Richard de Mos – Mijn verhaal

Dit boek kwamen wij tegen op de website van de uitgever. Nadat de korte inhoud ons nieuwsgierig maakte hebben wij ook meteen contact opgenomen met de uitgever en niet veel later ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van deze titel. Hier willen we Buttkicken natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op dinsdag 1 oktober 2019 wordt de Haagse wethouder en locoburgemeester Richard de Mos met veel vertoon van macht door de Rijksrecherche van zijn bed gelicht. Hij blijkt tot zijn grote verbazing (en woede) te worden verdacht van corruptie, omkoping, het schenden van het ambtsgeheim en later ook nog deelname aan maar liefst twee criminele organisaties.

Is Richard de Mos inderdaad de crimineel die Openbaar Ministerie en diverse media sindsdien van hem proberen te maken? Of is hier sprake van een politiek gestuurde zaak met twee doelen? Ten eerste: voorkomen dat deze outsider tijdelijk opvolger werd van de toenmalige burgemeester Pauline Krikke, over wie daags na de inval bij De Mos een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zou verschijnen dat tot haar aftreden leidde. Ten tweede: het voor jaren kaltstellen van de leider van een lokale partij die met zijn succesvolle Ombudspolitiek alle gevestigde partijen in de Hofstad aan het verpletteren was.

De cover

Op de cover is een zwart-wit foto te zien van Richard de Mos. Hij heeft bokshandschoenen aan. De cover vind ik passend bij het verhaal. Want Richard probeert, met zijn verhaal, terug te boksen. De titel en de naam van de auteur staan er in oranje op. Dit past weer goed bij zijn partij ‘Code Oranje’. Aangezien wij graag waargebeurde verhalen lezen zou deze cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Richard de Mos (1976) is de middelste van drie zoons in een arbeidersgezin. Zijn Scheveningse vader werkt na een carrière in de koopvaardij bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn Haagse moeder is kraamverzorgster en voedt de drie kinderen op. Tussen 2019 en 2012 is hij Tweede Kamerlid en vanaf 2010 gemeenteraadslid in Den Haag voor de PVV. Na een breuk start hij in 2012 Groep de Mos, waarmee hij in 2014 drie zetels haalt. In 2018 wordt zijn Groep de Mos/ Hart voor Den Haag met acht zetels de grootste partij en wordt hij wethouder en eerste locoburgemeester. Een inval door de Rijksrecherche leidt in oktober 2019 tot zijn vertrek. Daarna wordt hij weer fractievoorzitter in de gemeenteraad en dingt hij als lijsttrekker van de landelijke vernieuwingsbeweging Code Oranje naar zetels in de Tweede Kamer.

Mijn mening

Persoonlijk was Richard de Mos een onbekende voor mij, maar toen ik las dat hij door de Rijksrecherche van zijn bed is gelicht en verdacht werd van bepaalde, criminele, praktijken, was mijn interesse gewekt. Tijdens het lezen werd het mij al snel duidelijk dat ik, door de korte inhoud, een beetje op het verkeerde been ben gezet. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik met té hoge verwachtingen aan het boek ben begonnen.

Wat ik vooral uit het verhaal haal is dat De Mos een ontzettend gedreven man is en alles ervoor over heeft om de top te bereiken. Wat ik helaas wel mis zijn de details. De Mos schrijft bijvoorbeeld wel dat hij op dinsdag 1 oktober 2019 van zijn bed is gelicht, echter mis ik wel de details van deze inval. Hierdoor is het verhaal, op dit gebied, een beetje oppervlakkig geworden. En dit is in mijn ogen een gemis. Ik denk als deze details over bijvoorbeeld de inval, en alles wat daarmee te maken heeft, in het boek waren opgenomen, dit het verhaal ten goede waren gekomen en er ook een krachtiger verhaal was ontstaan.

In het begin vond ik het een erg interessant verhaal, maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer moeite ik moest doen om verder te lezen. Dit is geen kwestie dat het een slecht boek is. Maar het boek is erg politiek gericht en dit had ik, van te voren, niet verwacht. Het is nu een verhaal geworden over wat hij heeft bereikt en de groei van zijn politieke carrière.

Ben je bekend met de politieke partijen en ben je daarnaast benieuwd wie De Mos is en wat hij heeft bereikt. Dan is dit een mustread!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Richard-de-Mos

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn verhaal
Auteur: Richard de Mos
Uitgever: Buttkicken
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789082195590
ISBN e-book: 9789082195552
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge