Renaldo Ishaak – First Responder

Wij kwamen dit boek online tegen en aangezien er iemand in uniform op stond was ik meteen nieuwsgierig. Toen ik de korte inhoud ging lezen werd het mij al snel duidelijk dat Renaldo aanwezig was bij Koninginnedag 2009, in Apeldoorn. Hierdoor werd ik meteen getriggerd aangezien ikzelf ook aanwezig was op deze dag in Apeldoorn. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij een aantal dagen later het boek in de bus. Wij willen Uitgeverij Kompas hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Renaldo Ishaak: first responder op Koninginnedag 2009. De marechaussee-biker is als een van de eersten ter plaatse zodra de zwarte Suzuki Swift na zijn dodelijke rit crasht tegen ‘De Naald’ in Apeldoorn. Ishaak weet direct: dit is een aanslag. De moordmachine blijkt achteraf geen explosieven te bevatten, maar de dodelijke daad is wel een tijdbom in zijn hoofd.

Open en eerlijk verteld Ishaak over de impact die de aanslag en andere incidenten op hem hadden: op de mens achter het uniform. Dat uniform beschermt en geeft kracht, maar maakt kwetsbaar zodra het uitgaat. Deze kwetsbaarheid uitte zich in PTSS en veranderde Ishaak: eerst in een gebroken en vervolgens in een beter mens. En misschien wel in een nóg betere marechaussee.

De cover

Op de cover is Renaldo te zien in zijn uniform van de marechaussee. Erachter staat Renaldo in zijn normale kleding. Dus eigenlijk letterlijk ‘de mens achter het uniform’. Ik vind dit tafereel pakkend en uitstekend passen bij het verhaal. De quote Hij was als eerste ter plekke na de aanslag en betaalde een hoge prijs’ maakt mij nieuwsgierig. Als ik dit boek tegen zou komen in de boekhandel zou ik hem zeker omdraaien om de korte inhoud te lezen.

De auteur

Renaldo Ishaak is teamleider bij de Koninklijke Marechaussee. Zijn primaire werkgebied is Amsterdam Airport Schiphol: een van de grootste luchthavens van Europa. Hij beleefde de Schipholbrand, de vliegtuigramp met Turkish Airlines, de aanslag op Koninginnedag en andere grote en kleine ‘incidenten’. Ishaak is een van de initiatiefnemers van Blue support: een netwerk van (oud-)collega’s dat de impact van het werk in uniform bespreekbaar maakt.

Interview Renaldo Ishaak bij Scherpschutters

Mijn mening

Renaldo schrijft in ‘First Responder’ openhartig over zijn leven en zijn loopbaan bij de Koninklijke Marechaussee. Hij heeft veel ‘incidenten’ van dichtbij mee gemaakt, waaronder onder andere de Schipholbrand, de vliegtuigramp met Turkish Airlines en de aanslag tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn.

Ik werd erg nieuwsgierig naar Renaldo’s verhaal doordat wij een raakvlak hebben, namelijk: Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Beiden waren wij aanwezig op deze dag, die zo mooi had kunnen zijn, maar eindigde in een drama. Doordat ik zelf ook een bepaalde ervaring had bij deze dag, kon ik me erg goed inleven in het gevoel van Renaldo. Ook heb ik persoonlijk erg lang moeite gehad met bijvoorbeeld een grote mensenmassa, in combinatie met dranghekken. Ik vond het bijzonder om te lezen dat Renaldo ook met dit soort zaken worstelde. Dat geeft goed weer dat mensen met PTSS niet alleen zijn. Gelukkig heeft Ronaldo het, net als mijzelf, na al die jaren een plekje kunnen geven. Maar deze zwarte dag zullen wij nooit vergeten.

Renaldo heeft zich voor het schrijven van dit boek kwetsbaar opgesteld. Hij wil meer aandacht schenken aan PTSS. Dit vind ik erg mooi en goed. Ik denk persoonlijk dat het ook nodig is. Ook wil hij een duidelijk beeld scheppen dat er mensen achter de uniformen zitten.

Ik vond het persoonlijk een erg boeiend verhaal. Een verhaal dat binnenkomt. Ik kan alleen maar zeggen dat ik veel respect heb voor Renaldo. Renaldo heeft een verhaal en dat moet gelezen worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: First Responder
Auteur: Renaldo Ishaak
Uitgever: Uitgeverij Kompas
Aantal pagina’s paperback: 176
ISBN paperback: 9789492107299
Prijs paperback: € 20,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge