S.A. Cosby – Vlijmscherpe tranen

Toen ik zag dat er een nieuw boek van de hand van S.A. Cosby zou verschijnen, hoefde ik niet lang na te denken. Dit boek wilde ik lezen, want zijn vorige boek ‘Een laatste uitweg‘ vond ik echt steengoed. Nadat we een mailtje naar de uitgever gestuurd hadden, kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we The House of Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet één keer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn. Ike krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah is vermoord, samen met zijn witte echtgenoot Derek. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee ex-criminelen hun vooroordelen over hun zoons – en over elkaar – aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van Isiah en Derek.

De cover

Op de cover staan twee personen op een verlaten weg. Een van de twee heeft een wapen in de hand. Onder de titel staat de tekst ‘Een zwarte vader. Een witte vader. Twee vermoorde zoons. Een zoektocht naar wraak.’ Deze tekst maakt mij meteen nieuwsgierig. Dit in combinatie met de naam van de auteur zorgt er voor dat ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel..

De auteur

S.A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. ‘Een laatste uitweg’ won onder meer de Los Angeles Times Book Prize en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Ook ‘Vlijmscherpe tranen’ is niet weg te denken uit de internationale bestellerlijsten. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Het verhaal

Ike Randolph heeft vijftien jaar geleden de gevangenis verlaten en sindsdien is hij op het rechte pad. De politie kent hem ondertussen vanwege zijn verleden of omdat hij zo veranderd is na zijn vrijlating. Maar dan staan er twee agenten aan zijn deur en als zwarte man, weet hij dat hij op moet passen. Ike krijgt het bericht, dat niemand wil krijgen: zijn zoon Isiah is vermoord, samen met zijn witte echtgenoot Derek. Hoewel Ike zelf problemen had met de geaardheid van zijn zoon, is hij ontroostbaar.

Ook Buddy Lee, de vader van Derek, schaamde zich voor de geaardheid van zijn zoon, net zoals Derek zich schaamde voor het criminele verleden van zijn vader. Maar Buddy Lee zal niet rusten voordat hij de moordenaar van zijn zoon ontmaskerd heeft.

Beide vaders zijn vastbesloten om goed te maken, wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden. De twee ex-criminelen zetten de vooroordelen over hun zonen en elkaar aan de kant en slaan hun handen ineen om wraak te nemen op de moordenaar van Isiah en Derek.

Mijn mening

Ik las eerder van Cosby ‘Een laatste uitweg‘ en was hier letterlijk verbaasd over. Vanuit het niets duikte deze auteur op en schreef een thriller die zo goed was dat hij niet snel vergeten wordt, dus toen ik zag dat er nieuw werk zou verschijnen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik wilde meer lezen van Cosby. En ik kan je vooraf zeggen… Ook deze keer heb ik geen spijt, want Cosby heeft weer een geweldig boek neergezet.

Het verhaal begint op het moment dat er ’s morgensvroeg politie aan de deur staat bij Ike Randolph en hij weet meteen dat er niks goeds van komt en dat blijkt ook zo te zijn. Ik lees snel door, want hoe gaat dit verder? Het blijkt al snel dat de band tussen Ike en zijn zoon niet heel goed was, maar ondanks dat weet Ike al snel dat hij de daders van deze laffe daad op wil sporen. Doordat Ike de hulp inroept van Buddy Lee, de vader van Derek, en beiden ex-bajesklanten zijn, merk je ook meteen dat ze geen traditionele aanpak hebben om de dader te pakken. De traditionele aanpak heeft de politie ook al geprobeerd en daarmee sporen ze niemand op, dus Ike en Buddy Lee grijpen al snel terug op het criminele verleden dat ze beiden dachten achter zich gelaten te hebben. Cosby schuwt het hierbij ook niet om geweld te gebruiken en dit ook te omschrijven. Ik kan dat wel waarderen in een thriller, maar de wat teerdere zieltjes zullen hier wellicht wat moeite mee hebben. Het geweld wordt echter afgewisseld met humor en dialogen met diepgang, waardoor dit geen boek wordt, waarbij het alleen om het geweld in het verhaal gaat. Dit is maar een klein gedeelte van het verhaal. Er zit veel meer gelaagdheid in. Zo snijdt Cosby taboes aan en gaat ook racistische vooroordelen niet uit de weg. Dit doet hij echter op een luchtige manier, waardoor de spanning van het verhaal, soms even onderbroken wordt door een lachsalvo om daarna weer over te gaan in intense spanning waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Ik heb tijdens het lezen het boek ook via Kobo Plus geluisterd. Het boek is ingesproken door Franklin Brown en deze zware en donkere stem past perfect bij dit verhaal. Ik had het gevoel alsof de hoofdpersonen mij zelf het verhaal aan het vertellen waren en hierdoor beleefde ik het verhaal nog intenser dan wanneer ik het boek alleen maar gelezen zou hebben.

Cosby heeft een uniek talent om een actiethriller gelaagd te maken, waardoor hij diepgang krijgt en je het verhaal boeiend blijft vinden en je het boek niet aan de kant kunt leggen. Na twee boeken durf ik te zeggen dat Cosby een uitzonderlijk talent heeft om verhalen zo te schrijven dat je het gevoel hebt alsof je midden in het geweld zit en alles letterlijk meemaakt. Ik kijk nu alweer uit naar een volgend boek van zijn hand.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

vlijmscherpe-tranen

Gegevens van dit boek:
Titel: Vlijmscherpe tranen
Auteur: S.A. Cosby
Uitgever: The House of books
Vertaald door: Henk Moerdijk
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 284
Verteller luisterboek: Franklin Brown
Duur luisterboek: 10:03:00
ISBN paperback: 9789044365504
ISBN e-book: 9789044365511
ISBN luisterboek: 9789044365528
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge