Rachel van Charante – Het schuilhuis

In de catalogus van Xander uitgevers zagen we een boek die over het oorlogsverleden van iemand ging. En aangezien ik oorlogsverhalen altijd erg interessant vind, was mijn interesse gewekt en ben ik de korte inhoud gaan lezen. Dit klonk wel heel goed. Dus ik hoefde niet lang na te denken en heb meteen de uitgever gemaild. We kregen al snel een positief antwoord en vlak na verschijning viel het boek op onze deurmat. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lochem, 1944. De Tweede wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders vanwege grote financiële problemen aangespoord te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.

Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken… ‘Het schuilhuis’ is een schitterend historisch verhaal vol rijke details, dat je grijpt vanaf de eerste pagina.

De cover

Op de cover zit een statige jonge vrouw in de vensterbank van een huis. Ik neem aan dat dit Victoria in het familielandhuis is. In het raam zie je gevechtsvliegtuigen, hierdoor maak je de link met de oorlog. Door de quote bovenaan de cover word ik nieuwsgierig en zou ik het boek ook in de boekhandel opgepakt hebben.

De auteur

Rachel van Charante (1985) groeide op in Twente en woont en werkt in Lochem. Ze liet zich inspireren door een prachtige villa in haar woonplaats voor haar debuut ‘Het schuilhuis’.

Het verhaal

Victoria van Coevorden heeft een goed leventje, ondanks de tweede wereldoorlog die in 1944 in volle gang is. Ze komt tijdens een dansavond opnieuw in contact met haar jeugdvriend Robert. Ze gaan een aantal keer samen uit. Als Victoria andere toekomstplannen heeft, wordt ze echter door haar moeder aangespoord om met Robert te trouwen vanwege de grote financiële problemen die zij hebben. Als Victoria achter hun landhuis aan het tekenen is stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer. De piloot heeft de crash overleefd, maar is wel gewond. Victoria biedt aan hem te helpen en onderdak te bieden. In de weken die volgen houdt ze de piloot verborgen voor haar familie en Robert. Maar Robert is niet de goede persoon die hij zegt dat hij is. Als Victoria dat ontdekt, besluit ze een gevaarlijk plan uit te voeren, waar ze de gevolgen niet van kan overzien.

Vijfenzeventig jaar later vindt Iris een doosje en besluit een advertentie te plaatsen. Deze advertentie krijgt Victoria onder ogen en ze begrijpt meteen dat ze alsnog ingehaald wordt door haar verleden. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Mijn mening

Het boek heeft twee verhaallijnen. Aan de ene kant lees je de verhaallijn van Victoria. Zij leeft in 1944, ten tijden van de oorlog. Aan de andere kant heb je de verhaallijn van Iris. Deze verhaallijn speelt zich in de huidige tijd af. Zij heeft een sigarenkistje gevonden waar enkele foto’s in zitten. Ze is benieuwd van wie dit kistje is en plaatst een advertentie. Ze is journaliste en wil weten of hier een verhaal in zit.

Victoria besluit contact op te nemen en haar geheim eindelijk prijs te geven. Ze besluit Iris haar verhaal te vertellen. Dit is de verhaallijn uit de oorlog van Victoria. Dit is een spannend verhaal, waarbij ik ontzettend meeleef met Victoria en je merkt dat de auteur zich echt in het leven ten tijde van de oorlog verdiept heeft. Enkele personages spelen in de oorlog dubbelspel en ik vraag me af of dit in de oorlogstijd in werkelijkheid wel mogelijk zou zijn geweest zonder door de mand te vallen. Echter de auteur heeft het op zo’n manier geschreven dat je je hier tijdens het lezen niet aan stoort. Eigenlijk ging ik pas later, nadat het boek al een tijd uit was, me afvragen of dit wel mogelijk is, en daar twijfel ik nu aan. Echter, zoals gezegd onder het lezen is het absoluut niet storend en past het goed in het verhaal. Maar doordat ik er na het lezen nog over na blijf denken, laat zien hoe goed dit debuut is, want het verhaal bleef in mijn gedachten hangen en dat is een goed teken.

De personages zijn goed uitgewerkt en hierdoor heb je ook bij bepaalde personen meteen een goed gevoel en bij anderen niet. En mijn gevoel zat dus wel goed, alleen wist ik niet in welke hoedanigheid. Ik had bij één personage een heel onprettig gevoel en dat bleek dan ook te kloppen.

Er komen enkele plottwists voor die ik absoluut niet zag aankomen, die er voor zorgden dat dit boek me extra verraste. Ik weet zeker dat we nog veel van Rachel van Charante gaan horen, want met zo’n debuut weet je gewoon dat de auteur het in zich heeft om in de toekomst meerdere toptitels uit te gaan brengen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-schuilhuis

Gegevens van dit boek:
Titel: Het schuilhuis
Auteur: Rachel van Charante
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 287
ISBN paperback: 9789401614016
ISBN e-book: 9789401614023
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge