Ragnar Jónasson – Poolnacht + Winactie

Toen we zagen dat er een derde deel in de ‘Duister IJsland’-serie zou gaan verschijnen, hoefden we niet lang na te denken. Dit wilde ik zeker gaan lezen. Dus we hebben onze voorkeur aan de uitgever doorgegeven en rond de verschijningsdatum ontvingen wij het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1955. Twee jonge stellen verhuizen naar de onbewoonde, geïsoleerde fjord Héðinsfjörður. Hun verblijf eindigt abrupt wanneer een van de vrouwen onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt. De zaak wordt nooit opgelost.
Vijftig jaar later duikt een oude foto op, en daaruit wordt duidelijk dat de stellen wellicht helemaal niet de enige bewoners van de fjord waren.
In het nabijgelegen Siglufjörður probeert de jonge rechercheur Ari Thór te achterhalen wat er die noodlottige avond gebeurde. De zaken nemen een sinistere wending wanneer een kind vermist raakt op klaarlichte dag. Met een stalker op de vlucht en Siglufjörður in quarantaine, lijkt het erop dat het verleden hen op ijzingwekkende wijze achtervolgt.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als ‘Sneeuwblind‘ en ‘Inktzwart‘. Dit vind ik bij series altijd fijn. Hierdoor herken je een boek eerder en krijg je ook een eenheid. Doordat het in dezelfde kille sfeer is, zou het boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder andere de Mörda Dead Good Reader en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavik en geeft les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. ‘Poolnacht’ is het derde deel van Jónassons serie over Ari Thór.

Het verhaal

Siglufjörður is in quarantaine en niemand mag de deur uit. Het plaatsje is hermetisch afgesloten. Als Héðinn naar Ari toekomt met een oude foto en enkele vragen, besluit Ari om in het verleden te duiken. Hij wordt terug gevoerd naar 1955 als twee jonge stellen verhuizen naar de onbewoonde en geïsoleerde fjord Héðinsfjörður. Ze verblijven alleen in het fjord. Er komt een abrupt einde aan hun verblijf als één van de vrouwen sterft doordat ze rattengif binnengekregen heeft. De getuigen zeggen dat ze het rattengif per ongeluk in de koffie gedaan heeft, maar is dit wel zo? Dit is altijd onduidelijk gebleven. Hij wil uitzoeken wie er op de foto staat en wat er destijds gebeurd is.
Het blijkt echter moeilijker dan gedacht. Hij krijgt opnieuw hulp van Ísrun. Als er echter ook nog een kind vermist raakt en een stalker op de vlucht slaat dan lijkt het alsof het verleden iedereen op een ijzingwekkende manier inhaalt.

Mijn mening

Wat meteen opvalt als je gaat lezen, is dat er een heel andere sfeer is in het boek dan in de voorgaande delen. Dat zal aan de ene kant komen doordat Siglufjörður in quarantaine is, waardoor iedereen binnen blijft. Hierdoor heeft Ari ook weinig om handen. Als Héðinn bij Ari langskomt met een foto en vragen stelt over de onbekende jongen op de foto, ziet Ari hier een aardig tijdsverdrijf in. En hier is denk ik het grote verschil met de voorgaande delen. Bij Inktzwart en Sneeuwblind gebeurde er van alles in het kleine plaatsje. Nu gebeurd er niks en hierdoor krijg je al meteen een heel andere sfeer, echter de schrijfstijl van Jónasson zorgt er voor dat het boek bijzonder interessant blijft. De beschrijving van de menselijke drama’s die door de foto van Héðinn naar voren komen, weet Jónasson zo goed te omschrijven, dat je helemaal in het verhaal verdwijnt. Je hebt het gevoel alsof je samen met Ari in de verlaten fjord rond dwaalt op zoek naar antwoorden.

Maar ook de verhaallijn van Isrún, die we ook in de voorgaande delen al tegenkwamen, maakt in dit deel een groter deel van het boek uit. En dat vind ik wel prettig, want ik houd van dit personage. Isrún is heerlijk eigenwijs en heeft haar eigen willetje, waarmee ze ook regelmatig in de problemen komt. Ze wordt ook door Ari gevraagd om iets over de bewuste foto te onderzoeken buiten Siglufjörður, aangezien Ari het plaatsje niet kan verlaten. Hierdoor helpt ze Ari met zijn zoektocht.

De personages maken in dit deel ook niet veel groei door. Het lijkt erop alsof Jónasson zijn hoofdpersonen wat rust gunt na de turbulente voorgaande twee delen. Ik denk wel, om dit derde deel op waarde te kunnen schatten moet je de voorgaande delen gelezen hebben, anders kun je denken dat het een oppervlakkig verhaal is, en dan doe je Jónasson echt te kort. Hij zorgt door zijn manier van schrijven ervoor dat je hoe dan ook meeleeft met de hoofdpersonages en hierdoor kijk je aan het einde van het verhaal alweer uit naar het volgende deel. En gelukkig is dit nog niet het einde van de serie.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Poolnacht

Gegevens van dit boek:
Titel: Poolnacht
Auteur: Ragnar Jónasson
Serie: Duister IJsland
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 288
Verteller luisterboek: Paul de Munnik
Duur luisterboek: 06:32:25
ISBN paperback: 9789400513662
ISBN e-book: 9789044932676
ISBN luisterboek: 9789046174975
Prijs paperback: € 18,50
Prijs e-book: € 15,99
Prijs Luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen twee fysieke exemplaren van ‘Poolnacht’, geschreven door Ragnar Jónasson, verloten. Hier willen wij A.W. Bruna Uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Poolnacht’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 6 juli 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

One thought on “Ragnar Jónasson – Poolnacht + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge