Ragnar Jónasson – Ademloos

We zagen dat er een vierde deel in de Duister IJsland-serie zou verschijnen en aangezien ik de eerdere drie delen met veel plezier gelezen heb, hoefde ik niet lang na te denken. Dit vierde deel wilde ik ook graag lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vlak voor kerst wordt onderaan de kliffen van een afgelegen baai het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Op deze plek, in het noorden van IJsland, was ooit een levendig vissersdorp, maar tegenwoordig zijn er slechts twee gebouwen van over: een oude villa en een vuurtoren.

Rechercheur Ari Thór Arason arriveert de dag voor kerst om de zaak te onderzoeken, om er al snel achter te komen dat vijfentwintig jaar geleden de moeder en het zusje van het slachtoffer van dezelfde kliffen hun dood tegemoet zijn gevallen. De enkele bewoners die deze verlaten plaats nog heeft, lijken allemaal iets te verbergen. En dan slaat het noodlot nogmaals toe…

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen in de serie. De cover doet kil aan. Dit vind ik passend bij de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Doordat het in dezelfde stijl is als de voorgaande boeken, herken je een boek eerder en krijg je ook een eenheid. Doordat het in dezelfde kille sfeer is, zou het boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Ragnar Jónassen is de internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 1,5 miljoen boeken in 32 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavik en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide zelf op in Siglufjördur, waar zijn thrillers zich afspelen.

Het verhaal

Aan de kliffen van een afgelegen baai wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Hier was ooit een levendig vissersdorp. Tegenwoordig is er alleen nog maar een oude villa en de vuurtoren over.
Rechercheur Ari Thór Arason reist af naar het noorden. Hij is door zijn voormalige chef gevraagd om te assisteren bij deze zaak. Zijn vriendin is zwanger, dus besluiten ze samen af te reizen, zodat ze samen Þorláksmessa (23 december, tegenwoordig onderdeel van de kerstvoorbereidingen) en kerstmis kunnen vieren.

Als ze de zaak gaan onderzoeken komen ze er al snel achter dat de moeder en het zusje van het slachtoffer vijfentwintig jaar geleden van dezelfde kliffen gevallen zijn en dood gebleven zijn. Er zijn nog maar enkele bewoners in dit verlaten oord aanwezig en ze lijken allemaal iets te verbergen. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe.

Mijn mening

Dit is het vierde deel van de Duister IJsland reeks. En ik kan de duistere mysterieuze sfeer die in alle delen hangt heel erg waarderen. Hierdoor heb je al meteen een beklemmend gevoel tijdens het lezen en dat zorgt er voor dat je meteen op de bank wilt kruipen en er pas vanaf wilt komen als het boek uit is.

Het verhaal begint met een cursief gedrukte inleiding. En deze zorgt ervoor dat je eigenlijk met een hoop vragen aan het boek begint. Wie was dit meisje? Wie had dit gezien en omschreven? Dit zorgt er voor dat ik snel verder ga lezen. Ik wil antwoorden op deze vragen. En die krijg ik ook al vrij snel…

Het verhaal is opgebouwd in drie delen, namelijk Prelude op de dood, Leugens en Onschuld. Het mysterieuze, donkere wat de andere delen van de ‘Donker IJsland’-serie hadden, miste ik in dit deel een beetje, maar toch was dit verhaal spannend. Je vraagt je continue af wie de dader is en wat er precies gebeurd is. Iedereen is eigenlijk verdacht. Maar het donkere wat echt bij IJsland hoort en wat bij de voorgaande delen duidelijk naar voren kwam, is hierbij niet echt aanwezig. Als iemand gezegd had, dat het een klif in bijvoorbeeld Engeland was geweest, was het ook geloofwaardig geweest.

Het verhaal is weer erg goed opgebouwd. Doordat het grootste deel van het verhaal zich afspeelt in het bijna verlaten vissersdorp spelen er maar weinig personen een belangrijke rol en hierdoor leer je deze ook al snel goed kennen. Ik had het gevoel alsof ik zelf rond liep in de villa en bij de vuurtoren. Door de vele geheimen die de weinige bewoners hebben, wordt het verhaal ontzettend spannend en merk je al snel dat iedere persoon een eigen agenda heeft, waarbij niemand echt het achterste van zijn tong laat zien. Ik had deze dader dan ook absoluut niet zien aankomen en bleef dan ook met verbijstering achter. Je merkt dat Jónasson weet hoe hij een verhaal spannend moet houden en de lezer steeds weer op een verkeerd spoor zet, zelfs bij zo weinig personages.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

ademloos

Gegevens van dit boek:
Titel: Ademloos
Serie: Duister IJsland
Auteur: Ragnar Jónasson
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 256
Verteller luisterboek: Roel Fooij
Duur luisterboek: 06:58:19
ISBN paperback: 9789400514706
ISBN e-book: 9789044933703
ISBN luisterboek: 9789046176153
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

One thought on “Ragnar Jónasson – Ademloos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge