Robert Bryndza – Vallend duister

Ik sprong een gat in de lucht toen ik zag dat er weer een boek van de hand van Robert Bryndza vertaald was. Omdat ik de eerste twee delen in de Kate Marsall-serie met veel plezier had gelezen hoefde ik de korte inhoud eigenlijk niet te lezen om te weten dat ik dit boek graag wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen wij positief antwoord retour en rond de verschijningsdatum viel er een exemplaar van ‘Vallend duister’ op onze deurmat. Wij willen uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het detectivebureau van Kate Marshall gaat eindelijk echt van start als zij en haar partner, Tristan Harper, worden ingehuurd voor hun eerste grote zaak. Het is een cold case.
Twaalf jaar geleden legde journaliste Joanna Duncan een politiek schandaal bloot, waarna ze spoorloos verdween. De meeste mensen zijn inmiddels verdergegaan met hun leven – behalve Joanna’s moeder.

Wanneer Kate en Tristan toegang krijgen tot de oorspronkelijke dossiers, ondervragen ze dezelfde verdachten en volgen ze dezelfde sporen als toen – maar die lopen ditmaal niet dood. Want tussen Joanna’s persoonlijke bezittingen vindt Kate de namen van twee jonge mannen die ook spoorloos verdwenen.

Terwijl Kate de laatste dagen van de drie vermiste personen met elkaar vergelijkt en in verband brengt, realiseert ze zich dat Joanna niet alleen een politiek schandaal op het spoor was, maar ook de identiteit van een seriemoordenaar. Iemand die aast op mensen die niet snel zullen worden gemist. Hoe dichter Kate hem nadert, hoe duisterder het wordt.

De cover

Op de cover is een meer en een huisje te zien. Aan de linkerkant van de cover loopt een weg en op de achtergrond zijn bergen te zien. Dit tafereel is in allemaal groentinten. Ik vind de cover pakkend en blijf er ook naar kijken. Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel, en dat is niet alleen om de naam van de auteur. 😉

De auteur

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. In 2016 verscheen zijn thrillerdebuut Het meisje in het ijs, met Erika Foster in de hoofdrol, dat al snel een wereldwijde bestseller werd.

Het verhaal

Kate Marshall kan haar geluk niet op. Eindelijk is daar de start van haar detectivebureau. Samen met haar partner, Tristan Harper, krijgt ze de opdracht om een cold case te onderzoeken.
Journaliste Joanna Duncan weet twaalf jaar geleden een politiek schandaal aan het licht te brengen. Na deze publicatie verdwijnt ze spoorloos. De meeste mensen die dicht bij Joanna stonden zijn verder gegaan met hun leven, behalve Joanna’s moeder, die leeft nog dag in dag uit met het verdriet om haar vermiste dochter.

Kate en Tristan weten toegang te krijgen tot de originele politiedossiers en ze besluiten dezelfde mensen te ondervragen. In tegenstelling tot twaalf jaar geleden lopen de sporen ditmaal niet dood. Kate vindt tussen de persoonlijke spullen van Joanna de namen van twee jonge mannen. Dit tweetal verdween ook spoorloos. Als snel rijzen de vragen of dit iets met de vermissing van Joanna te maken heeft.

Beetje bij beetje krijgen ze steeds meer inzichten en kunnen ze de puzzelstukjes in elkaar schuiven. Daarbij realiseren Kate en Tristan zich dat Joanna niet alleen een schandaal aan het licht bracht, maar ook misschien wel een seriemoordenaar op het spoor was. Een moordenaar die zijn pijlen had gericht op mensen die niemand snel als vermist op zou geven…

Mijn mening

Zoals onze vaste volgers wel weten ben ik een grote Bryndza-fan. Zo las ik onder andere de eerdere delen ‘Zonder gezicht‘ en ‘Schaduwland‘, in de Kate Marshall-serie. Ook de Erika Foster-serie, van zijn hand heb ik met veel plezier gelezen.

Het verhaal start, zoals wij gewend zijn van Bryndza’s boeken met een spannende proloog. Hierin is te lezen dat Joanna klaar is met werken en ze naar de parkeergarage loopt waar ze elke dag haar auto parkeert. Het is een verlaten parkeergarage en als ze bij haar auto aankomt wordt ze door iemand overmeesterd en vermoord. Aan het einde van deze proloog rijdt de moordenaar met zijn auto weg, met het stoffelijk overschot van Joanna in zijn kofferbak. Deze proloog zorgt er voor dat ik snel verder wil lezen, want bij mij komen meteen de vragen ‘Waarom?’ en ‘Wie is die moordenaar?’ naar boven.

Bryndza is een meester in het schrijven van verhalen en iedere keer weet hij mij, als lezer, te verbluffen met zijn goed uitgewerkte verhalen. Ook bij ‘Vallend duister’ is dit het geval. Het verhaal lees je vanuit Kate en Tristan, ook zijn er gedeeltes vanuit de moordenaar te lezen. De personages zijn goed uitgewerkt en wat ik erg leuk vind, is dat we Kate en Tristan bij elk boek weer een stukje beter leren kennen. Ze voelen voor mij persoonlijk een beetje als vrienden.

‘Vallend duister’ is goed als stand alone te lezen, echter raden wij toch altijd aan om een serie vanaf het begin te lezen, aangezien je dan echt de groei van de personages mee krijgt. De spanning is al vanaf de proloog aanwezig en deze blijft het gehele boek aanwezig. En dit is bij een thriller natuurlijk erg fijn.

Hopelijk wordt er nog het nodige werk van deze auteur vertaald want één ding is zeker, Bryndza verveelt nooit!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Vallend-duister

Gegevens van dit boek:
Titel: Vallend duister
Serie: Kate Mashall
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Willeke Lempens
Aantal pagina’s paperback: 317
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789022590126
ISBN e-book: 9789402314342
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge