Robert Bryndza – Fatale waarheid

Robert Bryndza is een veelgelezen auteur in Nederland en ik, Bryan, ben ook besmet met het Bryndza-virus. Vanaf ‘Het meisje in het ijs’ ben ik fan van deze auteur en lees ik al zijn Nederlands vertaalde boeken. Dus toen ik ‘Fatale waarheid’ aangekondigd zag staan kon ik niet anders dan een recensie-exemplaar van deze titel aanvragen. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van deze thriller. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Als Erika Foster tijdens een avondwandeling een huiveringwekkende schreeuw hoort, gaat ze direct poolshoogte nemen. Ze treft het lijk aan van een vrouw, die op brute wijze is vermoord. Het blijkt Vicky Clarke te zijn, een onderzoeksjournalist met een true crime-podcast.

Erika wordt op de zaak gezet en ontdekt dat Vicky bezig was een podcast te maken over een zedendelinquent die het op studentes heeft gemunt. Als alle documenten en geluidsopnames over de zaak uit Vicky’s appartement gestolen blijken te zijn, vermoedt Erika dat de podcaster is vermoord omdat ze op het punt stond de identiteit van de zedendelinquent te onthullen. Dan wordt er een tweede gruwelijke vondst gedaan in het appartementscomplex, die alles wat Erika over Vicky dacht te weten op losse schroeven zet.

De cover

Op de cover is een gedeelte van een gezicht te zien. Om precies te zijn een oog. Dit oog kijkt omhoog. Door het kleurgebruik moet ik meteen aan een cover van Bryndza denken. Maar dit komt ook mede door het lettertype op de cover. De zin ‘Hoe vind je een moordenaar die al zijn sporen heeft gewist?’ maakt mij nieuwsgierig. De cover zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Robert Bryndza debuteerde in 2016 met de thriller Het meisje in het ijs, met Erika Foster in de hoofdrol, die al snel een wereldwijde bestseller werd. Van Bryndza’s boeken zijn wereldwijd ruim 2 miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal

Erika Foster is net verhuisd en als ze een wandeling door de buurt maakt hoort ze een schreeuw. Een schreeuw om hulp die Erika tot in haar tenen voelt. Ze gaat meteen kijken wat er aan de hand is en als ze ter plekke komt treft ze het lijk aan van een vrouw. Ze is op bizarre wijze om het leven gebracht. Het slachtoffer is Vicky Clarke, een onderzoeksjournaliste met een goed beluisterde true crime-podcast.

Erika kan dit voorval niet loslaten en als ze ook nog het onderzoek naar deze moord mag leiden besluit ze zich vast te bijten in deze zaak. Al snel wordt het duidelijk dat ze met een bijzondere podcast bezig was. Ze was bezig om een podcast te maken over een zedendelinquent die het op studentes heeft gemunt. Als even later blijkt dat er in het appartement van Vicky alle geluidsopnames en documenten zijn verdwenen, krijgt Erika sterk de indruk dat de moord iets met de podcast te maken heeft. Was Vicky de zedendelinquent echt op het spoor? Niet veel later wordt er, in het appartement van Vicky, een bizarre vondst gedaan en dit zet alles weer op lossen schroeven. Erika en haar team moeten alles op alles zetten om de dader te vinden.

Mijn mening

Een Erika Foster-thriller van Robert Bryndza betekent weer een aantal uurtjes leesplezier. Als echte fan heb ik de voorgaande delen, waaronder ‘Laatste adem‘, ‘Koud bloed‘ en ‘Doods geheim‘, in de Erika Foster-serie, ook met veel plezier gelezen. Net zoals de Kate Marshall-serie van zijn hand.

De proloog begint meteen spannend. Een man dringt een appartement in en vermoordt een jonge vrouw. De sfeer die Bryndza meteen weet neer te zetten is erg beklemmend en dit zorgt er dan ook voor dat ik snel verder wil lezen!

We ontmoeten Erika Foster, in het eerste hoofdstuk, op het moment dat ze in haar nieuwe huis staat. Ze is net verhuisd naar een bouwvallige victoriaanse rijtjeswoning. Als ze besluit om wat te eten te halen bij de snackbar een paar straten verder op, hoort ze, als ze langs Honeycomb court, een modern betonnen flatgebouw, wandelt een kille schreeuw. Erika besluit om direct polshoogte te gaan nemen, want als iemand in gevaar is, is ze er als de kippen bij om deze persoon te helpen. Maar de hulp komt te laat. De schreeuwende vrouw is vermoord…

Bryndza heeft Erika Foster in de loop der tijd echt als een fijn personage weten neer te zetten en gedurende de serie ontpopt zij zich echt tot een inspecteur die recht voor de raap is, maar ook een klein hartje heeft. Dat is in ‘Fatale waarheid’ niet anders. Het is een inspecteur die ook vaak op het randje van de wet wandelt en zich altijd in elke zaak vastbijt. En dit is iets waar ik echt van kan genieten.

Ook ‘Fatale waarheid’ is weer een thriller die je het liefste in één ruk uitleest. Tijdens het lezen had ik telkens het gevoel dat ik door moest lezen omdat ik niet precies wist hoe het verhaal in elkaar zat. Elke keer als ik een vermoeden had, wist Bryndza het verhaal zo te draaien dat ik begon te twijfelen en mijn verdachtmakingen moest bijschaven. Erg goed en erg fijn. Zo hoort een thriller in mijn ogen te zijn!

‘Fatale waarheid’ is het zevende deel in de Erika Foster-serie. Het boek zou als stand-alone te lezen zijn. Echter, ben ik van mening dat je dan toch bepaalde zaken zult missen. Vooral over de privésituatie van de personages. Daarom zou ik de lezers toch aan willen raden om de gehele serie te lezen en ik blijf erbij: Een verhaal van Robert Bryndza verveelt nooit!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook eens onderstaand leesfragment.

Fatale-waarheid

Gegevens van dit boek:
Titel: Fatale waarheid
Serie: Erika Foster
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Willeke Lempens
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789022596524
ISBN e-book: 9789402319385
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 6,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge