Sam van den Haak – Niet geboren op mijn verjaardag

We zagen op de website van Growing Stories een boek staan dat meteen onze aandacht trok. De titel viel meteen op en ik moest meteen lezen waar het boek over ging. Hierna wist ik, dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en niet veel later viel het boek in onze brievenbus. Hier willen we Growing Stories uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hoe het is om geadopteerd te zijn? Dit is één van de vragen die het meest aan mij worden gesteld. Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. In dit verhaal over mijn leven vertel ik je hoe het voor mij was om bij mijn eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het voor mij allesbehalve veilig was. Door mijn adoptievader werd ik misbruikt en op mijn zeventiende moest ik van hem mijn sleutels inleveren en vertrekken.

Maar ik ben strijdbaar. Het feit dat ik er achter kwam dat alles rondom mijn bestaan een leugen was en dat ik zelfs niet geboren ben op mijn verjaardag, bracht me ertoe samen met twintig anderen de Nederlandse Staat aan te klagen wegens adoptiefraude en kinderhandel. Wat ik wil? Heel simpel. Dat ik, net als iedereen, mijn eigen geboortedatum in mijn paspoort krijg.

Dit is geen treurig verhaal. Van mijn eenzaamheid heb ik mijn grootste kracht gemaakt. Mijn verlangen naar verbinding inspireerde me om een succesvol bedrijf te starten waarin connectie centraal staat. En nog belangrijker: ik begon een zoektocht die tot dubbel succes leidde. Ik vond niet alleen mijn échte familie, maar ook mezelf.

De cover

Op de cover staat een foto van een stuk van de adoptiepapieren van Sam. Hier zie je al meteen dat haar achternaam Nederlands is en bij de geboortedatum zie je dat er geknoeid is met de datum. Dit, in combinatie met de titel van het boek, maakt mij nieuwsgierig en dit zorgt er voor dat ik meteen de korte inhoud ben gaan lezen.

De auteur

Sam (1981) werd na haar geboorte in Sri Lanka geadopteerd, via het bureau dat later in opspraak raakte en één van de oorzaken was dat adopties vanuit het buitenland tijdelijk werden opgeschort. Haar verhaal is er een van ups en downs: grote misstanden in haar adoptiegezin en een hernieuwde kennismaking met haar echte familieleden, hindernissen uit het verleden en successen in het heden. Nu is Sam moeder en ondernemer en strijdt ze samen met andere gedupeerden voor gerechtigheid voor de geadopteerden. Haar boek Niet geboren op mijn verjaardag verscheen in oktober 2022 en is inmiddels bij de derde druk aanbeland.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit verhaal. De titel maakte mij heel nieuwsgierig, want mijn eerste gedachte was natuurlijk ‘Hoe kun je nu niet geboren zijn op je verjaardag?’. Dat wordt al snel duidelijk in het verhaal en ik denk dat het misschien nog maar een klein onderdeel is van het schrijnende verhaal van de adoptie van Sam.

Doordat Sam door een vriend van haar gewezen werd op een aantal uitzendingen van Zembla, besluit ze toch verder op onderzoek uit te gaan. Ze heeft haar echte familie al leren kennen en ze is hier heel zeker over dat dit haar echte biologische familie is. Maar er zijn ook heel veel dingen die niet kloppen, zoals onder andere haar geboortedatum. En als ze de naam van het adoptiebureau hoort, weet ze dat zij ook ‘verhandelt’ is.

Wat tijdens het lezen meteen opvalt is dat Sam ontzettend positief is ingesteld, ondanks de dingen die ze meegemaakt heeft en dat is niet mals. Bij haar adoptiegezin kreeg ze niet de veiligheid waar je eigenlijk van uit gaat als een kind geadopteerd wordt. Ze werd o.a. misbruikt door haar adoptievader. Door de strenge controles waar een adoptiegezin normaal gesproken aan onderworpen wordt, verwacht je dit absoluut niet en verwacht je dat een geadopteerd kind in ieder geval in haar nieuwe gezin veilig kan opgroeien. Hier heeft dus heel veel geschort. Niet alleen de papieren bij de adoptie, waarin de geboortedatum niet klopt, maar ook de screening van de gezinnen is niet zorgvuldig gedaan. En dit geeft mij het gevoel dat ook in Nederland mensen aan deze ‘handel’ verdiend hebben. En dat blijkt ook uit het onderzoek dat de staat geleverd heeft en waaruit naar voren komt dat de staat zelfs op de hoogte was van deze adoptiemisstanden. Ondanks dat dit allemaal speelt, merk je dat Sam ontzettend positief is en blijft. Dit komt mede door de cursus ‘365 dagen succesvol’ die zij gevolgd heeft. Hierin leert ze onder andere dat ze zelf dingen zal moeten veranderen om uit de slachtofferrol te komen en de superheld met lef te worden in haar eigen nieuwe verhaal, haar nieuwe leven. En dat past ze naar mijn gevoel perfect toe. Ze is ontzettend gedreven heeft van haar hobby haar werk gemaakt en doet dit dus met enorm veel plezier. Zelfs voor de minder leuke taken in haar werk heeft ze iemand aan kunnen nemen. Is dat niet de droom van iedereen? De positiviteit die Sam uitstraalt, valt eigenlijk gedurende het hele verhaal op. Dit straalt echt van de pagina’s af. Ze benadert zelfs de minder leuke dingen met een positieve vibe. Hier heb ik echt enorm veel respect voor.

Ik was onder het lezen verbijsterd dat dit zomaar kan gebeuren, en dat de geadopteerden vervolgens zoveel moeiten moeten doen om hun daadwerkelijke geboortedatum in hun paspoort kunnen krijgen. Aan de ene kant wel logisch, het staat nergens op papier, maar aan de andere kant, doordat er zoveel misstanden zijn, zou de staat hier ook coulant in kunnen zijn en dit kunnen aanpassen om deze mensen tegemoet te komen.

Ik denk dat lotgenoten heel veel steun en herkenning vinden in dit boek, maar niet alleen voor hun is het een interessant boek. Ik heb het ook met heel veel interesse gelezen en dit was voor mij één van de interessantere boeken die ik gelezen heb.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het negende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Niet geboren op mijn verjaardag
Auteur: Sam van den Haak
Uitgever: Growing Stories
Aantal pagina’s paperback: 280
Verteller luisterboek: Sam van den Haak
Duur luisterboek: 06:11:00
ISBN paperback: 9789493089846
ISBN luisterboek: 9789180517614
Prijs paperback: € 20,99
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge