Rosella Postorino – De voorproefster van Hitler

Ik lees ook regelmatig boeken over de tweede wereldoorlog. En de titel van dit boek maakte mij meteen nieuwsgierig. Dus wilde ik meteen lezen waar het boek over ging. Toen ik dit gelezen had, wist ik dat ik dit boek echt wilde lezen. Na een korte mailwisseling met de uitgever, ontving ik het boek, direct na verschijnen op mijn deurmat. Ik wil Xander uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Duitsland, 1943. Rosa Sauer verlaat Berlijn in de hoop een beter leven te vinden bij haar schoonouders in Oost-Pruisen. Haar man vecht aan het front, haar ouders zijn omgekomen. Maar juist daar komt Hitler dichterbij dan ooit. Zijn hoofdkwartier bevindt zich diep in de bossen van het nabijgelegen Wolfsschanze. En als de burgemeester Rosa voordraagt als voorproefster van de Führer, bevindt ze zich plotseling in het centrum van het nazibolwerk. Daar moet ze zich bewegen tussen de zogenaamde vrijheid die de baan haar geeft en de schaamte bij de Führer te horen.
Rosella Postorino belicht een uniek historisch aspect van de Tweede Wereldoorlog in een rijke, gedetailleerde stijl. Deze roman over liefde, overleven en wroeging blijft in je hart gegrift.

Cover

Op de cover zien we een rode appel op een wit bord liggen, met antiek bestek ernaast. Dit bord staat op een betonnen tafel. Op het tafelkleed staat het wapen van Hitler afgebeeld. Boven het bord staat de titel in lichtblauwe letters. En daarboven staat de quote “Deze roman leest als een aangrijpende film”. Onderaan het boek zit een sticker “Gebaseerd op een waargebeurd verhaal”. Door de quote en de sticker zou ik het boek zeer zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Rosella Postorino debuteerde in 2004 met haar roman “In una capsula”. Ze publiceerde daarna nog vele prijswinnende romans. “De voorproefster van Hitler” is haar grote internationale doorbraak.

Het verhaal

Rosa Sauer vertrekt vanuit Berlijn naar haar schoonouders in Oost-Pruisen, in de hoop daar een beter leven te vinden. Haar ouders leven niet meer en haar man vecht aan het front.

Maar juist in Oost-Pruisen komt Hitler dichterbij dan ooit. Zijn hoofdkwartier Wolfsschanze bevindt zich in de nabije omgeving in de bossen. De burgemeester draagt Rosa voor als voorproefster van Hitler en ongewild bevindt ze zich midden in het Nazibolwerk. Ze moet dagelijks het eten van de Führer proeven, aangezien hij bang is om vergiftigd te worden. Hierdoor zet Rosa niet alleen haar eigen leven dagelijks op het spel, maar beschermt ze ook nog het leven van de man die ze zo ontzettend haat. 
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Margot Wölk, die pas op 95-jarige leeftijd durfde te vertellen over haar leven als voorproefster.
Deze roman over liefde, overleven en wroeging blijft in je geheugen gegrift.

Mijn mening

Het boek maakte mij in eerste instantie al heel erg nieuwsgierig, omdat het naar mijn gevoel anders is dan andere oorlogsboeken. En na het lezen van dit boek vind ik dat nog steeds. Het verhaal is aan de ene kant een oorlogsverhaal waarbij je tussen de letters door de angst van Rosa voelt, maar aan de andere kant is het ook een roman, waarbij een onmogelijke liefde de hoofdrol speelt. Het boek geeft een duidelijk beeld van hoe het in de oorlog er aan toe ging. Hoe Rosa niks te willen had en gewoon mee moest. Ook als ze in principe niet in staat was. Ze waren met hun tienen en ondanks dat ze allemaal in hetzelfde schuitje zaten, ontstond er geen echte vriendschap tussen de vrouwen, maar bleven ze op de hoede voor elkaar. Dat is denk ik een duidelijk teken hoe het in de oorlog er aan toe ging. Niet alleen bang voor de vijand, maar ook dat je verraden wordt door iemand die in het zelfde schuitje zit. Daarnaast merkte je heel erg dat Rosa door haar liefdesverhouding vaak niet wist waar ze aan toe was. Want het bleef in principe toch de vijand. Het is een boek wat indruk maakt en die ondanks de oorlogstijd ook laat zien dat er mooie momenten zijn. Echter worden deze wel vaak overschaduwd door de angst waarin ze leven. Dit boek is zeker een goede aanvulling op andere oorlogsboeken vooral door de hele andere invalshoek.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Dan zou ik je zeker aanraden het onderstaande leesfragment te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De voorproefster van Hitler
Auteur: Rosella Postorino
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 344
Aantal pagina’s E-book: 266
ISBN paperback: 9789401609173
ISBN E-book: 9789401609432 
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge