Ruth Ware – De moord in Oxford

In de aanbiedingsfolder zagen we het nieuwe boek van Ruth Ware staan. Aangezien ik al eerder boeken van haar hand met veel plezier las en de korte inhoud mij heel erg aansprak, kon ik het niet laten deze aan te vragen. We kregen al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we LS Amsterdam uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Toen Hannah Jones naar Oxford kwam, was April de eerste die ze ontmoette. April was de ultieme it-girl, en Hannah en April vormden samen met Will, Hugh, Ryan en Emily een groepje onafscheidelijke vrienden. Tegen het einde van het tweede semester was April dood.

Nu, tien jaar later, verwachten Hannah en Will hun eerste kind, en John Neville, veroordeeld voor de moord op April, is in de gevangenis overleden. Maar dan komt een journalist met nieuw bewijs dat Neville mogelijk onschuldig was. Terwijl Hannah weer contact opneemt met oude vrienden en dieper in het mysterie van Aprils dood duikt, realiseert ze zich dat de vrienden die ze dacht te kennen allemaal iets te verbergen hebben – waaronder misschien wel een moord…

De cover

De cover is kleurrijk en in een veld staat in het midden een huis onder een boom. De lucht is roze. Ik moet niet meteen aan een thriller denken als ik de cover zie, maar dit wordt goed gemaakt door de tekst ‘Wat als de echte moordenaar van je vriendin nog vrij rondloopt?’ Door de kleurrijke cover en voorgaande tekst zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Ruth Ware is de internationale bestsellerauteur van ‘In een donker, donker bos’, ‘De dood van mevrouw Westaway’, ‘De vrouw in suite 10’, ‘Het leugenspel’ en ‘Een voor een’. De rechten van haar boeken zijn verkocht voor zowel film als tv, en haar boeken worden uitgegeven in meer dan 40 talen.

Het verhaal

Hannah Jones is toegelaten tot Oxford en deelt een suite met de rijke April. Ondanks hun verschillen worden ze beste vriendinnen. Ze vormen samen met Will, Hugh, Ryan en Emily een hecht vriendengroepje. Echter April haalt regelmatig stunts uit met haar vrienden. Tegen het einde van het tweede semester is April dood.

Tien jaar later, verwachten Hannah en Will hun eerste kind. Terwijl Hannah zwanger is krijgt ze het bericht dat John Neville, veroordeeld voor de moord op April, in de gevangenis overleden is. Dan komt er een journalist met nieuw bewijs dat Neville mogelijk onschuldig was. Hannah begint te twijfelen en neemt contact op met haar oude vriendengroep en gaat opnieuw op onderzoek uit naar de dood van haar vriendin April. Dan komt ze er achter dat al haar vrienden iets te verbergen hebben, waaronder wellicht een moord…

Mijn mening

Ik heb al eerder van Ruth Ware onder andere ‘In een donker, donker bos‘ gelezen. Dit was mijn eerste kennismaking met haar schrijfstijl. Hierna was ik al meteen overtuigd dat Ruth Ware wist wat schrijven was. Hierna las ik ook nog ‘Door het sleutelgat‘ en ‘Het leugenspel‘. Dit zorgde er voor dat ik helemaal overtuigd was. Ware weet hoe ze een thriller moet schrijven en dat blijkt ook wel door dat haar boeken over de hele wereld in de boekhandel liggen en verkocht zijn voor zowel film als tv. Dus ik was erg nieuwsgierig naar deze nieuwe titel van haar hand.

Wel moet ik bekennen dat de term it-girl voor mij echt onbekend was. Ik moest meer aan een tech meisje denken die veel van computers af wist. Haha, ik kon er niet verder naast zitten. Maar deze term speelt niet echt een rol in het boek, dus voor het verhaal maakt het niks uit als je niet weet dat hier dus een jonge vrouw met erotische aantrekkingskracht mee wordt aangeduid. Ik heb wel weer iets geleerd. 😀

Het verhaal begint met een hoofdstuk ‘Ervoor’. Dit is meteen spannend en ik moet gewoon meteen verder lezen. Hierna maken we een sprong in de tijd en krijgen we een hoofdstuk met ‘Erna’. De hoofdstukken in het verhaal worden onderverdeeld in ‘Ervoor’ en ‘Erna’, namelijk voor de dood van April en erna. Doordat deze hoofdstukken zich afwisselen krijg je, denk je, steeds een beter beeld van het geheel. Maar ik merkte ook dat ik steeds anderen verdacht vond en dit doet Ware op een geloofwaardige manier.

De personages zijn goed uitgewerkt, waardoor ze stuk voor stuk geloofwaardig zijn neergezet. Ook heeft ze een beeldende schrijfstijl waardoor ik het gevoel had dat ik zelf op de locaties aanwezig was. Dit zorgde ervoor dat ik me nog meer in het verhaal kon inleven.

Je merkt dat iedereen verdacht is en redenen had om April iets aan te doen. Hierdoor word ik regelmatig op het verkeerde been gezet en als ik dan denk dat ik weet wie het gedaan heeft, komt er weer een plotwending waardoor alles weer alles open ligt. Het einde had ik echt niet zien aankomen en hier werd ik toch echt even door overdondert. Wat ik hierin wel jammer vind, is dat tijdens het verhaal nergens echt duidelijke aanwijzingen in deze richting verschijnen en de dader dus eigenlijk vanuit het niks tevoorschijn komt. Echter door de onthullingen tijdens het slotstuk vallen de puzzelstukjes wel op hun plek. Ik heb van het hele verhaal genoten en Ware heeft wederom bewezen dat ze weet hoe ze een thriller moet schrijven.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-moord-in-oxford

Gegevens van dit boek:
Titel: De moord in Oxford
Auteur: Ruth Ware
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Hanneke van Soest
Aantal pagina’s paperback: 414
Aantal pagina’s e-book: 383
Vertellers luisterboek: Eva Damen
Duur luisterboek: 13:14:30
ISBN paperback: 9789021032184
ISBN e-book: 9789021032191
ISBN luisterboek: 9789021032849
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge