nog kan overtreffen, maar ze doet het iedere keer opnieuw. Door de unieke manier van schrijven, blijf je gewoon aan haar boeken gekluisterd. Als je van psychologische thrillers houdt, met levendige emoties, dan kan ik alleen maar zeggen ‘Ga dit boek lezen’.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Paniek

Blogtour

Bij de boeken van Hamley Books doen we eigenlijk altijd mee aan de blogtours rondom de nieuw verschenen boeken. Dit is bij ‘Paniek’ natuurlijk ook het geval. Er zijn naast onze recensie ook nog een heel aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Gegevens van dit boek:
Titel: Paniek
Auteur: Sandra J. Paul
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s hardcover: 300
Aantal pagina’s e-book: 167
Verteller luisterboek: Stijn Westenend & Ad Knippels
Duur luisterboek: 05:00:56
ISBN hardcover: 9789463967662
ISBN e-book: 9789463967778
ISBN luisterboek: 9789179957674
Prijs hardcover: € 20,99
Prijs e-book: € 10,99
Prijs Luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge