Sam Holland – De echoman

In de aanbiedingsfolder van HarperCollins Holland zagen we ‘De echoman’ geschreven door Sam Holland al staan, dus toen we de persmail ontvingen over dit boek hoefden we ook niet lang na te denken. Dit boek wilden we lezen. Dus terug gemaild en korte tijd later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jessica Ambrose is op de vlucht. Ze wordt verdacht van het in brand steken van haar woning, waarbij haar echtgenoot is omgekomen en haar dochtertje zwaargewond is geraakt. Haar enige hoop is de gewetenloze rechercheur Nate Griffin, die ervan overtuigd is dat ze onschuldig is. Samen proberen ze de ware toedracht van de zaak te achterhalen.

Wanneer er in korte tijd meer verdachte zaken en moorden plaatsvinden, staat de politie voor een raadsel. Dan ontdekken Jess en Nate een link tussen de misdaden: iemand kopieert de moordmethoden van bekende seriemoordenaars uit de geschiedenis. Ze openen de jacht op een dader die zij ‘de Echoman’ noemen en zijn vastberaden hem te stoppen. Maar de Echoman maakt zich alweer op voor een nieuw meesterwerk…

De cover

Op de cover is het alsof je door een beslagen ruit kijkt en je buiten het licht van een hulpdienst ziet. In het condens op het raam is een galg getekend, zoals we deze kennen van het spelletje ‘Galgje’. Naast deze galg staat de tekst ‘Hij imiteert de beruchtste seriemoordenaars. Nu wil hij ze overtreffen…’ Dit maakt mij meteen nieuwsgierig. Door het kleurgebruik en de quote zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Sam Holland heeft altijd een fascinatie voor de kwaadaardige kant van de mens gehad. Ze studeerde psychologie en noemt zichzelf een onvervalste ‘serial killer nerd’. Haar fascinatie voor moordenaars en misdadigers resulteerde in haar debuutthriller ‘De Echoman’.

Het verhaal

Het huis van Jessica Ambrose is in brand gevlogen. Jessica wordt hiervan verdacht en is op de vlucht. Haar man heeft de brand niet overleefd en haar dochtertje ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Ze komt in contact met de gewetenloze rechercheur Nate Griffin die buiten de officiële wegen een eigen onderzoek heeft gestart naar een aantal verdachte moorden. Samen proberen ze de ware toedracht van de brand te achterhalen.

Er vinden steeds meer verdachte moorden plaats en de politie staat voor een raadsel. Dan ontdekken Jess en Nate een bepaald patroon. Iemand kopieert de moordmethoden van bekende seriemoordenaars uit de geschiedenis. Deze moordenaar wordt door de pers al snel ‘De Echoman’ genoemd. Ze openen de jacht op deze dader en zijn vastbesloten om hem te stoppen. Maar de Echoman is vastbesloten om nog een nieuw meesterwerk te voltooien…

Mijn mening

Het verhaal begint met een geweldig spannende proloog. Je kunt vervolgens maar één ding doen en dat is heel snel de pagina omslaan, want je wilt weten wie dit is en wat diegene nog meer van plan is.
Hierna volgt het eerste deel en komt het verhaal even in wat rustiger vaarwater, maar dat is maar van korte duur. De spanning is alweer snel terug in het verhaal en blijft ook aanwezig. Tel daarbij de korte hoofdstukken en het eenvoudig taalgebruik op en je snapt dat ik dit boek echt niet meer aan de kant kon leggen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld en hierdoor leer je ze goed kennen. De belangrijkste personages in het boek zijn Nate, de rechercheur die door een gebeurtenis in het verleden, zowel lichamelijk als geestelijk ernstig beschadigd is. Zijn zus Cara is eveneens rechercheur en krijgt de zaak toegewezen en is, ondanks haar schuldgevoel naar haar gezin, vastbesloten om de moordenaar te pakken te krijgen. En dan hebben we natuurlijk Jess. Zij heeft Congenitale analgesie, waardoor ze geen fysieke pijn kan voelen. Hierdoor is ze in het verleden al eens in de problemen gekomen en daardoor wordt ze nu al snel als verdachte gezien.

Er komen enkele plottwists in het verhaal voor, waardoor ik dacht dat ik wist wie de dader was, maar ik werd iedere keer weer op het verkeerde been gezet. Deze ontknoping had ik echt niet aan zien komen en zat echt ingenieus in elkaar.

Ondanks dat er veel,en snel achter elkaar, dingen gebeuren, blijft het verhaal voor mij wel overal geloofwaardig en dat vind ik erg knap, aangezien een verhaal van dit formaat al snel over de top zou zijn, maar dit is hier absoluut niet het geval.

Je merkt onder het lezen dat Holland weet hoe ze een boek moet schrijven en hoe ze de psychologie hierin moet toepassen. Hierdoor wordt je als lezer echt gegrepen door het verhaal en houdt het je tot na het einde in zijn greep. Ik weet één ding zeker. Als er een nieuw boek van Sam Holland verschijnt pak ik dit zeer zeker weer ter hand, want dat Holland een fascinatie heeft voor de kwaadaardige kant van de mens, is duidelijk merkbaar en laat ik daar nu ook net van houden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-echoman

Gegevens van dit boek:
Titel: De Echoman
Auteur: Sam Holland
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Ingrid Zweedijk
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 374
ISBN paperback: 9789402709513
ISBN e-book: 9789402764413
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge