Ronnie Rokebrand – Operatie Hanokmin

Een tijdje terug (ik geloof ergens in augustus of september afgelopen jaar) kreeg ik het boek Operatie Hanokmin om proef te lezen. Dit vind ik zelf altijd erg leuk om te doen. Hierdoor mag je al aan een boek proeven, voordat het uit is. Aangezien er toch altijd nog wat veranderingen in komen, vind ik het ook altijd leuk om het boek weer te lezen als het uitkomt. En van uitgeverij LetterRijn ontving ik dan ook een gesigneerd exemplaar. Hier wil ik Ronnie Rokebrand en uitgeverij LetterRijn dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Nederlandse journalist Mike is er in Senegal getuige van dat een vrouw op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Het zijn beelden die hem in zijn dromen blijven achtervolgen.

Wanneer hij na anderhalf jaar naar Rwanda reist is zijn beroep nog slechts een dekmantel voor zijn deelname aan een geheime internationale missie in samenwerking met de geheime diensten van Israël en Frankrijk. Het doel van deze samenwerking is het voorgoed uitschakelen van een van de gevaarlijkste mannen op het Afrikaanse continent en het vernietigen van een opleidingskamp van de terreurorganisatie Al-Qaida.
Als een vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira met twee SAM 7 raketten wordt neergeschoten, werkt dat als lont in het kruitvat en laait de stammenstrijd tussen Hutu’s en Tutis’s weer op.
Een bloedstollend spannende thriller en de ontrafeling van een complex en onvoorstelbaar complot.

De cover

De cover van dit boek spreekt me aan. De roze lucht met het groene oerwoud op de voorgrond doet vermoeden dat we ergens rond de evenaar zitten. Wat ik dan een beetje jammer vind, is het “bling bling” die nog in het roze zit. Zonder het “bling bling” had ik de cover mooier gevonden. Maar wellicht is dit gedaan om meer vrouwen aan te trekken?

De auteur

Ronnie Rokebrand (1954) staat vooral bekend als reisondernemer en reishandboekenschrijver. Operatie Hanokmin is zijn eerste thriller (2018). Hoewel het verhaal fictief is, zijn er gelijkenissen met bestaande personen en gebeurtenissen tijdens de burgeroorlog in Rwanda.

Het verhaal

Mike, een Nederlandse journalist, is in Senegal getuige van een gruwelijke moord. Deze beelden blijven hem achtervolgen. Na anderhalf jaar reist Mike naar Rwanda waarbij zijn beroep van journalist alleen nog maar een dekmantel is om deel te kunnen nemen aan een geheime internationale missie samen met de geheime diensten van Israël en Frankrijk. Hierbij is het de bedoeling dat de gevaarlijkste mannen van het Afrikaanse continent uitgeschakeld worden en dat het opleidingskamp van Al-Qaida vernietigd wordt.

Echter als zowel de Rwandese president als de president van Burundi in een vliegtuig zitten wat neergeschoten wordt met twee SAM 7 rakken, laait hierdoor de stammenstrijd tussen Hutu’s en Tuti’s weer hevig op.

Mijn mening

Wat meteen opvalt als je gaat lezen is dat Rokebrand kennis van de omgeving heeft. Hij weet gebruiken en tradities uit de omgeving te benoemen en ze tevens uit te leggen, zonder dat het saai wordt. Hij weet het zo te omschrijven dat het perfect in het verhaal past. Dit maakt het verhaal voor mij extra interessant. De hoofdpersoon in het verhaal is Mike. En doordat Mike een zwak heeft voor vrouwelijk schoon heeft en Rokebrand dit ook goed weet te omschrijven, denk ik dat menig vrouw zich hier wellicht aan zou ergeren en dit dus eerder gezien kan worden als een mannen boek. Het verhaal is zo opgebouwd dat ik steeds nieuwsgierig bleef hoe het verder ging, en ondanks dat ik het verhaal al eens in de ruwe versie, als proeflezer, gelezen had, had ik ook nu nog zoiets, ik wil verder lezen. Dit betekent voor mij dat een verhaal goed is. Want ik lees niet snel een boek twee keer. Of dan moet het al zo lang geleden zijn, dat ik het me niet meer echt kan herinneren. Maar nu kwamen me tijdens het lezen toch bepaalde dingen bekend voor, maar dit was voor mij absoluut niet irritant. Rokebrand heeft het ook voor elkaar gekregen om de feiten van de Hutu’s en Tutsi’s in stand te houden. Dit zie je niet snel en dit zorgt er voor dat dit fictieve boek ook non-fictie invloeden heeft. Hierdoor wordt het boek ook voor lezers van waargebeurde verhalen interessant.

Gegevens van dit boek:
Titel: Operatie Hanokmin
Auteur: Ronnie Rokebrand
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 270
Aantal pagina’s E-book: 226
ISBN paperback: 9789491875526
ISBN E-book: 9789491875540
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge