Robert Mazur – De verrader

In de aanbiedingsfolder zagen wij het boek ‘De verrader’ geschreven door Robert Mazur. De korte inhoud van dit boek sprak mij erg aan. Na kort mailcontact met de uitgever, ontvingen wij het recensie-exemplaar rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Robert Mazur leidde jarenlang een dubbelleven. Als doorgewinterde undercoveagent infiltreerde hij succesvol in het drugskartel van Pablo Escobar, en lukte het hem uiteindelijk om alle grote kopstukken uit de Colombiaanse maffia op te pakken. Maar daar eindigt zijn verhaal niet: drie jaar later gaat hij opnieuw undercover, met een nieuwe identiteit, terwijl er een prijs van een half miljoen op zijn hoofd staat. In Panama mengt hij zich in het beruchte Cali-drugskartel. Hoe dieper Mazur en zijn partner de levensgevaarlijke onderwereld binnendringen, hoe grimmiger het wordt. Werkelijk niemand is te vertrouwen en als hij verraden zou worden is het te laat. Zijn risicovolle geheime operatie is daarmee een strijd op leven en dood.

De cover

Op de cover is een tafereel te zien dat niet zou misstaan in een misdaad-serie. Een Auto rijdt op een weg en er steekt een arm uit het raam met een pistool in de hand. Waar diegene op richt is niet te zien. Dit, in combinatie met de tekst ‘Undercover bij het meedogenloze Cali-drugskartel’ onder te titel, maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal. Ik zou het boek dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Robert Mazur werkte 27 jaar als FBI-agent en was onderdeel van verschillende grote undercoveroperaties. Inmiddels is hij directeur van een adviesbureau voor vraagstukken in de financiële sector. Hij schreef eerder ‘De infiltrant’, dat werd verfilmd met Bryan Cranston in de hoofdrol. Mazur woont met zijn gezin in Florida.

Mijn mening

Ik lees ontzettend graag waargebeurde verhalen en als het dan ook nog over een undercoveragent gaat die in een drugskartel infiltreert dan gaat mijn hart sneller kloppen en kan ik niet wachten om dit boek te gaan lezen. Dus je kan je voorstellen hoe blij ik was toen dit boek eindelijk aan de beurt was. Als je in het boek begint, vind je vooraan een lijst van twee pagina’s met namen en een beknopte beschrijving wie ze zijn en wat ze voor rol hebben. Dat schrikte me wel even af. Ik vraag me dan altijd af, is het boek zo ingewikkeld dat ik deze lijst nodig heb onder het lezen? Ik heb de lijst vluchtig bekeken, maar besloot daarna gewoon aan het boek te beginnen en te zien of ik deze lijst nodig zou hebben. En ik merkte dat ik deze lijst niet echt nodig had. Het verhaal was erg goed te volgen en het was makkelijk uit elkaar te houden wie wie was.

De personages worden erg duidelijk neergezet door Mazur en je kunt je een goed beeld schetsen van de undercoverzaak waar hij aan werkt en in welke bochten hij zich soms moet wringen. Hij raakt steeds dieper geïnfiltreerd in het Calikartel en krijgt iedere keer weer toegang tot grotere spelers in de witwasmarkt. Het wordt een langdurige operatie die steeds gevaarlijker wordt, vooral als blijkt dat enkele grote spelers inside informatie van de DEA hebben en dus weten dat Bob Baldasare, de undercovernaam van Mazur, een DEA-agent is. Hierdoor wordt het vertrouwen in hem steeds kleiner en haken sommige spelers weer af, waardoor deze hem uit de vingers dreigen te glippen.

Je leest in dit boek hoe zo’n gigantische undercoveroperatie in zijn werk gaat. Hoe het witwassen in zijn werk gaat en wat hier allemaal voor nodig is. Maar je leest ook hoe Mazur steeds in twee rollen zit. Hoe hij aan de ene kant altijd Mazur de DEA-agent blijft, maar aan de andere kant ook een overtuigende crimineel moet spelen. Ook wat dit met zijn gevoel doet en wat hij nodig heeft om deze twee werelden naast elkaar te laten bestaan. Zo gaat Mazur hardlopen om zijn hoofd op orde te houden en het gemis van zijn gezin een plek te kunnen geven. Ik had het zelf wel boeiend gevonden als er ook meer over zijn echte thuissituatie geschreven was. Er wordt wel kort aangestipt dat hij zijn vrouw en zoontje mist, en dat zijn vrouw liever heeft dat hij stopt met het undercover werk, omdat ze altijd in angst zit, echter komt dit maar heel kort aan bod, terwijl ik me kan voorstellen dat dit in het gezin een hele grote rol speelt. Zijn vrouw zal hun zoontje gedurende de undercover van Mazur veelal alleen opvoeden, aangezien Mazur vaak weg is naar het buitenland.

Het is een verhaal wat leest als een spannende thriller, maar dan daalt het besef in dat het waargebeurd is. Dit zorgt ervoor dat het nog eens extra binnenkomt. Het laat duidelijk zien wat voor gevaar deze undercoveragenten lopen om de misdaad te bestrijden. Ik kan me voorstellen dat je dit niet te lang en vaak kunt doen, om ook de kans op herkenning te voorkomen, maar waarschijnlijk is het ook een soort adrenaline-kick als je uiteindelijk al die criminelen op kunt pakken doordat jij undercover gegaan bent. Ik kan dit boek alleen maar aanraden om te lezen, als je, net als mij, van dit soort verhalen houdt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-verrader

Gegevens van dit boek:
Titel: De verrader
Auteur: Robert Mazur
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Joost Zwart
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 246
ISBN paperback: 9789401617826
ISBN e-book: 9789401617833
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge