Samantha Stroombergen – De dwalenden

Toen wij de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij bekeken werd ik erg blij aangezien er een nieuw deel rondom rechercheur Léon Coeur zou verschijnen. Nadat de korte inhoud mij aansprak heb ik de uitgeverij direct gemaild en nog voor verschijning hadden wij dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus liggen. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Rechercheur Léon Coeur ontvangt een polaroidfoto van een op het oog doodsbang tienermeisje in een donker weiland. Op de achterkant staan coördinaten. Léon ziet direct de overeenkomsten met de omstandigheden waaronder Lena Delfosse werd gevonden, de beste vriendin van zijn nichtje Hanna, die ruim tien jaar geleden werd vermoord. Als hij op de locatie arriveert, blijkt het meisje al dood te zijn. Hoewel Léon zich om gezondheidsredenen had voorgenomen het rustiger aan te doen, kan hij deze zaak onmogelijk aan iemand anders overlaten. Lena’s moordenaar zit nog steeds vast in de gevangenis in Vught, dus de vraag is: wie is hem aan het kopiëren en waarom?

Voor Hanna, die zwaar getraumatiseerd is geweest door de moord op haar vriendin, komt de copycatmoord als een grote klap. Ze mag zich van de politie dan ook niet bezighouden met deze zaak. Dan laat Lena’s moordenaar doorschemeren dat hij bereid is te vertellen wat hij weet. Op één voorwaarde: Hanna is de enige met wie hij wil praten.

De cover

Op de cover is een hand, stukje voorhoofd, en haren, te zien van een vrouw. Ik neem aan dat het hier om het tienermeisje gaat die dood wordt aangetroffen in het weiland. De rode jas, witte huid en rode haren steken goed af tegenover het donkere gras. De covers spreekt mij erg aan en alleen al door de tekst ‘Het weiland is donker en koud. Het meisje had geen schijn van kans. Waarom moest ze sterven?’ maakt mij nieuwsgierig.

De auteur

Samantha Stroombergen studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze debuteerde met de thriller De witte kamer, die in 2019 de Gouden Strop kreeg. In april 2020 verscheen haar tweede thriller Zij die zwijgt. Ze werkt als copywriter bij KLM.

Het verhaal

Als Léon Coeur, rechercheur van beroep, een foto ontvangt met de afbeelding van een doodsbang meisje, weet hij meteen dat het foute boel is. Als hij de foto omdraait ziet hij dat er coördinaten op de achterkant van de foto staan. Het valt hem direct op dat er een aantal overeenkomsten zijn met de dood van Lena Delfosse, de beste vriendin van zijn nichtje Hanna, die een aantal jaar geleden werd vermoord. Léon had gezworen om het, in verband met zijn gezondheidsklachten, een stuk rustiger aan te doen. Maar deze zaak móét hij zelf oplossen. De vraag rijst al snel wie de moordenaar van Lena aan het kopiëren is, aangezien de moordenaar die een aantal jaar actief was nog steeds vast zit in de gevangenis in Vught.

Hanna, Léons nichtje, schrikt van het bericht dat er weer iemand aan het moorden is geslagen. Ze is nog steeds getraumatiseerd door de moord op haar vriendin Lena. Ze heeft dan ook moeite om dit te verwerken. Ook al mag ze zich van de politie niet bemoeien met het onderzoek besluit ze dit wel te doen want de moordenaar van Lena is bereid te praten… Alleen met Hanna, en verder met niemand. Gaat de moordenaar echt praten en vertelt hij wat hij weet?

Mijn mening

Toen ik zag dat er een nieuw deel in deze serie, met Léon Coeur in de hoofdrol, verscheen, kon ik het natuurlijk niet laten om deze aan te vragen. Ik las eerder de eerste twee delen ‘De witte kamer‘ en ‘Zij die zwijgt‘ en ik wilde natuurlijk ook lezen in welke zaak Coeur, en zijn nichtje Hanna, nu weer verzeild raakten.

De proloog zorgt er meteen voor dat ik aan het boek gekluisterd zit. Er is te lezen hoe een man, met te grote kaplaarzen, in het zompige gras, aan de kant van een sloot staat en een meisje een laatste zetje geeft zodat ze in de sloot rolt. Ik vraag me meteen af wie dit meisje is, waarom ze dood moet en wie de man is die haar dat laatste zetje geeft. Ik wil snel verder lezen want deze proloog beloofd veel goeds voor dit verhaal.

Na de proloog lezen we meteen dat Coeur op het punt staat om een stapje terug te doen. Hij wil het rustiger aan gaan doen. Maar toen rekende hij nog niet op de bizarre vondst van een meisje. Aangezien deze zaak veel overeenkomsten heeft met een zaak van een aantal jaar geleden, besluit hij om het nog even stil te houden dat hij rustiger aan wil doen en hij bijt zich vast in deze zaak.

‘De dwalenden’ is een verhaal dat niet bol staat van de spanning, maar dat doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal. De spanning piekt op sommige momenten en dan gaat het verhaal op normale spanning verder. Dit is voor mijn gevoel erg realistisch neergezet, aangezien er bij echt politiewerk ook nooit continue spanning is. Samantha heeft het verhaal zo neer gezet dat ik continue door wilde lezen. In de vorige twee delen konden we al lezen over de moord op Lena, de beste vriendin van Hanna, maar in deze delen was het geen hoofdzaak. Daarom vind ik het wel erg tof dat deze moord, in dit derde deel, wel in de spotlights staat.

Stroombergen heeft met ‘De dwalenden’ een goede thriller neergezet die ik met veel plezier heb gelezen. De hoofdstukken zijn van een normale lengte en ik had erg veel moeite om het boek aan de kant te leggen. Ik wilde weten hoe het verhaal nu in elkaar stak. De ontknoping was voor mij erg goed uitgewerkt.

Ik heb ‘De dwalenden’ met erg veel plezier gelezen en als je van thrillers van Nederlandse bodem houdt, moet je deze gewoon gelezen hebben.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-dwalenden

Gegevens van dit boek:
Titel: De dwalenden
Auteur: Samantha Stroombergen
Serie: Léon Coeur
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 400
ISBN paperback: 9789022591543
ISBN e-book: 9789402318111
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge