S.A. Cosby – Een laatste uitweg + Winactie

We zagen online dat bij The House of Books een thriller uit zou komen door een, voor ons onbekende, auteur. Het verhaal klonk echter veelbelovend en we werden dan ook erg nieuwsgierig. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord terug en het boek viel dan ook de dag erna op de deurmat. Hier willen we The House of Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Beauregard ‘Bug’ Montage is een goudeerlijke monteur, een liefhebbende echtgenoot en een hardwerkende vader. Maar ooit was Bug de man die van de heuvels van North Carolina tot de stranden van Florida bekendstond als de beste vluchtautobestuurder van de Oostkust.
Wanneer zijn zorgvuldig opgebouwde nieuwe leven in elkaar dreigt te storten voelt hij de onverbiddelijke aantrekkingskracht van de wereld van bloed en kogels. Als een vroegere kennis hem vertelt over een geplande overval op een juwelier die niet mis kán gaan, heeft Bug het gevoel dat hij niet anders kan dan weer achter het stuur plaats te nemen. En Bug is op zijn best als de geur van benzine zich vermengt met de geur van angst.
Achtervolgd door de geest van wie hij ooit was en de vader die verdween toen hij hem het meest nodig had, moet Bug een laatste uitweg vinden.

De cover

Op de cover zie je een jonge man die in een Chevrolet zit. Achter de auto zie je een hoop rook. Dit lijkt me het moment dat Bug met een straatrace meedoet en klaar staat om weg te rijden. De cover is in geelachtige tinten. De cover maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

S.A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. ‘Een laatste uitweg’ won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar gerekend door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Het verhaal

Beauregard Montage, bijnaam ‘Bug’, heeft een eigen autogarage en is een goudeerlijke automonteur. Hij is een liefhebbende echtgenoot en voor zijn kinderen is hij een hardwerkende vader. Maar ooit stond Bug bekend als de beste vluchtautobestuurder van de Oostkust.
Door de komst van een nieuwe garage en mislopende contracten dreigt zijn zorgvuldig opgebouwde leventje in elkaar te storten en als hij dan een aantrekkelijk aanbod uit zijn vorig leven krijgt, trekt dit genadeloos aan hem. Een vroegere kennis vertelt hem over een geplande overval op een juwelier die gewoon niet mis kan gaan, ze zoeken alleen nog een goede bestuurder voor de vluchtauto. Bug heeft het gevoel alsof hij niet anders kan dan achter het stuur plaats nemen. Bug functioneert het beste als de geur van benzine zich vermengt met de geur van angst. Maar kan er echt niks mis gaan?

Mijn mening

S.A. Cosby was voor mij een onbekende auteur, maar de korte inhoud sprak mij zo aan, dat ik deze auteur zeker wilde leren kennen. En daar heb ik absoluut geen spijt van.

‘Een laatste uitweg’ is een thriller met momenten brutale actie. Het verhaal is filmisch geschreven, waardoor ik regelmatig onder het lezen het gevoel had alsof ik de beelden zo voor me zag en ik een film aan het kijken was. Dit zou echt een geweldige actiefilm zijn. Het is niet alleen maar bruut geweld wat de klok slaat. Er zit veel meer diepgang in deze thriller. Zo heeft Beauregard als kind veel meegemaakt met een criminele vader, die opeens spoorloos verdween. Hij is op een dag gewoon verdwenen. Hier heeft hij het nog steeds moeilijk mee. Aan de ene kant bewonderd hij zijn vader voor hoe hij was toen Bug kind was, maar aan de andere kant is hij nog steeds boos omdat hij hem in de steek gelaten heeft toen hij kind was. Hij wil het als vader beter doen voor zijn kinderen.

Als hij echter geld problemen krijgt, en hij een kans krijgt om makkelijk geld te verdienen, kan hij het niet laten om deze kans te grijpen. Maar dit is het begin van alle dingen die mis kunnen gaan en dus ook mis gaan. Hij ziet ook steeds meer van zichzelf terug in het beeld wat hij van zijn vader heeft. In alles blijkt dat Bug een slimme gangster is, want hij zoekt alles tot in de puntjes uit, zodat hij zo min mogelijk risico loopt, maar dan heeft hij niet op zijn mededaders gerekend. Vooral het duo Ronnie en Reggie Sessions. Deze willen hoe dan ook de naam White trash van zich afgooien en denken daarbij niet aan de gevolgen. En Bug moet dan met deze gevolgen dealen. Door de beeldende schrijfstijl van Cosby zag ik dit komisch duo ook echt voor me en moest ik soms ook echt lachen hierom. Heerlijk.

Uiteindelijk gebeuren er enkele ernstige dingen in de familie van Beauregard waardoor het voor hem helder wordt dat hij niet aan de ene kant de familieman Beauregard kan zijn en aan de andere kant Bug, de crimineel. Hij weet dat hij een keuze moet maken, maar kan hij dit?

Dit is een auteur om in de gaten te houden en ik zou er absoluut niet raar van opkijken als dit boek verfilmd zou worden. Ik kijk niet snel films, maar dit zou zeker een film zijn waar ik echt voor zou gaan zitten. En voor 2023 staat er gelukkig ook weer een nieuw boek van Cosby aangekondigd. Dan kunnen we ‘Vlijmscherpe tranen’ van zijn hand gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

een-laatste-uitweg

Gegevens van dit boek:
Titel: Een laatste uitweg
Auteur: S.A. Cosby
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Joost van der Meer & Bill Oostendorp
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 333
Verteller luisterboek: Emmanuel Ohene Boafo
Duur luisterboek: 10:28:57
ISBN paperback: 9789044363906
ISBN e-book: 9789044363913
ISBN luisterboek: 9789044363920
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Een laatste uitweg’, geschreven door S.A. Cosby, verloten. Hier willen wij The house of books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Hoe heet het boek dat we in Nederland in 2023 kunnen verwachten van deze auteur?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Een laatste uitweg’ en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 24 mei 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge