Robert Bryndza – Duivelsbocht

Toen wij zagen dat er een nieuwe thriller in de Kate Mashall-serie zou verschijnen, was ik er als de kippen bij om deze titel aan te vragen bij de uitgeverij. Elke keer weer geniet ik van de verhalen van Robert Bryndza, dus was ik uiteraard erg nieuwsgierig naar zijn nieuwe verhaal. Wij willen uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een frisse voorjaarsochtend gaat Kate Marshall zwemmen in zee. Ze merkt de opkomende gevaarlijke getijdenstroom niet op en wordt richting open zee getrokken. Nog net op tijd wordt ze door twee surfers gered.

In het ziekenhuis ontmoet Kate een oudere dame met een tragische familiegeschiedenis. Haar kleinzoon Charlie raakte elf jaar geleden vermist tijdens een kampeertripje. Hij verdween ’s nachts in het mistige landschap, pas drie jaar oud. Er werd nooit een spoor van hem gevonden. Zijn verdwijning veroorzaakte bij zijn moeder een diepe depressie. Uiteindelijk pleegde ze zelfmoord.

Als Kate hersteld is en het ziekenhuis verlaat, besluit ze om samen met haar partner Tristan de zaak te onderzoeken. Ze haalt de plaatselijke politie over om op de oorspronkelijke kampeerplek een nieuwe onderzoeksmethode te gebruiken. Dit levert een onverwachte vondst op en daarmee begint een nieuw hoofdstuk in deze verdwijningszaak.

De cover

De cover van dit boek lijkt oud. Er staat centraal een boom op en eronder staat een tentje, waar licht uitkomt. De hoofdkleur is paars en de cover is een beetje onheilspellend. Dit past natuurlijk goed bij het verhaal. Deze cover zou mij zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is opgeleid tot acteur, maar stapte over op de schrijfkunst. Het eerste deel van zijn Erika Foster-serie, Het meisje in het ijs, werd een wereldwijde bestseller. Van Bryndza’s boeken zijn wereldwijd ruim twee miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal

Zoals elke ochtend neemt privédetective Kate Marshall een frisse duik in zee. Alleen is het vandaag anders: ze voelt de gevaarlijke getijdenstroom niet opkomen en wordt verder de zee in getrokken. Twee surfers, die toevallig in de buurt zijn, weten haar te redden en veilig aan land te brengen.

Als ze in het ziekenhuis ontwaakt maak Kate kennis met Jean, die ook in het ziekenhuis opgenomen is. Deze oudere dame maakte elf jaar geleden iets verschrikkelijks mee: haar kleinzoon Charlie raakte vermist tijdens een kampeeravontuur. Hij was pas drie jaar oud. Helaas werd er nooit een spoor gevonden van haar kleinzoon. Niet veel later besloot zijn moeder om zelfmoord te plegen.

Als Kate ontslagen wordt uit het ziekenhuis besluit ze om deze vermissing voor te leggen aan haar partner Tristan en samen nemen ze het besluit om deze zaak te onderzoeken. Samen bijten ze zich vast in de feiten en komen tot bizarre ontdekkingen. Kunnen ze deze zaak tot een goed einde brengen?

Mijn mening

Elke keer weer is het een feest als ik een boek van de hand van Bryndza kan gaan lezen. Ik las al zijn boeken die in Nederland zijn verschenen, waaronder ‘Zonder gezicht‘, ‘Schaduwland‘ en ‘Vallend duister‘, met privédetective Kate Marshall in de hoofdrol. Ook zijn serie rondom Erika Foster kan ik altijd maar weer met moeite aan de kant leggen. Robert Bryndza behoort, net zoals Carla Kovach, tot mijn favoriete thrillerauteurs.

In ‘Duivelsbocht’ starten we met een spannende proloog. Hierin is te lezen dat Charlie vermist raakt, tijdens een kampeertripje. Door de beeldende schrijfstijl van Bryndza heb ik het gevoel dat ik zelf in het tentje aanwezig ben. Dit is één van de pluspunten van deze auteur. Hij weet je, vanaf het eerste moment, in het verhaal mee te nemen, zodat je het boek eigenlijk niet meer aan de kant kunt leggen. Ik hou er van.

Hierna ontmoeten we een oude bekende, namelijk privédetective Kate Marshall. Bryndza weet dit hoofdpersonage altijd sterk neer te zetten. Wat ik altijd fijn vind aan een hoofdpersonage is als hij, of zij, op het randje van de wet loopt. Kate Marshall is ook zo’n personage die soms dingen doet die wel mogen, en soms ook dingen die eigenlijk niet mogen, maar het dan toch voor elkaar krijgt dat ze door kan gaan.

Ook zie je gaandeweg de serie dat de personages een enorme groei doormaken, uiteraard is dit ook het geval bij Kate en in elk deel leer je haar weer iets beter kennen en ga je meer van dit personage houden.Ik heb haar al echt in mijn hart gesloten.

Bryndza is ook een kampioen als het om spanningsopbouw gaat. Vanaf de proloog is het verhaal spannend en deze spanning blijft eigenlijk het hele verhaal aanwezig. Dit zorgde er dan ook voor dat ik het boek niet aan de kant kon leggen en elk vrij moment trok het boek mij aan en wilde ik verder lezen.

In oktober verschijnt ‘Stille angst‘, het volgende vertaalde boek van Robert Bryndza. Dit is een standalone van deze auteur en ik kijk er in ieder geval weer naar uit.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze thriller? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Duivelsbocht

Gegevens van dit boek:
Titel: Duivelsbocht
Serie: Kate Marshall
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Willeke Lempens
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 368
Verteller luisterboek: Irma Hartog
Duur luisterboek: 11:37:00
ISBN paperback: 9789022596548
ISBN e-book: 9789402319408
ISBN luisterboek: 9789052865591
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge