Romy Hausmann – Een perfecte dag

We ontvingen een persmail over ‘Een perfecte dag’ geschreven door Romy Hausmann. Aangezien ik al eerder boeken van haar hand gelezen had en daar erg enthousiast over was, was ik al snel overtuigd dat ik deze ook moest lezen. Dus na een mailtje terug gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en enkele dagen later viel het recensie-exemplaar dan ook op onze deurmat. Hier willen we HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Al veertien jaar lang verdwijnen er meisjes tussen de zes en tien jaar oud. Rode linten wijzen de politie de weg naar hun lichamen, maar van de de dader ontbreekt elk spoor. Tot op een avond de internationaal bekende filosofieprofessor Walter Lesniak wordt gearresteerd, in het bijzijn van zijn dochter Ann. De aanklacht: moord op tien jonge meisjes. De roddelpers weet er wel raad mee en noemt hem in de koppen de ‘moordprofessor’. Ann weet echter zeker dat haar vader onschuldig is en is vastbesloten dat te bewijzen. Dan worden er opnieuw rode linten aangetroffen…

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de huidige covers van de voorgaande twee delen. De cover is in zwart-wit. Er is met zwart krijt een hart op getekend, wat gedeeltelijk uitgesmeerd is. Eronder staat de titel ook in zwart. De naam van de auteur staat in rood. Net als de tekst ‘Een rood lint is de enige aanwijzing, maar van de dader ontbreekt elk spoor.’ Deze tekst maakt mij meteen nieuwsgierig en ik zou hierdoor het boek meteen opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. ‘Een perfecte dag’ is haar derde thriller, na het overweldigende succes van ‘Dag en nacht‘ en ‘Slapeloos‘. De filmrechten van haar debuutthriller werden verkocht aan Netflix.

Het verhaal

Ann is thuis met haar vader, de bekende filosofieprofessor Walter Lesniak. Ze wachten tot hun pizza geleverd wordt, maar dan staat niet de pizzabezorger aan de deur, maar een aantal politieagenten om Walter Lesniak te arresteren. Hij wordt verdacht van de moord op meerdere jonge kinderen. Er verdwijnen namelijk al veertien jaar lang meisjes tussen zes en tien jaar oud. Rode linten wijzen de politie de weg naar de plek van de lichamen. Tot nog toe ontbrak ieder spoor naar de dader.
De roddelpers weet wel raad met deze dader en noemt hem de ‘Moordprofessor’. Ann is er van overtuigd dat haar vader onschuldig is en besluit dat ze dit ook gaat bewijzen. En dan worden er opnieuw rode linten aangetroffen…

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Ann samen met haar vader op de pizzabezorger aan het wachten is. Het komt over als een gezellige, gemoedelijke avond van een gelukkig gezin. Maar dan dringen er een aantal mannen binnen die zich op haar vader storten en hem arresteren. Ann heeft het gevoel alsof ze een beetje sterft. Ik word erg nieuwsgierig en kan maar één ding doen, snel de pagina omslaan om verder te lezen.

Hierna krijgen we een kort nieuwsbericht over de arrestatie van een verdachte in de lintjesmoorden. Hierin leg ik al vrij snel de link met de arrestatie op de voorgaande pagina. Hierna komt het verhaal op gang en dit wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, ook maken we soms enkele tijdsprongen. Het verhaal wordt verteld vanuit Ann, waarin ze zelf op onderzoek uitgaat om de onschuld van haar vader te bewijzen. Dan hebben we nog enkele hoofdstukken ‘Wij’. Deze worden verteld vanuit de dader, waarin hij momenten met de jonge meisjes beschrijft. Ook lezen we enkele opnames, waarin iemand probeert te achterhalen waarom de dader deze moorden gepleegd heeft, echter de dader laat hierin niet veel los.

Doordat Ann’s moeder al vroeg overleed, was haar vader zowel moeder als vader voor haar en hij was de perfecte vader. Hij was nooit kwaad op haar, hielp haar altijd als ze in de problemen zat en stond altijd voor haar klaar. Dus het kan gewoon niet dat hij deze meisjes vermoord heeft. En Ann is dan ook vastbesloten om op onderzoek uit te gaan. Ze heeft wel de achternaam van haar moeder aangenomen, want ze wil niet de dochter van… zijn.

Je gaat samen met Ann op onderzoek uit, al merk je dat Ann het onderzoek van de politie wel erg makkelijk aan de kant schuift en als toevalligheden afdoet. Ze wordt steeds standvastiger in haar geloof dat haar vader onschuldig is, en schuwt daar zelfs vage vermoedens niet. Ook als deze eigenlijk wel erg vergezocht zijn. Echter Hausmann weet het wel zo op te schrijven dat het nergens ongeloofwaardig wordt en je kunt begrijpen waarom Ann dit spoor volgt.

Als er dan opnieuw rode linten worden gevonden, weet Ann het zeker, de moordenaar loopt nog vrij rond, en haar vader zit hier voor vast. Aangezien haar vader weigert om iets te verklaren, is Ann zeker dat hij dadelijk opdraait voor de moorden die iemand anders gepleegd heeft.

Samen met een kennis besluit ze af te reizen naar de vindplaats van de rode linten om zo de dader op te sporen. Op dat moment merk je dat Hausmann een kei is in psychologische spelletjes met de lezer te spelen. Ik dacht dat ik wist hoe het verhaal in elkaar zat en wie de dader was, maar dan komen er toch nog enkele plotwendingen aan die ik niet verwacht had, maar die het geheel nog even onderste boven gooien.

Het verhaal is niet razend spannend, maar Hausmann zorgt er wel voor dat ik nieuwsgierig blijf en steeds door wil blijven lezen. De belangrijkste hoofdpersonages zijn voldoende diep uitgewerkt en komen realistisch op mij over. Het is eerder een psychologische thriller dan een thriller die je nagelbijtend op het puntje van je stoel laat zitten, maar als je van psychologische thrillers houdt, kan ik je deze zeer zeker aanraden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

een-perfecte-dag

Gegevens van dit boek:
Titel: Een perfecte dag
Auteur: Romy Hausmann
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Michel Bolwerk
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 308
ISBN paperback: 9789402710588
ISBN e-book: 9789402766189
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge