Sander Verheijen – Ik kan er nét niet bij

Van HarperCollins Holland ontving ik het boek “Ik kan er nét niet bij”, geschreven door Sander Verheijen, om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Sander is de vader van Willem en Maurits. De een werd geboren met een zware hersenbeschadiging, de ander heeft autisme. In Ik kan er nét niet bij vertelt hij het hartverscheurende verhaal van zijn eerste jaren als vader van deze bijzondere tweeling.

Hij schrijft openhartig over zijn persoonlijke ontdekkingstocht naar het vaderschap, over de tegenslagen die het gezin treffen, maar ook over de blijdschap als een van de jongens een mijlpaal bereikt, over hoe ze knokken en relativeren en bovenal hoop houden.

Ik kan er nét niet bij is een ontroerend, maar vooral hoopvol en humoristisch boek.

Dit boek viel onverwachts op mijn deurmat. Toen ik de uitgever mailde hierover, bleek dat er ergens wat fout gegaan was, maar dat ze hoopte dat ik iemand gelukkig kon maken met dit boek. Ja mezelf. Dit boek stond nog steeds op mijn verlanglijstje, (al kun je dat -je wel weglaten ondertussen). Dus ik heb het boek meteen ingepland om te gaan lezen. Ik was erg benieuwd naar dit verhaal.

In het boek leren we Sander en Jip kennen. Ze willen eerst zeker weten of ze wel geschikt zijn voor kinderen en willen dus eerst de verantwoording over een hond, Gant. Als dit goed gaat, besluiten ze dat ze geschikt zijn om aan kinderen te beginnen. Uiteindelijk worden ze de ouders van Willem en Maurits. Bij de geboorte lijken ze beiden kerngezond, maar na een tijdje merken ze dat er met Willem iets aan de hand is. Hij blijkt een hersenbeschadiging opgelopen te hebben voor de geboorte. In een wat later stadium merken ze dat Maurits ook vaak in zijn eigen wereld leeft. Hij blijkt autisme te hebben. In “Ik kan er nét niet bij” vertelt Sander de eerste jaren als vader van deze bijzondere tweeling.

Hij schrijft over het vaderschap, de tegenslagen die ze als gezin meemaken, maar ook de vreugde van iedere stap die ze als gezin maken en de vooruitgang van de kinderen.Het is een openhartig verhaal waarin duidelijk wordt hoe ze knokken om de beste plaats voor hun kinderen te vinden, maar hoe ze bovenal hoop houden. Ik  kan er nét niet bij is een ontroerend verhaal, maar bovenal is het een humoristisch boek waarin de hoop duidelijk waarneembaar is.

Ik was ontzettend benieuwd naar dit boek, maar aan de andere kant ben ik dan altijd een beetje huiverig om aan zo’n boek te beginnen. Bang om teleurgesteld te worden. Echter bij dit boek werd ik alleen maar positief verrast. Ondanks het heftige onderwerp. Twee zieke kinderen, weet Sander Verheijen op een luchtige en humoristische manier zijn verhaal te vertellen. Ook de titel van dit boek vind ik erg goed gekozen. Het is een van de uitspraken van een van de kinderen, maar ik denk ook het gevoel dat Jip en Sander regelmatig gehad zullen hebben. Als het over cijfertjes en doelen gaat. Terwijl, vooral, bij hun zoon Willem voor hun eigen gevoel veel vooruitgang geboekt is, blijkt dat uit toetsing vaak niet. Dit lijkt me persoonlijk iets frustrerend, en iets waar je met je gevoel niet bij kunt. Daarom vind ik de titel ook erg goed gekozen.

De positiviteit van dit gezin straalt van dit boek af. Ik denk dat menigeen al bij de pakken neer was gaan zitten, echter Jip en Sander weten toch iedere keer weer de kracht te vinden om op te krabbelen. En ondanks de schuldgevoelens dat Sander heeft omdat hij minder tijd aan zijn werk kan besteden en meer normale uren draait. Geniet hij ook volop van zijn kinderen. Ik ben erg blij dat ik dit boek heb mogen lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik kan er nét niet bij
Auteur: Sander Verheijen
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 307
ISBN paperback:9789402700466
ISBN E-book: 9789402753868
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge