Ramon van Huffelen – Portland

Wij werden door auteur Ramon van Huffelen benaderd met de vraag of wij interesse hadden om zijn thriller ‘Portland’ te lezen en te recenseren. De korte inhoud klonk veel belovend dus hebben wij toegezegd. Niet veel later ontvingen wij van Ramon van Huffelen een gesigneerd recensie-exemplaar. Hier willen wij Ramon natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Undercoveragent Erik Schoeman beëindigt voor zijn eigen veiligheid een gevaarlijke infiltratie-actie bij de Amsterdamse Natoli-familie.

Tijdens een vakantie met zijn vrouw Debbie en ernstig zieke dochter Sanne krijgt Erik het bericht dat twee van de drie Natoli’s bij een mislukte drugsdeal zijn doodgeschoten. Bij terugkomst treft het gezin hun huis overhoop gehaald aan. Eriks adres is bekend bij Gio, het enige familielid dat de moordpartij overleefde.
Het Openbaar Ministerie en de politie brengen Erik en zijn gezin in veiligheid. Ondertussen onderwerpt een rechercheur van de Rijksrecherche Erik aan een intimiderend verhoor. Wat zocht Gio in zijn huis? Had Erik een ander motief om de infiltratie af te breken? Welk verband legt de rechercheur tussen de mislukte undercoveroperatie, Eriks dochter Sanne en een stad in een heel ander werelddeel?

De cover

Op de cover is ontzettend veel te zien. Je ziet in eerste blik de St. John’s Bridge in Portland. Ook zie je een silhouet van een man met een hoed op. Ik vermoed dat dit iemand van de Italiaanse maffia moet voorstellen. Verder in de achtergrond zie je nog een jong meisje met een teddybeer in de armen. Dit zal Sanne zijn, de dochter van Erik en Debbie. Ik vind de cover erg goed in elkaar gezet. Door de verschillende lagen blijf je naar de cover kijken en ontdek je steeds weer wat nieuws in de cover. Deze zou me zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Ramon van Huffelen (1974) woont met Ellen en hun twee kinderen in Diepenveen. Naast auteur is hij al meer dan twintig jaar eigenaar van een import- en groothandelsbedrijf in biologische producten. Verder is hij liefhebber van fotografie en goede biologische wijnen. Volgens Ramon hebben schrijven en ondernemen veel raakvlakken. Met allebei creëer je iets nieuws vanuit het niets. Hij schreef meerdere winnende verhalen voor schrijfwedstrijden en zijn korte verhalen werden diverse keren in bundels gepubliceerd.

Het verhaal

Erik Schoeman is in het dagelijks leven undercoveragent. Hij besluit om een gevaarlijke infiltratie-actie bij de Amsterdamse Natoli-familie te beëindigen om zijn eigen leven, en dat van zijn familie, te waarborgen. Maar of dit wel zo’n slimme zet is?

Erik geniet, samen met zijn vrouw Debbie en zieke dochter Sanne, van een welverdiende vakantie. Maar als Erik het bericht krijgt dat er twee Natoli’s zijn doodgeschoten bij een mislukte drugsdeal, weet hij dat dit foute boel is. Als Erik, samen met zijn gezin, thuiskomt treft hij zijn huis compleet overhoop gehaald aan. Éen Natoli, Gio, heeft het overleefd en is het adres van Erik te weten gekomen, daarom besluit het Openbaar Ministerie om de familie Schoeman in veiligheid te brengen. Ondertussen is een rechercheur van de Rijksrecherche een onderzoek gestart naar Erik en onderwerpt hem aan een bijzonder intimiderend verhoor. Waarom heeft Erik besloten om de undercoveractie af te breken? En wat had Gio in zijn huis te zoeken? En wat heeft zijn dochter Sanne en Portland hiermee te maken?

Mijn mening

Het blijft toch altijd leuk, maar ook zeker spannend, om kennis te maken met een nieuwe auteur. Dit was ook zo bij ‘Portland’. Want hoe zou de schrijfstijl zijn? Zou ik er enthousiast van worden of zou ik blij zijn als ik het boek uit heb? Nou, ik kan jullie vertellen, ik ben fan geworden van Ramon van Huffelen.

In de proloog zijn we getuigen van een drugsdeal in de Afrikahaven in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Doordat je eigenlijk midden in deze drugsdeal valt, is de spanning direct aanwezig. Dit zorgt er dan ook voor dat ik verder wilde lezen. Deze proloog belooft veel goed voor de rest van het boek.

Uiteindelijk bleek dit ook nog te kloppen… Met ‘Portland’ heeft Ramon van Huffelen een van de betere Nederlandse thrillers van dit moment weten te presenteren. Wat mij meteen, vanaf het eerste hoofdstuk, opvalt, is dat Van Huffelen ervoor gekozen heeft om het verhaal in de ik-vorm te schrijven. Hierdoor was ik op een bepaald moment aan het twijfelen of ik nu een waargebeurd verhaal aan het lezen was of een thriller. Doordat ik dit gevoel had, kreeg ik ook echt een band met de personages. Erg tof!

Wat ik ook interessant vond, is dat dochter Sanne in het verhaal erg ziek was, hierdoor maakte Erik bepaalde keuzes en dit maakte het boek extra boeiend en zorgde ook voor een dieperliggende laag. De hoofdstukken zijn fijn kort en dit zorgt ervoor dat je door blijft lezen. Ik kon het boek maar met moeite aan de kant leggen om iets anders te doen.

Op een bepaald moment ben ik eens gaan kijken wat deze auteur voor werk doet. Voor mijn gevoel werkte hij ook bij politie, of justitie. Ik had dit gevoel doordat het verhaal zo goed uitgewerkt is en ik het gevoel had dat hij echt wist waar hij over schrijft. Maar niks lijkt minder waar, Ramon in de eigenaar van een import- en groothandelsbedrijf in biologische producten en heeft als hobby fotografie en wijn. Nou, dat betekent dus dat Ramon gewoon erg goede research heeft gedaan. En daar kan ik alleen maar mijn petje voor afnemen.

Wat ik altijd extra leuk vind is als een auteur de moeite neemt om het boek te signeren. Dit deed Ramon ook voor ons. Super bedankt hiervoor Ramon!

‘Portland’ is een thriller die tot in de puntjes is uitgewerkt. Hulde voor deze auteur. Want het boek is super tof. Een echte mustread! Laat hem maar snel weer in de pen kruipen om een nieuw verhaal te schrijven. Ik ben ik ieder geval fan en kan niet wachten op een nieuw verhaal van deze auteur.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Portland
Auteur: Ramon van Huffelen
Uitgever: Godijn Publishing
Aantal pagina’s paperback: 399
Aantal pagina’s e-book: 399
ISBN paperback: 9789493266865
ISBN e-book: 9789464640021
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en te lezen via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge