Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Sinds half mei zijn we beiden in het bezit van de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Hiervoor hadden we beiden de Fitbit Versa, maar aangezien we daar niet meer tevreden over waren wilden we wat anders. Dat is nu de Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46 mm geworden. De Samsung Galaxy Watch 4 Classic is anders als de voorgaande smartwatches van Samsung. Ik zal onze ervaringen hieronder uitgebreid toelichten.

Welke Samsung Galaxy 4 Watches zijn er?

Er zijn vier verschillende versies. Namelijk:

  • Samsung Galaxy Watch 4 40 mm
  • Samsung Galaxy Watch 4 44 mm
  • Samsung Galaxy Watch 4 42 mm Classic
  • Samsung Galaxy Watch 4 46 mm Classic

Wij hebben beiden gekozen voor de Samsung Galaxy Watch 4 46 mm Classic. Dit is de grootste smartwatch en heeft een bezel (draairing). Daarnaast is het uurwerk van roestvrijstaal, wat ik persoonlijk een mooiere uitstraling vind en door de bezel lijkt het wat robuuster en dat vind ik persoonlijk mooier dan de gewone Galaxy Watch, maar dat is smaak natuurlijk. Bij de Classic versie heb je meer het idee dat je een klassiek horloge om hebt en dat vind ik wel fijn. De Fitbit Versa wat we hier voor hadden, is sowieso niet te vergelijken met deze smartwatch maar had een vierkant uurwerk en hierbij had ik toch altijd het gevoel dat je meteen zag dat dit een sporthorloge was. Terwijl ik niet eens zo sportief ben. 🙂

Qua mogelijkheden zijn alle vier de Galaxy watches eigenlijk gelijk. Alleen het scherm is groter, of kleiner en de prijs is natuurlijk anders.

Bron: Samsung

Wat krijg je bij de aankoop?

Je krijgt een lang wit doosje waar alleen het hoogst noodzakelijke inzit. Je smartwatch inclusief een standaard horlogebandje en de laadkabel. Een stroomblokje zit er niet bij, die moet je zelf hebben of aanschaffen, of een stekkerdoos met USB-aansluiting hebben, waar je de oplaadkabel op aan kunt sluiten. Qua papieren is het minimaal. Een handleiding is niet echt voorhanden, maar ook niet echt nodig.

Het standaard horlogebandje

Bij de watch zit een standaard Siliconen bandje. Al heeft Samsung nu een actie waarbij je via hun Galaxy Watch4 Design Studio zelf je horloge kunt samenstellen en dan ook al zelf een ander horloge bandje kunt toevoegen. Dat is op zich wel fijn, maar wij hebben hier niet voor gekozen. Dit is wel handig als je echt niet het standaard horlogebandje wilt of bijvoorbeeld hele smalle polsen hebt, want je krijgt standaard een M/L bandje meegeleverd, dus iemand met smalle polsen heeft dan nog niks aan zijn horloge en die zou ik dan adviseren om via de Design Studio te bestellen. Maar eerlijk… Via Ali-Express krijg je voor een paar cent verschillende horloge bandjes voor de Samsung Galaxy Watch in alle maten. Dus die hebben wij nu besteld. Het is, zoals bekend bij Ali-Express, alleen wel even wachten voor de bandjes binnen zijn, maar doordat onze polsen niet zo smal zijn, kunnen we de eerste tijd goed vooruit met de standaard bandjes. Al merken we beiden wel dat ze bij inspanning of met warm weer wel redelijk snel zweten. Dat is natuurlijk wel wat minder, want net tijdens inspanning wil je hem om kunnen houden en geen last er van hebben.

Bron: Samsung

Apps

Wat ik wel aanraad is om de app Samsung Health en Galaxy Wearable te installeren op je telefoon. Deze apps zijn echt nodig om je Galaxy watch op de beste manier te gebruiken. Vaak zijn deze apps al op je Samsung telefoon geïnstalleerd.

De toetsen

Op de watch zitten twee sneltoetsen. Hier kun je zelf enkele handige functies onder vast zetten, zoals bijvoorbeeld Google Pay, mocht je willen betalen met je watch. Ik heb bijvoorbeeld onder de bovenste knop Google Assistent zitten. Deze kan vanalles uitzoeken, net als op je telefoon of als je een Google Nest of iets dergelijks in huis hebt. Het enige jammere is, hij begrijpt nog geen Routines. Ik hoop dat dit in een update toegevoegd wordt. Zodat je bepaalde dingen ook via je watch automatisch kunt laten gaan.

Ook heb ik als ik twee maal kort op de bovenste knop druk dat ik snel kan zien wat in de agenda staat. Dit vind ik wel makkelijk zodat ik in één oogopslag zie of ik nog afspraken op heb staan of dingen moet doen die ik anders gemist zou hebben. De onderste knop gebruik ik vooral om steeds een veld terug te gaan als ik ergens in bezig ben. Dus dat is gewoon de ‘Terug-knop’ bij mij.

Op de Classic zit ook de bezel en die is ideaal. Je kunt met deze bezel handig door de menu’s scrollen en als je in een applicatie zit scroll je hiermee makkelijk naar beneden. Hierdoor hoef je minder met je vingers over het scherm te vegen en vooral als je weet dat een toepassing onder een tegel verder naar achter zit ben je met de bezel veel sneller bij de toepassing als met vegen over het scherm. Ik vind deze bezel echt ideaal. Op de gewone versie heb je deze bezel niet en moet je volgens mij echt alles via het scherm doen.

Bron: Samsung

Uiterlijk en mogelijkheden

Nu komen we eigenlijk bij het gedeelte waar je de smartwatch voor wilt hebben. Wat kun je er precies mee en hoe ziet het horloge er zelf uit.

Uiterlijk

Via de Galaxy Wearable app heb je de mogelijkheid om een aantal dingen van je smartwatch in te stellen. Zo kun je ook de verschillende wijzerplaten eenvoudig uitkiezen. Er staan er een aantal standaard in, maar ik moet zeggen er zijn er nog veel meer in de play store te vinden, zowel gratis als betaald. Bij betaalde apps geef ik je de tip om regelmatig enkele Facebookgroepen over de Samsung Galaxy Watch 4 in de gaten te houden, hier worden regelmatig couponcodes weggegeven die je dan het recht op een gratis wijzerplaat geeft. Nu is een wijzerplaat meestal maar rond de 1 à 2 euro, maar als je net als mij regelmatig wisselt, kan dit best duur worden. Natuurlijk kun je ook zelf wijzerplaten ontwerpen via Facer Creator of bijvoorbeeld WatchFaceStudio.

Bron: Samsung
Sportactiviteiten

Natuurlijk is het horloge uitermate geschikt om je sportprestaties te monitoren. Je sportmogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos te noemen. Je kunt er een aantal via de Samsung Health app op je telefoon aangeven als favoriet. Deze zie je dan meteen in je tegel vooraan staan (3 stuks) of in de lijst van sporten waar je ook uit kunt kiezen.

Wat hierbij meteen opvalt, is dat als je een wateractiviteit kiest, hij meteen de ‘Watervergrendeling’ aan zet. Dit is wel fijn. Dit zorgt ervoor dat het aanraakscherm uitgeschakeld is en alles via de twee knoppen en de bezel werkt. Hierdoor ga je geen onbedoelde acties uitvoeren, omdat de waterdruppels op het scherm vallen.

Wat mij wel opvalt, is als je voor Tredmolen (Loopband) kiest, en je wilt daar een training doen, dan moet je, wil je smartwatch goed meten, los lopen op de loopband. Je mag dus niet de sensoren vast houden van de loopband voor je bloeddruk bijvoorbeeld, want dan meet hij geen stappen en geen afstand. Dan telt hij alleen de tijd en hoe hoog je bloeddruk is. Dat vind ik persoonlijk wel jammer, aangezien het ook leuk is om te zien hoeveel stappen je op een dag maakt en je zo toch een heel aantal stappen mist en deze ook niet handmatig toe kunt voegen in de app.

De watch registreert automatisch als je 10 minuten aan het wandelen bent en vraagt dan of je een training wilt registeren. Echter, als je hiermee instemt, registreert hij van de eerste tien minuten niet de route. Dit vind ik op zich wel een gemis, want volgens mij onthoudt Google wel waar je overal geweest bent, dus vraag ik me af of dit niet ingesteld kan worden bij een update.

Bron: Samsung
Meldingen

Via de telefoon kun je aangeven van welke apps je meldingen wilt krijgen. Je kunt je mails lezen en whatsapp berichten, telegram berichten, sms en dergelijke, kun je lezen en eventueel beantwoorden. Wat wel jammer is, is dat wel een spraakfunctie op zit, maar deze herkent geen Nederlands. Dit vind ik persoonlijk wel een gemis. Je hebt wel enkele standaard antwoorden die je snel kunt aantikken, maar als je even snel wilt antwoorden, is de telefoon toch echt makkelijker dan de watch. Ik vind het bericht lezen er op ideaal, maar antwoorden blijf ik toch gewoon op mijn telefoon doen. Daarin ben ik dan toch wellicht wat ouderwets.

Mails zijn te lezen, echter zonder afbeeldingen, en maar een klein gedeelte van de mail. Dit vind ik op zich wel jammer, want als je een interessante mail hebt, zul je dus toch weer je telefoon erbij moeten pakken. Echter heb je de telefoon natuurlijk sowieso in de buurt. Het is alleen zo verdomd makkelijk als je ergens bent om de mail even snel via de watch te bekijken in plaats van overduidelijk met je telefoon in je handen te gaan zitten. 🙂

Bron: Samsung
Gezondheid

Natuurlijk heb je een smartwatch ook om je gezondheid te monitoren en daar is de Galaxy watch 4 denk ik toch wel het meest uitgebreid in. Hij kan allerlei dingen meten. Wat hierbij wel opvallend is, is als je de bloeddruk wilt meten, je deze eerst moet kalibreren met een bloeddrukmeter, om zo een betrouwbare meting te krijgen. Deze kalibratie moet je ook regelmatig herhalen. Ook kun je o.a. je zuurstofgehalte, je hartslag en je slaap meten. Ook kun je eventueel laten meten of je snurkt, maar hierbij moetje wel opletten, hij neemt alle geluid op, dus ook als je partner snurkt of als je huisdieren op de slaapkamer hebt die snurken. Dit is niet eenduidig jouw gesnurk.

De activiteiten herkent hij meestal na 10 minuten automatisch, maar je kunt ook zelf aangeven dat je een activiteit start. Wat ik persoonlijk opvallend vind, is dat je ook bepaalde fitness oefeningen kunt aangeven bij je activiteiten, zoals bijvoorbeeld Leg Curls, Lunges, Plank enz. Hier stond ik wel van te kijken en dit had ik niet verwacht, dit was volgens mij bij de Fitbit niet mogelijk. Hij meet hierbij echter vooral de duur en je hartslag, niet het aantal keer dat je de oefening gedaan hebt. Je kunt het zo gek niet bekijken of je kunt het wel instellen.

Ook registreert de watch de slaap als je deze het ’s nachts draagt. Ik heb zelf gemerkt, en dat had de Fitbit ook, als ik rustig aan het lezen ben in bed het ’s nachts, geeft hij dit aan als lichte slaap, terwijl ik dan toch echt wakker ben. Dit vind ik op zich jammer, maar doordat de Fitbit dit ook had, ging ik hier al een beetje van uit. Waarschijnlijk ben ik dan zo ontspannen dat het lijkt alsof ik slaap. Aangezien ik hierdoor niet zo veel vertrouwen meer in de meting van de slaap heb, voel ik ook niet zo de noodzaak om de watch het ’s nachts te dragen.

Bron: Samsung

Betalen met je smartwatch

Je kunt ook Google Pay installeren en hier mee betalingen doen in de winkel. Dit werkt hetzelfde als Google Pay op je telefoon alleen nu houd je je watch voor het betaalapparaat. Ik moet zeggen dat ik zelf nog steeds ouderwets met mijn pinpas betaal, maar het is wel mogelijk hiermee.

Accuduur

De accuduur is niet zo heel lang. Ik laad hem standaard eigenlijk het ’s nachts op, al zou ik het ook redden om hem om de dag op te laden, maar dan zit ik aan het einde van de tweede dag dat ik het net wel of net niet red en dan laad ik hem liever iedere nacht op.

Handsfree bellen

Je kunt ook je telefoon opnemen met de Samsung Galaxy Watch 4. Dit is natuurlijk ideaal als je bijvoorbeeld ergens mee bezig bent en niet meteen je telefoon kunt pakken. Opnemen en spreken kan gewoon met de Galaxy Watch en ik moet zeggen dat ik het geluid echt erg goed vinden.
Echter, ons is opgevallen, dat sinds we de Galaxy watch hebben, het handsfree bellen in de auto bij ons toch echt een probleem is. We hebben een Toyota Aygo en normaal konden we altijd via het display in de auto handig handsfree bellen, echter dit lukt nu niet meer. Zetten we de Galaxy watch uit, dan lukt het wel, dus ergens geeft de Galaxy watch een conflict met het display van de auto en we hebben nog niet ontdekt waar dit conflict precies zit. Hopelijk kunnen we over een tijdje een update geven dat het handsfree bellen weer werkt, want dit is, in de auto, toch echt wel een gemis.

Bron: Samsung
Eindconclusie

De Samsung Galaxy Watch 4 classic is een veelzijdige smartwatch die naar mijn gevoel alles bevat wat ik nodig heb. De accuduur had wat mij betreft wat langer gemogen, maar doordat de slaapregistratie, net als bij de Fitbit, niet top is, laad ik hem standaard het ’s nachts op en dan is de accuduur geen enkel probleem. Wat ik persoonlijk leuk vind, is om te zien dat je in de Samsung health app details terug vindt over je sportactiviteiten en hierdoor ook bij kunt houden of je jezelf verbetert. Dit zorgt bij mij ook zeker voor dat ik fanatieker wordt. Zo zwem ik één keer per week een uur en in dat uur wil ik eigenlijk iedere keer meer baantjes halen. En ik kan hier nog veel meer details geven, want de Health app geeft ook nog informatie over de SWOLF (een maat voor zwemefficiency), enz. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat jammer is, is dat hij een conflict geeft met onze auto en handsfree bellen dan niet meer mogelijk is, maar hopelijk komen we wat dat betreft nog achter de oorzaak.

Al met al kan ik volmondig zeggen dat ik zeer tevreden ben over de Samsung Galaxy Watch 4 en ik ben blij dat ik de overstap gemaakt heb van Fitbit naar Samsung.

Ben je na onze recensie overtuigd van deze Samsung Galaxy Watch 4 Classic, hier is hij te bestellen.

One thought on “Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge