Renée in samenwerking met Ann Driessen – Gevangen geboren


Van uitgeverij Kramat ontving ik het boek “Gevangen geboren” geschreven door Renée in samenwerking met Ann Driessen om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Kramat hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde
Renée is 31. Haar jeugd was een hel. Ze zat opgesloten, vastgebonden en gevangen. Door mishandelingen, vernederingen en verkrachtingen werd ze onhandelbaar. Ze schreeuwde, dreigde, sloeg, schopte, spuwde en beet. Omdat ze zo agressief was en stalkte, werd ze geïnterneerd. Maar door gebrek aan plaats in een psychiatrisch ziekenhuis, belandde ze in de gevangenis, Daar zit ze al acht jaar.
Journaliste Ann Driessen schreef met en voor Renée een openhartig boek.
Renée spaart niemand: noch haar mishandelaars en verkrachters, noch zichzelf. Nu heeft ze spijt van haar daden en van het verdriet en de pijn die ze veroorzaakte.
Renée verdient een kans, een psychiatrische behandeling én een nieuw leven buiten de gevangenis, net als meer dan 600 geïnterneerden in België. Hopelijk krijgt ze die snel…

De cover van dit boek maakt me nieuwsgierig naar dit verhaal. Wie is dit meisje wat naar buiten tuurt en die achter tralies zit. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

In Gevangen geboren heeft Ann Driessen het verhaal opgeschreven van Renée. Renée heeft een verschrikkelijke jeugd gehad. Ze werd onhandelbaar door mishandelingen, vernederingen en verkrachtingen, ze werd opgesloten en gevangen gezet door de mensen die ze het meest zou moeten kunnen vertrouwen. Hierdoor ging ze zich afzetten, dit uitte zich in schreeuwen, dreigen, slaan, schoppen en bijten. Omdat ze zo agressief was en stalkingsgedrag vertoond, wordt ze geïnterneerd. Maar omdat er geen plaats is in een psychiatrisch ziekenhuis, komt ze in de gevangenis terecht. Daar zit ze al acht jaar.
Journaliste Ann Driessen schreef met en voor Renée dit openhartig boek. Renée spaart in dit boek niemand, haar mishandelaars en verkrachters niet, maar zeer zeker ook zichzelf niet. Ze heeft nu spijt van de dingen die ze gedaan heeft en het verdriet en de pijn die ze veroorzaakt heeft.
Renée verdient een eerlijke kans, een psychiatrische behandeling, net als een nieuw leven buiten de gevangenis, net als meer dan 600 geïnterneerden in België. Hopelijk krijgt ze dit ook snel…

Het boek geeft je een inkijkje in een wereld waar je eigenlijk niet bij stilstaat. Ik was vooral heel erg verwondert dat iemand die psychische hulp nodig heeft, ook zo makkelijk in de gevangenis geplaatst kan worden. Dit verhaal speelt zich in België af, maar ik denk dat dit ook net zo goed in Nederland zou kunnen gebeuren. Ik denk dat dit in Nederland hetzelfde gebeurt. Dit boek heeft me erg bewust gemaakt van hoe het systeem werkt. En hier ben ik eigenlijk heel erg verbaasd over. Een kind wordt door mishandeling, verkrachting en opsluiting door mensen, waarvan je zou verwachten dat het kind deze mensen zou moeten kunnen vertrouwen, onhandelbaar. In plaats van dat dit kind hulp geboden wordt, wordt het als lastig ervaren en opgesloten. Ik vind het erg knap dat Renée dit op deze manier opgeschreven heeft. Ze heeft ook echt de hand in eigen boezem gestoken en haar eigen fouten ruimschoots toegegeven. Ondanks dat ze in therapie vaak de schuld bij anderen wilde leggen doet ze dat in dit boek helemaal niet.

Wat ik ook erg goed vond, is dat bepaalde zaken in kaders uitgelegd werden, hierdoor kreeg je, ook als leek, een veel beter inzicht en kun je het verhaal goed volgen.


Ik denk dat dit boek ook interessant is voor mensen die in deze sector werken en zich een beter beeld willen vormen van de mensen die ze tegen komen om te behandelen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gevangen geboren
Auteur: Renée in samenwerking met Ann Driessen
Uitgever: uitgeverij Kramat
Aantal pagina’s paperback: 336
ISBN paperback: 9789462420809
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge