Rachel Wells – Alfie kat onder de kerstboom

Ik heb tot nog toe de hele serie van Alfie gelezen, dus toen wij een persmail ontvingen dat er een nieuw deel in deze serie ging verschijnen, wist ik, dit boek wilde ik lezen. Nadat we op deze persmail geantwoord hadden, kregen we al snel een positieve bevestiging en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Kerstmis staat voor de deur, en Alfie en George kunnen niet wachten tot het zover is! Dit jaar organiseert de buurt een kerstvoorstelling om geld in te zamelen voor een daklozencentrum. Iedereen is druk met de voorbereidingen, inclusief Alfie en George. Maar dan gaat het mis. Op een ochtend blijkt de hele set met alle decorstukken vernield te zijn. Het is duidelijk dat hun mooie voorstelling gesaboteerd wordt. Maar waarom? Dit is een kolfje naar Alfies poot. Het is duidelijk dat hij en George de boel moeten redden en zo snel mogelijk de dader moeten vinden. The show must go on! In dit nieuwe deel van de Alfie-serie zorgen onze twee favorieten katten voor een onvergetelijke kerst.

De cover

Op de cover staan Alfie en George samen met een kerstmuts op. Ook ligt er een kerstbal tussen hen in. Onder de titel staat de tekst ‘Alfie en George zorgen voor een een kerstwonder’. Doordat ik echt fan ben van Alfie en George zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Rachel Wells is auteur en kattenliefhebber. Albert, haar eerste kat uit het asiel, inspireerde haar tot het schrijven van de romans over Alfie, waarvan er tot nu toe al 7 verschenen.

Het verhaal

Aleksy en Connie moeten aan de slag voor een schoolproject. Ze besluiten aan de slag te gaan voor de daklozenopvang, maar omdat het bijna kerstmis is, zijn ze vastbesloten het te laten slagen. Ze willen iets groots opzetten, zodat ze geld op kunnen halen en zo de daklozen ook een mooie kerst bezorgen. Alfie heeft het idee om een kerstvoorstelling op te zetten en weet dit gelukkig duidelijk te maken. Hierdoor gaan ze aan de slag en is iedereen druk met het organiseren van de kerstvoorstelling, ook Alfie en George natuurlijk. Maar dan gaat het mis. Op een ochtend blijkt het hele podium onder de gele verf te zitten en blijken decorstukken vernield. Het is duidelijk, iemand saboteert hun mooie plannen. Dit moet Alfie natuurlijk tot op de bodem uitzoeken. Hij en George moeten de dader vinden, want de show moet hoe dan ook doorgaan. Deze kerst moet voor iedereen onvergetelijk worden.

Mijn mening

Als er een boek van Alfie aangekondigd wordt, word ik al meteen enthousiast. Ik heb de voorgaande zes delen met zoveel enthousiasme gelezen, dat ik meteen wist dat ik dit zevende deel ook wilde lezen. Doordat het een kerstboek is, kon ik deze al iets sneller lezen dan gebruikelijk.

Alfie hebben we in eerdere boeken al leren kennen als een eigengereide kat, die humor heeft, eigenwijs is en overtuigd is van zijn eigen kunnen. Samen met zijn geadopteerde kitten George beleven ze allerlei avonturen. Dit staat altijd garant voor een hilarisch verhaal, waarbij ook altijd een serieus onderwerp centraal staat. Dit is in dit zevende deel natuurlijk ook weer het geval.

Zoals in de voorgaande delen is ook dit deel geschreven vanuit Alfie. Alfie is een drempelkat, dat wil zeggen dat hij bij meerdere gezinnen thuishoort. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen ervan houdt, dat het verhaal vanuit Alfie geschreven is, maar ik ben er echt wel een liefhebber van. Zoals de vaste volgers weten heb ik een aantal blogs op die manier geschreven vanuit onze twee kleine bengels Lilly & Stitch en het is erg leuk om te doen, dus kan me voorstellen dat Rachel Wells echt plezier beleefd aan het schrijven van deze boeken.

Aan de titel van het verhaal kun je natuurlijk al afleiden dat het over kerstmis zal gaan in het boek en hier draait het natuurlijk ook om, maar dit is voor mijn gevoel niet het belangrijkste onderwerp. In de boeken van Alfie heb je altijd belangrijke maatschappelijke onderwerpen, zoals verdriet, rouw, eenzaamheid of iets voor de gemeenschap over hebben. Dit is in dit verhaal natuurlijk niet anders. Wat ik zelf altijd erg leuk vind, is de manier waarop Alfie op het idee komt en dit zonder problemen over brengt op zijn familie, die de ideeën tenslotte toch ten uitvoer moeten brengen. Dit is in dit boek niet anders. Aleksy en Connie willen iets doen voor de daklozenopvang, maar hebben niet echt een idee wat. Door toeval heeft Alfie een idee en hij weet dit op een hilarische manier over te brengen. Onze katten komen niet buiten, maar sommige dingen zie ik zo voor me en kan ik me goed voorstellen dat zij dit ook zouden uitspoken. Ik vind het dan ook echt een genot en een feest van herkenning om dit nieuwe boek van Alfie te lezen.

Een aantal van de personages kennen we natuurlijk al van de voorgaande delen en deze leren we in dit deel weer wat beter kennen. Maar ook de nieuwe personages worden voldoende diep uitgewerkt, waardoor ze geloofwaardig neergezet worden. Vooral Barbara was een personage met een diepere laag. Het verhaal is nooit bijzonder ingewikkeld, maar door Alfie, George en zijn vriendjes zou je bijna gaan hopen dat er zo’n drempelkat in je eigen buurt was, want hierdoor worden maatschappelijke onderwerpen aangepakt en problemen die in de wijk spelen, worden door Alfie aangepakt en zo opgelost dat een hele straat samenwerkt.

Door het einde van het boek, kan ik nu al niet wachten tot het volgende deel van Alfie, want dat dit weer een apart verhaal wordt, durf ik nu al te zeggen. Ik kijk er in ieder geval weer naar uit.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Alfie-kat-onder-de-kerstboom

Gegevens van dit boek:
Titel: Alfie kat onder de kerstboom
Serie: Alfie
Auteur: Rachel Wells
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Jet Matla
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 238
ISBN paperback: 9789402711257
ISBN e-book: 9789402766790
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge