Ron Zwerver – Eeuwig goud

We zagen dat het boek ‘Eeuwig goud’ geschreven door Ron Zwerver ging verschijnen. Omdat ik zelf in het verleden gevolleybald heb en Zwerver geen onbekende was voor mij, was ik toch wel nieuwsgierig naar dit boek. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en niet lang na verschijning viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Ambo Anthos uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De weg naar het olympisch goud van de Nederlandse volleyballers in Atlanta 1996 begint ergens midden jaren tachtig. Supertalent Ron Zwerver treedt toe tot een unieke groep uiterst getalenteerde volleyballers die samen trainen in een ambitieuze constructie: het zogenaamde Bankrasmodel. Heel Nederland volgt de verrichtingen van de volleyballers. Waar het in ’92 nog misgaat, lukt het in ’96 wel: Olympisch goud!

De jaren van voorbereiding gaan niet altijd van een leien dakje. Er zijn successen, maar ook gebrek aan ervaring. Spelers en coaches komen en gaan. Vijfentwintig jaar na het goud blikt Ron Zwerver terug op wat gezien mag worden als een ongeëvenaarde prestatie. Openhartig vertelt hij over zijn inzet, zijn twijfels, zijn irritaties en zijn overwinningen. De weg naar het goud was voor hem een leerproces en hij wil nu zijn ervaringen delen met iedereen die ambities heeft.

De cover

Op de cover staat een foto gemaakt tijdens een wedstrijd van het Nederlands volleybalteam terwijl Ron Zwerver over het net heen smasht. Alleen al door deze foto zou dit boek mij opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Ron Zwerver (1967) was een van de bekendste volleyballers van het Nederlands team dat in de jaren negentig behoorde tot de wereldtop. Van 1986 tot en met 1996 kwam hij uit voor Oranje en werd hij regelmatig onderscheiden als beste serveerder, beste aanvaller en meest waardevolle speler. In 2017 kreeg hij een plek in de Hall of Fame in de Verenigde Staten, de eregalerij van het internationale volleybal, en eind 2020 werd hij uitgeroepen tot beste Nederlandse volleyballer aller tijden.

Mijn mening

Als kind ben ik gaan volleyballen bij het toenmalige SDO. SDO werd later samengevoegd met Geevers P&P en zo was Geevers VCL geboren. Hier heb ik heel wat jaartjes met plezier doorgebracht. Ik ben echt bij de jeugd begonnen en doorgegroeid. Op een bepaald moment werd er in het MECC in Maastricht een Clinic georganiseerd door het Nederlands volleybalteam en werd ik door de club uitgenodigd om deel te nemen. Ik was destijds spelverdeler en had enorm veel respect voor de manier waarop het Nederlands volleybalteam speelde, dus ik hoefde niet lang na te denken toen ik uitgenodigd was. Nog even oude foto’s gezocht, maar de kwaliteit was wel erg slecht. haha.

Zoals je zult begrijpen was ik ook wel erg nieuwsgierig naar ‘Eeuwig goud’. De periode dat het Nederlands volleybalteam bekendheid kreeg was ook de tijd waarin ik al aan het volleyballen was. Ik was toen heel trots dat de sport die ik speelde nu ook eindelijk eens aandacht kreeg. En dat Nederland daar ook een goed team neer wist te zetten. En dat lees je ook in het boek ‘Eeuwig goud’, de gedrevenheid van o.a. Ron Zwerver, maar ook Avital Selinger. Ik vind het net als Zwerver nog altijd jammer dat hij er in 1996 niet bij was, toen Nederland goud wist te behalen op de Olympische spelen.

Dit boek neemt je mee terug in de tijd, maar laat ook duidelijk zien hoeveel gedrevenheid de spelers hadden. Wat er allemaal moest wijken voor de sport, wellicht te veel achteraf gezien? Maar ook laat het duidelijk zien, dat je, in dien je iets wilt en je de juiste personen om je heen hebt, je dit ook kunt bereiken. Dat vond ik mooi om te lezen en ik denk dat dit ook een belangrijke boodschap in dit boek is.

Zwerver durft ook de hand in eigen boezem te steken door te zeggen dat hij op bepaalde zaken anders had moeten reageren. Zoals dat een teamlid eigenlijk niet kon aangeven of iemand uit het team gezet ging worden. Deze zelfreflectie siert hem. En laat duidelijk zien dat je groeit in de loop der jaren.

Zoals hier boven al gezegd, ik mocht in een clinic mee doen die gegeven werd door het Nederlands volleybalteam. Hiervan kan ik me tegenwoordig niet zo veel meer herinneren. Dat is ook beslist al meer dan 30 tot 35 jaar geleden. Maar wat me wel bij is gebleven is de lol die ze ons als deelnemers bezorgden en ik denk dat dat heel belangrijk is. Door het plezier in een sport door te geven, zorg je dat de sport in leven blijft. Dit draagt Zwerver ook zeker in dit boek uit. Al geeft hij ook eerlijk toe dat hij er op een bepaald moment wel even genoeg van had, maar dat vind ik niet gek als je dag in dag uit met volleybal bezig bent. Dat is hetzelfde met een gewone baan. Hoe leuk je baan ook is, op een bepaald moment heb je hier ook wel even genoeg van.

Dit is een boek die je een duidelijk inkijkje geeft in het leven van een topsporter, die gedreven was om te winnen. Maar die ook durft terug te kijken op fouten en dingen die anders hadden kunnen gaan. Ik heb het boek echt in één ruk uitgelezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Eeuwig-goud

Gegevens van dit boek:
Titel: Eeuwig goud
Auteur: Ron Zwerver ism. Hans Klippus
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 200
Aantal pagina’s e-book: 195
ISBN paperback: 9789026356803
ISBN e-book: 9789026356810
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge