Ruth Druart – Terwijl Parijs sliep

In de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen we de mooie cover van het boek ‘Terwijl Parijs sliep’. Dit zorgde ervoor dat ik meteen de korte inhoud ging lezen. Nadat ik deze gelezen had, wist ik dat dit een boek was, wat ik graag wilde lezen. Na een korte mail naar de uitgever, kreeg ik al snel een positief antwoord en niet lang na verschijning stond de postbode dan ook met dit boek aan onze voordeur. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Parijs, 1944. Het leven van een jong stel neemt een afschuwelijke wending als ze, kort na de geboorte van hun kind, op een schuiladres worden opgepakt door de Duitsers. Vlak voordat ze op transport worden gezet naar Auschwitz voelt de moeder zich gedwongen een onmogelijke beslissing te nemen: houdt ze het kind bij zich, of laat ze hem ‘verdwijnen’ in de hoop dat hij een kans heeft te overleven?

Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Tijdens de bezetting van Parijs werd hij gedwongen te werken aan het spoor, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de nazi’s aanrichtten. Na de bevrijding ontvluchtte hij Frankrijk om samen met zijn vrouw en zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn diepste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht alsnog op zijn deur.

De cover

Ik vind de cover erg mooi. Door het kleurgebruik wordt je aandacht echt naar de eenzame vrouw op het perron getrokken. De weerspiegeling van het avondrood op het perron geeft het perron iets extra romantisch, terwijl er eigenlijk niks romantisch aan de hand is. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Ruth Druart woont sinds 1993 in Parijs met haar Franse man en drie zoons en werkt op een internationale school, waar ze zich bezighoudt met onderwijs voor kinderen van migranten die in een andere cultuur opgroeien. De bestellerauteur deed uitgebreide research naar de historische achtergronden voor deze roman. ‘Terwijl Parijs sliep’ kwam na verschijnen op #1 binnen in de UK bestsellerlijsten.

Het verhaal

1944, Parijs. Sarah en David zijn sinds kort ondergedoken, terwijl Sarah net bevallen is van hun zoontje Samuel. Echter ze worden al snel ontdekt door de Duitsers en opgepakt. Ze worden naar het kamp in Drancy gebracht. Hier wordt Sarah van David gescheiden. Dan worden ze op transport gezet naar Auschwitz en Sarah ziet maar één uitweg voor haar zoontje… Ze geeft hem aan een arbeider die daar toevallig op het perron staat.

1953, Santa Cruz. Jean-Luc heeft een nieuw leven opgebouwd en laat het verleden eindelijk achter zich. Tijdens de bezetting van Parijs, werd hij gedwongen om aan het spoor bij kamp Drancy te werken. Hierdoor zag hij de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten. Zodra hij kon ontvluchtte hij Frankrijk en begon samen met zijn vrouw en zoontje een nieuw leven in de Verenigde Staten. Dan staat er op een dag de FBI op de stoep en hij weet dat zijn verleden hem ingehaald heeft.

Mijn mening

Toen ik de achterflap gelezen had, had ik verwacht dat het verhaal zou beginnen met een verhaal uit de oorlog. Maar Druart pakt het anders aan en begint met de verhaallijn die in 1953 afspeelt in Santa Cruz. Jean-Luc en Charlotte zijn gelukkig getrouwd en wonen samen met hun zoontje in een leuke wijk in Santa Cruz. Maar dan staat er op een ochtend de FBI voor de deur met vragen voor Jean-Luc. Hij weet meteen wat er aan de hand is, maar als lezer blijf je nog even in het ongewisse. Tijdens het verhoor ga je terug naar het Parijs in 1944. Dit heeft Druart op een mooie manier gedaan.

Later in het boek lezen we de verhaallijn van Sarah, een jonge joodse vrouw, getrouwd met David en hoogzwanger. Het is 1944 in Parijs. Zij heeft te horen gekregen dat ze gedeporteerd zouden worden en ze besluiten onder te duiken, daar bevalt ze van haar zoontje Samuel. Ze worden echter al snel ontdekt door de Duitsers en afgevoerd naar het doorvoerkamp Drancy. Als ze vandaar op de trein gezet wordt naar bestemming onbekend, besluit ze haar kind af te geven aan een toevallige werkman die op het perron staat, Jean-Luc.

Door dit besluit staat het leven van Jean-Luc ook op de kop. Maar doordat hij eigenlijk altijd zoiets had, hij moet in opstand komen, neemt hij het kind mee en hij gaat er vandoor. Hij vraagt wel de hulp van Charlotte. Hierdoor moeten deze Frankrijk ontvluchtten. Deze moeizame tocht maak je als lezer mee en ik had regelmatig dat ik wilde roepen ‘Kijk uit’, zo zat ik in het verhaal. Want ondanks dat het verhaal op een rustig tempo verloopt, wordt het verhaal nergens saai, maar kon je echt in het verhaal verdwijnen en dan waande je je echt op de plek van het verhaal. Druart weet de omgeving zo goed te omschrijven dat ik tijdens het lezen het gevoel had dat ik zelf bijvoorbeeld die vluchtroute bewandelde.

Het boek wordt uiteindelijk verteld door een aantal personen, waarbij de verhaallijn van Charlotte en Sam in de eerste persoon verteld wordt en de andere verhaallijnen in de derde persoon. Dit is echter nergens verwarrend en het is steeds duidelijk wie het verhaal verteld.

Het boek laat duidelijk zien dat je soms in oorlogstijd onbegrijpelijke keuzes moet maken, met verstrekkende gevolgen. Maar ook laat het boek zien dat je voor het geluk van je kind keuzes kunt maken die tegen al je gevoel in gaan, zolang je kind maar gelukkig is. Dit gebeurt meer dan eens in het verhaal en zorgt ervoor dat dit ook een boek met een duidelijke boodschap wordt. Het boek wordt mooi afgesloten door in de epiloog een sprong in de tijd te maken en te laten zien hoe het uiteindelijk met Sam en beide families gaat.

Leesfragment

Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Terwijl-Parijs-sliep

Gegevens van dit boek:
Titel: Terwijl Parijs sliep
Auteur: Ruth Druart
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Carolien Metaal
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 392
Verteller luisterboek: Marijke Beversluis
Duur luisterboek: 13:10:44
ISBN paperback: 9789022592380
ISBN e-book: 9789402316230
ISBN luisterboek: 9789052864082
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge