Raymond K. – Kapitein Coke

Van Nau Uitgevers ontving ik het boek “Kapitein Coke” geschreven door Raymond K. om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Nau uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een avonturier met een veel groter verhaal
In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne (613 kilo) was gearresteerd voor de Braziliaanse kust. De kranten kopten “dat hij daarmee zijn eigen record uit 2007 had verbroken”, toen de Franse politie ‘Kapitein Coke’ aanhield in Het Kanaal. Op zijn zeiljacht werd uiteindelijk exact 600 kilo verpakte coke aangetroffen.

Raymond K. zit momenteel in een Zuid-Amerikaanse gevangenis voor zijn laatste aanhouding en schreef daar zijn avonturen op die voorafgingen aan zijn aanhouding in 2007.
Wie de Narcos-serie over Pablo Escobar heeft gezien, zou de indruk kunnen krijgen dat cocaïnevervoer een fluitje van een cent is. Raymond K. neemt ons mee in de echte wereld van de coketransporten. Vanaf het begin uit De Marwei in Leeuwarden naar Spanje waar hij het vertrouwen van een goed georganiseerde club wint. Maandenlange voorbereidingen volgen met duiklessen, inzicht in brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan, afgestemde satelliettelefoons en codetalen voor de droppings. De miljoenenaanschaf van zeewaardige supersnelle boten voor de overtocht van en naar Colombia. Zijn spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels. De moeizame tocht door de gevaarlijke jungle onder het oog van paramilitairen naar de cokeplantages. De ontberingen van lange zeereizen en de angst om betrapt te worden tijdens cokedroppingen vanuit de lucht. En onderwijl houdt de politie Heemskerk hem in de gaten, later samen met de Spaanse, Portugese, Britse en Franse politie en de internationale criminele inlichtingendienst.
Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem: ‘Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.’
Die verhalen vertelt Raymond K. nu in dit boek. Met in zijn nawoord nog enkele onthullingen over deel II van ‘Kapitein Coke’ en een spijtbetuiging aan zijn familie en geliefden. Want er bestaat een andere kant aan de medaille van het leven van een internationale smokkelaar.  

Zoals je wellicht al gezien hebt, lees ik graag truecrime boeken. En ik was dan ook erg benieuwd naar dit verhaal. De uitgever noemt het een avonturenboek voor mannen. Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind, want waarom zouden vrouwen dit boek niet spannend of interessant kunnen vinden? Ik vind de stempel vrouwen en mannen boeken sowieso altijd een beetje vaag. Natuurlijk lees ik soms andere boeken als mijn wederhelft Bryan, maar ik denk dat ik eerder de zogenaamde “mannenthrillers” zal lezen en hij eerder een “roman wat voor vrouwen gedacht is” zal lezen. En waarom ook niet. Maar dat is een hele aparte discussie. Wellicht daar nog eens een artikel aan wijden. 🙂

In Kapitein Coke leren we Raymond K. kennen op het moment dat hij vanuit de gevangenis in Vught overgeplaatst wordt naar de Marwei in Leeuwarden. In de Marwei leert hij andere gedetineerden kennen die voor drugstransporten vastzitten. Door het slim te spelen kan hij doen alsof hij overal meer vanaf weet dan hij in eerste instantie weet. Via deze andere gedetineerden rolt hij verder het drugswereldje in en komt hij in contact met een goed georganiseerde club, die drugs vervoert van Colombia naar Spanje. Er gaan maandenlange voorbereidingen aan vooraf middels duiklessen, afgestemde satelliettelefoons en codetaal voor de droppings en hoe werkt de brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan. Het is een spannend leven, met een moeizame tocht door de onbekende jungle onder begeleiding van paramilitairen naar de cokeplantages. Maar ondertussen houdt de politie van Heemskerk Raymond in de gaten en heeft een internationaal volgbericht uitgezet, waardoor zij precies weten als Raymond ergens aan land gaat. Alle verhalen en avonturen die Raymond beleeft heeft verteld hij nu in dit boek, met in zijn boek een voetnoot dat deze verhalen niet zo snel op elkaar volgen zoals het in het boek lijkt en een verontschuldiging naar familie en geliefden. Want hoe avontuurlijk dit boek ook klinkt, internationaal smokkelaar heeft ook een andere kant van de medaille. Hij doet in zijn nawoord ook enkele onthullingen over een tweede deel van Kapitein Coke.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Raymond schrijft op een aangename manier, waardoor je eigenlijk heel lang het gevoel hebt dat je inderdaad een avontuurlijk boek leest, en niet eens zo erg er mee bezig bent, dat wat hij doet, fout is. Hij schrijft niet alleen de leuke dingen op, maar laat ook zien, dat de minder leuke dingen van weken lang op zee zitten erbij horen. Dat ze zich bijvoorbeeld weken lang niet konden douchen en niet fatsoenlijk konden slapen. Ook vertelt hij dat de kilo’s er makkelijk vanaf vlogen op het moment dat ze op zee zaten. Hierdoor laat Raymond duidelijk zien dat het niet alleen maar leuk en avontuurlijk is wat hij aan het doen is, maar dat er ook wel degelijk offers voor gebracht moeten worden. Er zijn ook stukken geschreven vanuit de politie Heemskerk. Dit is in  een ander lettertype en hierdoor duidelijk herkenbaar. Hierover schrijft Raymond in zijn nawoord dat hij hier heeft moeten improviseren, aangezien hij niet weet door wie en onder welk korps deze onderzoeken gedaan zijn. Echter, ondanks dat deze stukken geïmproviseerd zijn, vind ik ze perfect in het verhaal passen en kan ik me goed voorstellen als het op ongeveer die manier gebeurd is. Als je een avontuurlijk inkijkje wilt in de True crime van drugssmokkel over water, raad ik dit boek zeker aan. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en kijk erg uit naar deel 2 van Kapitein Coke.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kapitein Coke
Auteur: Raymond K.
Uitgever: NAU uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s E-book: 179
ISBN paperback: 9789491535673
ISBN E-book: 9789491535635
Prijs paperback: € 18,95
Prijs E-book: € 8,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge